hirdetés
hirdetés

Agóra helyett Csabagyöngye

Két napos tanulmányútra hívta a szakújságírókat és az utazási irodák képviselőit a Békéscsabai Regionális Turisztikai Klaszter (BRTK), amely azzal a céllal jött létre, hogy a Békéscsabán és a régió vonzáskörzetében található turisztikai szolgáltatásokat, műemlékeket, rendezvényeket, látnivalókat és természeti kincseket, megismertesse az utazóközönséggel és a turisztikai szakemberekkel. 

hirdetés

Sztankó Attila, a klaszter vezetője, és munkatársa Horváth Krisztina fogadott minket, és a két nap alatt főleg olyan programokat szerveztek számunkra, amelyekben a klaszter tagjainak projektjeit mutatták be.

Lányok lovon
Lányok lovon

A Remonda Lovas Egyesületnél kezdtük a túrát, ahol a bátrabbak lóra ülhettek, majd Jusztin Ágnes Kerecsen nevű lován és Ördög Nóra, Kapitány nevű lován zenére tartottak egy rögtönzött bemutatót. Itt 10 póniló és 13 ló várja a sportolókat. Egy héten háromszor terápiás lovaglást is tartanak. Jövő tavasztól már hat szoba várja 12 lakóját és a nyári táborokra is megtelik a tanya. Ha kevés a hely, sátrakat is felállítanak. Az egyesület hölgytagjai kitettek magukért, és már a kolbászfesztivál előzeteseként csabai kolbásszal és sonkával teli tálakkal terítették az asztalt. A tavalyi csabai vastag kolbász volt a legfinomabb. Lengyel Miklósné, és Gyevaj Andrásné kalauzolt bennünket, végül még egy lovaskocsizásra is volt időnk.

A Kisvendéglő a Hargitához című vendéglőben kemencében sütötték az ebédünket, virág, cserépedények, hímzett terítők színesítették a vendéglőt.

Vendéglő a Hargitához
Vendéglő a Hargitához

Épül a Csabagyöngye Kulturális Központ

Ebéd után megcsodáltuk a Munkácsy emlékmúzeumot, majd ahogy a csabaiak hívják, a most épülő Agórát látogattuk meg. Az Agóra hivatalos nevén Csabagyöngye Kulturális Központ, Agóra-típusú közösség és rendezvényközpont, melyet a tervek szerint januárban adnak át, és amelyben bérelhető termek, hangverseny és előadóterem lesz, itt kap majd helyet a multimédiás műhely, és idegen nyelvi labor is.

Az út porát a modern, kényelmes Árpád fürdőben mostuk le. A békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdőben idén áprilistól elfogadják a SZÉP kártyát. A fürdő 76 Celsius és 40 Celsius fokos vizét a 2001-2002 években gyógyvízzé, a fürdőt 2006 évben gyógyfürdővé nyilvánították. A gyógyvizes medencékben elsősorban ízületi, reumatikus, és mozgásszervi betegségek kezelésére van lehetőség. A betegek gyógyulását orvosi gyógy-masszázs, iszappakolás, vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna szolgálja. Gyógytornász vezetésével 18 éves kor alatti fiatalok számára csoportos gyógy-úszásra is van lehetőség, aki úszni szeretne, azt 50 méteres uszoda várja.

Fenyves Hotel
Fenyves Hotel

DOTTO kisvonattal jártuk be Békéscsaba nevezetességeit, majd az Árpád Pálinkaházban vacsoráztunk.

A Kisrét Manufaktúra Kft., vagyis az Árpád pálinka az idei versenyeken több érmet vitt haza, mint a pálinkafőzdék többsége. Az Év Pálinkafőzdéje címet is megkapták. Családi vállalkozásként működve szép sikereket érnek el a főzdében, ahol kiváló minőségű italok születnek. Hat hektáros szilvaültetvényük terméseiből kiváló minőségű pálinkát főznek.
A Hotel Fenyvesben, az erdő közepén, romantikus környezetben lévő hotelben éjszakáztunk, ahol a közelmúltban támogatással készült el wellness-részlegük.

