Andalúzia: sípályáról a tengerpartra

„Andalúzia nem csupán tenger, homok és napsütés” – hangzott el az Andalúziai Idegenforgalmi Hivatal által Budapesten megrendezett workshopon, ahol a jelenlévők megismerhették a térség gazdag kultúráját, hagyományait, gasztronómiáját és látnivalóit.

2014. október 16-án, csütörtökön workshopot rendezett az Andalúziai Idegenforgalmi Hivatal a turisztikai szakemberek és a sajtó képviselői számára az Eurostars Budapest Center Hotelben. A workshopon andalúz tartományok, szállodák és utazási irodák képviselőivel beszélgethettek a jelenlévők, ezt követően pedig egy előadás keretében hallhattunk a térség látnivalóiról, programlehetőségeiről és hagyományairól. A programot andalúz gasztronómiai kóstoló és tüzes flamenco-bemutató színesítette.

Megnézhettük a nemrég megjelent promóciós kisfilmet is, mellyel az elkövetkező 2-3 évben Andalúziát fogják népszerűsíteni a turisták körében. Ennek üzenete nem más, mint az, hogy Andalúzia a legjobbat hozza ki mindenkiből.

{youtube|id=gR3xhnBqMII}

Az Andalúziai Idegenforgalmi Hivatal nemzetközi marketingvezetője, Fátima Blanco Villaverde előadásában elmondta, hogy Andalúzia 87.276,6 négyzetkilométeren terül el, és mintegy 17,7%-át foglalja el Spanyolországnak. 8 tartományában – Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga, Sevilla – összesen körülbelül 8 millió lakosa van. Nem hiába a turisták kedvelt üdülőhelye, hiszen 800 kilométeres partszakasszal rendelkezik, déli csúcsánál pedig az Atlanti-óceán találkozik a Földközi-tengerrel. Andalúziának 80 természetvédelmi területe és két nemzeti parkja van, az itt található Sierra Nevada hegylánc része pedig Spanyolország legmagasabb pontja, a 3479 méter magas Mulhacén. A hegység hóval borított pontjain általában november végétől egészen május végéig lehet síelni, mivel azonban április-május környékén a tengerszinten már meleg van, ezért nem ritka, hogy valaki a sípályáról egyenesen a partra megy, és csobban egyet a tengerben. A sípálya és a tengerpart között ráadásul csupán 60 kilométert kell megtenni, így igen hamar öltözhetünk át vastag kabátból fürdőruhába.


Málaga, a golfpályák királya

A workshopon megtudtuk, hogy Málagában évente több mint 9 millió turista fordul meg, nem véletlenül: a napsütéses napok száma évi 325, az éves átlaghőmérséklet 22 fok, ami nyáron akár 40 fokig is kúszhat. Az idei cél nem más, mint a 10 milliós turistaszám elérése, efelé pedig igen jó ütemben halad a tartomány. Málagában nagyon magas a négy- és ötcsillagos szállodák koncentrációja, amire van is kereslet, részben azért, mert sokan jönnek ide űzni az „úri sportot”: a tartományban virágzik a golfturizmus, és van is hol játszani, 62 golfpálya található ugyanis itt, melyeknek jó részét profi golfjátékosokkal együttműködve alakították ki, garantálva ezzel a pályák minőségét. A golfjátékosok sokszor csak egy hosszú hétvégére jönnek, de az sem ritka, hogy golfkurzusokra iratkoznak be az ide látogatók. Egyébként egész Andalúziában összesen 114 golfpálya közül választhatnak a sportolni vágyók, ebből 70 található Costa del Solban – ezért is emlegetik ezt a területet oly sokan Costa del Golfként is.

Málagában fellendülőben van a hajós turizmus is, egyre több óceán- és tengerjáró hajó köt ugyanis ki a város partjainál, ezért a kikötő nemrég egy új, második terminállal bővült.

Málagát elsődlegesen a klasszikus nyaralásra vágyó turisták keresik fel, a második legnépszerűbb a kulturális turizmus, amit a golf- és az üzleti turizmus követ. A tartományban és a városban is a legtöbb a brit utazó, majd a spanyol és a német turisták következnek létszámban. Érdekesség, hogy a magyar turisták száma egy év alatt megduplázódott: míg 2013-ban csupán 5000-en választották Málagát, idén már 10000-nél jár ez a szám.

Másodszorra már a falvak is érdekesek

Miguel Rueda Vargas a spanyolországi Insur Travel utazási irodától elmondta, hogy a magyarok még mindig inkább az észak-spanyolországi területeket, például Costa Bravát választják nyaralásuk helyszínéül, de Andalúzia, azon belül is Costa del Sol is évről évre egyre népszerűbb körünkben.

Az első látogatók nyaralásuk során jellemzően a nagyvárosokra kíváncsiak, így Málaga, Córdoba, Sevilla és Ronda városában néznek körül, azonban akik egyszer már jártak Andalúziában, azok legközelebb szívesen nézik meg a kisebb falvakat és városokat is – úgy mint Úbedát és Baezát, melyek az UNESCO világörökség részét képezik, de Jaén és Antequera is népszerű.

Ahol a delfinek és bálnák találkoznak

A Cadízi Turisztikai Hivatal marketingvezetője, María Isabel Montaldo López elmondta, hogy a delfin- és bálnales rendkívül népszerű a Cadízba érkező turisták körében. Itt úsznak át ugyanis a tengeri állatok az Atlanti-óceánból a Földközi-tengerbe és fordítva. Cadíznak 260 kilométeres partszakasza van, és bár nincs annyi golfpályája, mint Málagának, azért 21 pálya itt is található. Cadízban a legtöbb a belföldi, vagyis a spanyol turisták száma, őket követik a németek, a britek, a franciák, az olaszok, a lengyelek és a csehek. Ide egyelőre nagyon kevés magyar látogat – ők egy dél-spanyolországi utazás során inkább Málagába mennek.

Ahogy több résztvevő és Fátima Blanco Villaverde is elmondta, az utazók Andalúziában tapasztalhatják meg, hogy milyen az igazi Spanyolország. Innen származik ugyanis a flamenco és a bikaviadal, és itt tényleg minden egy helyen van: napsütés, tengerpart, történelmi és kulturális látnivalók, gasztronómiai különlegességek, finom borok és a tradicionális sherry, de az ünnepek és fieszták is szórakozást ígérnek.


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.