Az első 50 év

Budapest egyik legszebb utcája. Télen-nyáron, legyenek bár a hó súlyától roskadozó ágak vagy nyári hőségben árnyat adó fák, az utca hangulata Párizsra emlékeztet, elegáns diplomaták, a millenniumi korból itt maradt paloták, egyházak központja, követségek, ahol a pénz sorsa eldől, bankok és brókercégek, itt lakott Ady, a múzeumok közelségében – ahogy Sárközy György igazgató mondja: Pest budai oldalán, itt, a Benczúr utcában van a Hotel Benczúr***.

Nem szeretném, ha félreértenél, de az életem szó szerint összefonódott a szállodával, ugyanis a mellette lévő házban voltam gyerek, itt nőttem fel és már a nyári szünidőben, majd az érettségi után itt dolgoztam. Ötvenhat éves vagyok, és pár éves megszakítással ez volt az egyetlen munkahelyem. Emlékszem, a szálloda építése előtt itt egy grund állt, ahol én még fociztam.

Az első élmény a már megnyitott szállodáról?

Hétéves lehettem, egy állatkerti séta után jöttünk be szüleimmel egy süteményre. Apropó, meghívhatlak egy legendás Benczúr somlói galuskára? Csak hogy tudd, a Benczúrban készült somlóit már II. János Pál pápa és Zsófia hercegnő is kóstolta.

Érdekes. Mély porcelántálban adjátok, fagylaltoskanállal mérve, gombócok halmaza, darált dióval meghintve, hogy az íze még fenségesebb legyen.

Szóval a szálloda ötemeletes száranya 1962- ben épült 58 szobával, majd 1969-ben építették hozzá a hátsó hétemeletes szárnyat, így ma összesen 160 szobánk van. Szerencsénkre már az építéskor hat különböző méretű termet alakítottak ki, majd az évek során még kettőt építettünk hozzá. Ma ez az erősségünk, tizenkét személyestől négyszáz főig tudunk konferenciáknak helyet adni. Az ma már természetes, hogy a szálloda teljesen akadálymentes, így kerekesszékes-rendezvényt is tudunk fogadni.

Ne szaladjunk előre, te is lassan lépdeltél a ranglétrán.

Londinerből először portás lettem, elvégeztem a főiskolát, ezután főportás, később pedig front office manageri posztot töltöttem be a szállodában. Újabb felsőfokú oklevelek megszerzése után 2003-ban neveztek ki a szálloda igazgatójának. A szálloda a 80-as évek elején kapta Benczúr Gyula festőről a nevét, 1993-tól pedig az AÉSZ Vagyonkezelő Kft. üzemelteti.

A megújulás rád és a házra is jellemző.

Mondjuk úgy, hogy a ház „szelleme” rám nézve is kötelező, rendszeresek a továbbképzések, tréningek. Konyhafőnökünk világbajnoki ezüstérmes, a főportásunk aranykulcsos. Az idegenforgalmat is sújtó válság éveiben – megjegyzem, ebből a válságból mi 2011 második fél éve óta kifele megyünk – létszámunk ötven fő körülire csökkent, emellett évente 20 szakmunkástanuló és néhány főiskolás képzését vállaljuk. 2011-ben két emeletet (28 szobát) újítottunk fel, a tavalyi évben kicseréltük éttermi porcelánjainkat és közel 200 új széket vettünk. Ezekben a napokban fejeződött be különtermeink szőnyegpadlóinak a cseréje.

Támogatjátok a képzőművészetet is.

A szálloda halljában rendszeresen helyt adunk kiállításoknak – névadónk neve kötelez –, és jóleső érzéssel említhetem, hogy rendszeresen segítünk hátrányos helyzetű embereknek, alapítványoknak, egyesületeknek. Jót jóért... talán te is tudod, a rendszeresen megjelenő Benczúr-hírlevélben ezekről az eseményekről több mint tízezer partnerünknek be is számolunk.

Igen, hallottam már erről a hírlevélről.

Végezetül hadd fejezzem be azzal, hogy érzésem szerint megtaláltuk helyünket a budapesti háromcsillagos kategóriában. Filozófiánk lényege a gondoskodó vendéglátás. Ahogy a szlogenünk is mondja: Benczúr a központban, ahol a vendég van a középpontban.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.