A pósteleki szabadidőközpont

Másnap Póstelekre utaztunk, amelyet Békéscsaba tüdejének is emlegetnek. Romos kastélyt fon be a lián, mókus ugrál a fákon, de decemberre hangos lesz a környék, itt nyílik ugyanis a város környékének legnagyobb jégpályája.

Pósteleki kastély
Pósteleki kastély

Póstelek rangját a múlt század elején épült kastély és uradalom adta, a megye legfiatalabb és egyben talán legromosabb kastélya a pósteleki Széchenyi-Wenckheim kastély. A kastélyrom a pósteleki szabadidőpark központjában van. A bérlő a régi sétány rekonstruálása mellett, a romos kastély környékének megtisztításával, tűzrakó helyek, padok kihelyezésével, továbbá az erdő bejáratánál egy hangulatos, erdei büfé létesítésével biztosítják a kirándulók, túrázók kényelmét. Három különböző túraútvonalat tehetnek meg, terveik között szerepel futópályák és a korcsolyapálya kialakítása. A területen iskolások és kirándulók is megszállhatnak, összesen 200 embernek tudnak helyet adni. A megfáradt vendégeket várja a híres Mókus Csárda.

Csabai Kolbászfesztivál

Nem volt kolbászból a kerítés a Csabai Kolbászfesztiválon, pedig igazán lehetett volna, annyi volt a hozzávaló. Békéscsaba az ország központja lett erre a néhány napra. A tizenhatodszor megrendezett fesztivált pénteken látogattuk meg, amikor még kisebb volt a sokadalom, mint másnap, szombaton. A nyugdíjasok vetélkedtek éppen, a csapatok mutatták be, hogyan kell kolbászt tölteni. Mi is beálltunk a sorba, kaptunk teknőt, és a klaszter minden hozzávalóról gondoskodott. Varga János vállalta, hogy irányít minket, és az ő segítségével igazán jó kolbászt töltöttünk. Meg is sütötték, amíg mi Békéscsabáról és a Csabaparkról kaptunk információkat.

Kolbászfesztivál
Kolbászfesztivál

Épül a Csabapark

Mint Szigeti Henriettától megtudtuk, a fesztivál kinőtte magát, ezért most készül a CsabaPark. Békéscsaba Önkormányzata 2012-ben nyújtott be pályázatot a CsabaPark megvalósítására. A Kormány a kiemelt turisztikai beruházás száz százalékos intenzitású támogatásáról döntött, bruttó 1,3 milliárd forint értékben. 2014 közepére elkészül a kolbászudvar-látogatóközpont, fesztiválcsarnok és a tematikus park.

A beruházás a fesztiválterület és ennek kiegészítő (út, parkoló, közművek) létesítményeit tartalmazza. A terület központi épülete az 1500 négyzetméteres kolbászudvar-látogatóközpont. A tervek szerint 2014 közepére készül el a fesztiválcsarnok és a tematikus park is.

Lapunk a standon
Lapunk a standon

Közben elkészült a kolbász, amelyet saját kezünkkel gyúrtunk, töltöttünk. - Kissé több bors kellett volna hozzá! - mondták a szakértők. De ilyenkor mindenki szakértő, és ez nem is baj, a lényeg, hogy jól éreztük magunkat. Megismerkedtünk az utazási irodásokkal, ők meg velünk, tollforgatókkal, megszerettük a Békéscsabai Regionális Turisztikai Klaszter munkatársait, és tagjait is. Láttuk, hogy nem egyszerű a munkájuk és bizony rászorulnának a népszerűsítésre, hogy minél többen jöjjenek és ismerkedjenek meg velük és ezzel a csodás tájjal is.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai