Alacsonyabb reptéri illetéket, kevesebb adót!

Második, éves vezérigazgatói fórumát tartotta kedden Brüsszelben az Airlines for Europe (A4E). A magáról gyakran hallató érdekképviselet mumusai nem változnak: sokalják a repülőtéri illetéket, magasnak tartják a légi közlekedést sújtó adók mértékét, csökkentésük érdekében igyekeznek nyomást gyakorolni az EU döntéshozóira.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az uniót kedden nagyon is odaillő módon Violeta Bulc, az EU mobilitásért és közlekedésért felelős biztosa képviselte, Elismerte: a dolgok az EU-ban momentán nem a legjobb irányba mennek; „a hangulat drámaian megváltozott az elmúlt három évben” — mondta, a geopolitikai játszmák, a Brexit, a riasztó mértékű környezeti ártalmak ellenére úgy látja, eseménydús korunk új lehetőség az európai légiközlekedési ágazat számára. Különösen, hogy közlése szeirint egyedülálló módon az összes uniós tagállam GDP-je növekszik. „A világ legerősebb gazdasága az EU, de a globális verseny a légi közlekedésben is egyre keményebb” — hívta fel a figyelmet. A nemzetközi mezőny adta pofon állva kibírásához igyekszik a 2019-ig hivatlában lévő Bulc részvételével is az EU megfelelő jogszabályi környezetet teremteni. Azt azonban ő sem titkolta el, hogy a közösségi törvénykezés malmai lassan őrölnek.

Mennyiért nem fájna?

A beismerésre némiképp rásegített Carsten Spohr Lufthansa-vezér, mondván, hogy ez elképzelések megvalósítása néha félúton megreked. Szerinte az európai légi ágazat ennél hatékonyabban is teljesítene. Nyomatékot adva szavainak elárulta, hogy 2017-ben mintegy 1 milliárd légi utassal számolnak Európában, az ágazat pedig úgy 900 milliárd euróval járul hozzá az unió gazdaságához. Ennél is több jutna, ha a tagállamok csökkentenék, vagy egyenesen megszüntetnék az ágazatot terhelő különadókat. A szövetség felkérésére a PricewaterhouseCoopers 17 olyan országot alapul véve, ahol még van és ahol már nincs az ágazatot terhelő különadó, kiszámolta, hogy ez esetben 2030-ig további 215 milliárd euróval növelhetné az ágazat az unió GDP-jét, illetve közvetlenül és közvetetten további 110 ezer embernek adna munkát. A környezvédelmi, infrstruktúra használati okokból kivetett különadók egyszer s mindenkori beszüntetésével csak 2020-ig 45 millióval nőne a légi utasok száma a tanulmány szerint. Ez a sok utas csak az idegenforgalmi bevételeket további 12,5 milliárd euróval nyomná meg. Az A4E jó példaként többnyire az írekre mutogat, amióta a szigetországban 2014-ben kivezették a 2008-09-es válság idején kivetett Airport Travel Tax-et. A 3 eurós plusz tétel megszűnte óta a 610 ezerrel több érkező turista 242 millió eurós többlet bevételt hozott. Ugyanakkor azt látni, hogy idén további 6 milliárd euróval terhelik a légitársaságokat. „Európa nem költséghatékony hely” — kettyent el a fentiek miatt még korábban Alexandre de Juniac, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnöke. Ugyanakkor joggal merült fel a közönség soraiból a költői kérdés az egyik keddi panelbeszélgetés során, hogy miért pont a légitársaságokkal kivételezzen az EU és a tagállamok? Válaszként megint csak az ágazat multiplikátor hatását emelte ki Willie Walsh, a British Airways-Iberia-Vueling trió anyacége, az IAG vezetője. Milyen mértékű adó nem fájna? — tette fel a panel moderátora a kérdést. A válasz a közönség soraiból, egy európa parlementi képviselőtől érkezett: tekintettel az ágazat vitathatlan negatív környezeti hatásaira, tegyék meg a légitársaságok őszinte ajánlatukat, amivel az utas is jól jár.

Egymásra mutogatás

Nem csendesdnek az indulatok a repülőtéri illetékek frontján sem. A szintén évek óta napirenden lévő témában a légitársaságok kifogásálják sok, szerintük felesleges szolgáltatás költségének rájuk, vagyis a végén az utasra történő áthárítását. Szerintük abnormális megtérüléssel dolgoznak a sokszor monopolhelyzetben lévő repülőterek. „Katedrálisokat építenek, gyöngyörűek, de nem hatékonyak, megfelelő szabályozás kell!” — szólított fel Andrew Lobbenberg, a HSBC légügyi szakértője. Ebben a véleményében csatlakozott hozzá két, vitapartnerét, Nazareno Ventolát, a bolognai repülőtér igazgatóját a panel során ízekre szedő légitársasági vezérigazgató — Pekka Vauramo (Finnair), Fernando Pinto (TAP). Ventola egyetértett a szabályozás gondolatával, de hozzátette: „Nincs jó, vagy rossz szabályozás, csak szabályozás.” A repülőterek a légitársaságokhoz hasonlóan pénzből élnek, az utasokért és járatokért folytatott éles versenyben, amihez be kell fektetni — magyarázta a végén a repülőjegyben megint csak az utasokra hárított repülőtéri illetékek miértjét. Erre a légitársaságok képviselői azzal próbálták a földre vinni vitapartnerüket, hogy miközben a repülőjegy árak majd 50%-kal csökkentek, addig az illetékek közel ugyanilyen, ha nem nagyobb mértékben növekedtek az elmúlt években. Ventola nem hagyva magát azzal vágott vissza, hogy ne példálózzanak a légitársaságok az alacsony árakkal, mert amint egy útvonalon monopolhelyzetbe kerülnek, alaposan megnyomják a ceruzát. És így tovább, de a szabályozás szükségességét továbbra sem vitatták, ahogy kereslet növekedését követő fejlesztések összehangolását sem.

Violeta Bulc némiképp lehangolta a szakmai hallgatóságot, amikor Thomas Reynaert, az A4E ügyvezető igazgatójának a törvénykezési munka előrehaladottságát firtató kérdésére azt a politikusi választ adta, hogy megbizatása lejártáig a különadókkal és repülőtéri illetékekkel kapcsolatos törvénykezés nem zárul le, de mérhető elmozdulás történik.

Történnek dolgok a belga Brussels Airlines háza táján is: Bernard Gustin vezérigazgató újságolta, hogy az idei téli szezonban, 15 éves fenállása óta a légitársaság soha ennyi úti célra még nem repült. Kilenc célállomással bővül a november-március közti repertoár: Sal és Boa Vista (Zöld-foki Köztársaság), Hurghada, Marsa Alam (Egyiptom), Lanzarote, Fuerteventure (Kanári-szigetek), Madeira (Portugália), Marrákes és Agadir (Marokkó). Az útvonalakon jellemzően az A320-as/A319-es típusok repülnek, csakúgy mint naponta háromszor Budapestre. Köszönjük a Brussels Airlines budapesti képviseletének, hogy az A4E-fórum alkalmából ismét fedélzeti kényelmüket élveztük.


Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.