Az úszó sziget a jövő települése

Az évtized végére elkészülhetnek az első úszó szigetek, adómentes üzletekkel, lakásokkal, szállodákkal, kikötőkkel.

Az úszó városok, vagyis seastadek alapötlete abból indul ki, hogy a világban nagyon sok kimustrált hadi és polgári hajótest, már nem használt olajfúrótorony és más egyéb úszó alkalmatosság  található és néhol, kisebb tavakon, folyókon már ezeket fel is használják lakások, raktárak, kulturális rendezvények céljára.

Hollandiában a vizek országában, több tíz ezerre tehető az egy helyben álló, biztonságosan kikötött és minden szükséges kommunális létesítménnyel felszerelt lakóhajók száma, melyek között még luxus kivitelű is akad.

A Seastaedek esetében a partközelben vagy távolabb a tengereken úszó és helyváltoztatásra is képes létesítményekről lenne szó, melyek esetenként az adott ország felségvizein kívül is, helyben rögzíthetők, vagy vontathatók lennének.

{youtube|id=oIZ9e_OkliY}

A Paypal alapítója, a Nobel-díjas Randolph Hencken, valamint a Seastaed Institute alapítója, Patri Friedman (Milton Friedman politikai filozófus unokája) tervei alapján a munka már meg is indult. Az elképzelés a jelenleg még kicsit futurisztikusnak tűnő megvalósítási tervek mellett nem nélkülöz bizonyos „politikai függetlenségre” való törekvést sem.

Az úszó települések, ahol szállodák yachtkikötők, tax free üzletek, lakások, kulturális és sportlétesítmények is működnének, kikerülnének a parti hatósági ellenőrzések alól és egy „start up kormányzat” irányítaná őket. Ennek részleteit még nem teljesen dolgozták ki.

A terv első lépéseként az ipari termelés telepítése és fokozatos felfuttatása lenne a feladat, a már jelenleg a szárazföldön is működő több különleges ipari és kereskedelemi övezet mintájára. A „területen kívüli” pontonokon, az alapanyagok beszerzése, szállítása, gyártása olcsóbb lenne, mint a szárazföldön és a kész termékeket ott lehetne eladni, ahol ennek a financiális feltételei jobbak. Erősen profitorientált akció lenne a helikopter és kétéltű repülőterek létesítése és ezzel párhuzamosan a turizmus és a vendéglátás is, melyre már most vannak érdeklődő utaztatók Dél-Ázsiában és az USA-ban. A projektet egyébként az óceán-parti kikötők is érdeklődéssel kísérik.

A jelenlegi kutatás eléggé sokrétű. Ki kell dolgozni az úszó települések politikai rendszerét, a területen kívüliségből adódó jogi hovatartozásuk részleteit, az energia, az ellátás, a hírközlés, a közlekedés, a biztonság és még jó néhány fontos dolog részleteit, de kétségtelen, hogy a turizmus, a vendéglátás, kereskedelem és az ipar is sokat profitálna ebből az egyre kevésbé futurisztikus elképzelésből.

Az úszó szigetek jövőjének politikai megalapzását készíti elő a www.seasteading.org nevű szervezet, honlapjukon számos aktuális kérdésről olvashatnak. 2010-ben dizájnversenyt is kiírtak, melynek nyertese - ki más - egy magyar fiatalember, Győrfi András lett.

{youtube|id=-LM2PuZ5nPM}


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.