A vendéget is minőségre kell tanítani

13 szálláshely és 3 vendéglátóhely nyerte el 2016-is teljesítménye alapján a Magyar Turizmus Minőségi díjat, amely — mint azt dr. Gajda Tibor, a díjat odaítélő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese elmondta — „a legszerteágazóbb működési vizsgálat a résztvevők szerint”.

Nem csak azért — magyarázta Gajda —, mert felmérik egy-egy szolgáltató pillanatnyi állapotát, hanem mert a vizsgálatokból levonják a konzekvenciákat, átbeszélik a fejlesztendő területeket. Minőség az, amit az ügyfél annak tart” — hangsúlyozta Gajda Tibor, aki korábban maga is a díjazottak között szerepelt. Az azonban, hogy az ügyfél mit lát annak, múlik az ügyfél minőségtudatán. Utóbbi, a szolgáltatókhoz hasonlóan szintén pallérozást kíván. Egy kiforrott piacon könnyebb dolga van a minőségi okítást magukra vállalóknak, mint nálunk, ahol Gajda szerint egy teljes generáció kényszerűen kimaradt a minőségi turizmusból.

A minőségi turizmus intézményi hátterét kívánják megteremteni szeptemberben induló munkájukkal az MTÜ szakemberei. A teljes védjegyrendszer átalakítására, illetve hiányzó védjegyek bevezetésére készülnek — árulta el Gajda Tibor. Egyik kiemelt céljuk a „családbarát vízió érvényre juttatása” — fogalmazott. Hangsúlyozta: a családbarátság nem egyenlő a gyerekbarátsággal. Olyan szolgáltatásokat szeretnének, ahol korosztályok pihenhetnek együtt — tette hozzá.

A szót Gajda Tibortól átvevő Könnyid László, MSZÉSZ-elnök úgy véli, a Hotelstars Union minősítés egyben a Magyar Turizmus Minőségi díj előszobája is. Szerinte a kiemelt turisztikai térségekben induló vidéki szállásfejlesztési, Kisfaludy program során megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően még többen adhatják be pályázatukat a küllemében megváltozott, aranyozott szalagból elegáns Q-betűt formáló Magyar Turizmus Minőségi Díjra. Az idei díjazásra a pályázatok 2017. augusztus végéig adhatók be az MTÜ-höz a www.minosegidij.itthon.hu oldalon. Addig is 2016. díjazottai:

Éttermek:

Kopár Csárda, Pilisvörösvár
Bock Óbor Étterem, Villány
Pannónia Gasztrohajó, Budapest

Szállodák:

Bo33 Hotel Family & Suites, Budapest
Bock Ermitage Hotel, Villány
Continental Hotel, Budapest
Elixír Medical Wellness Hotel, Mórahalom
Hotel Hungária City Center, Budapest
Novotel Budapest Centrum, Budapest
Prestige Hotel Budapest, Budapest
Tisza Balneum Hotel, Tiszafüred

Megújító pályázatok:

Hotel Atlantis, Hajdúszoboszló
Bo18 Hotel, Budapest
La Contessa Kastélyhotel és Rendezvényközpont, Szilvásvárad
Nimród Bioszálloda és Bioétterem, Karcag
NH Budapest City Hotel, Budapest


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.