hirdetés
hirdetés

Az úszó sziget a jövő települése

Az évtized végére elkészülhetnek az első úszó szigetek, adómentes üzletekkel, lakásokkal, szállodákkal, kikötőkkel.

hirdetés

Az úszó városok, vagyis seastadek alapötlete abból indul ki, hogy a világban nagyon sok kimustrált hadi és polgári hajótest, már nem használt olajfúrótorony és más egyéb úszó alkalmatosság  található és néhol, kisebb tavakon, folyókon már ezeket fel is használják lakások, raktárak, kulturális rendezvények céljára.

Hollandiában a vizek országában, több tíz ezerre tehető az egy helyben álló, biztonságosan kikötött és minden szükséges kommunális létesítménnyel felszerelt lakóhajók száma, melyek között még luxus kivitelű is akad.

A Seastaedek esetében a partközelben vagy távolabb a tengereken úszó és helyváltoztatásra is képes létesítményekről lenne szó, melyek esetenként az adott ország felségvizein kívül is, helyben rögzíthetők, vagy vontathatók lennének.

A Paypal alapítója, a Nobel-díjas Randolph Hencken, valamint a Seastaed Institute alapítója, Patri Friedman (Milton Friedman politikai filozófus unokája) tervei alapján a munka már meg is indult. Az elképzelés a jelenleg még kicsit futurisztikusnak tűnő megvalósítási tervek mellett nem nélkülöz bizonyos „politikai függetlenségre” való törekvést sem.

Az úszó települések, ahol szállodák yachtkikötők, tax free üzletek, lakások, kulturális és sportlétesítmények is működnének, kikerülnének a parti hatósági ellenőrzések alól és egy „start up kormányzat” irányítaná őket. Ennek részleteit még nem teljesen dolgozták ki.

A terv első lépéseként az ipari termelés telepítése és fokozatos felfuttatása lenne a feladat, a már jelenleg a szárazföldön is működő több különleges ipari és kereskedelemi övezet mintájára. A „területen kívüli” pontonokon, az alapanyagok beszerzése, szállítása, gyártása olcsóbb lenne, mint a szárazföldön és a kész termékeket ott lehetne eladni, ahol ennek a financiális feltételei jobbak. Erősen profitorientált akció lenne a helikopter és kétéltű repülőterek létesítése és ezzel párhuzamosan a turizmus és a vendéglátás is, melyre már most vannak érdeklődő utaztatók Dél-Ázsiában és az USA-ban. A projektet egyébként az óceán-parti kikötők is érdeklődéssel kísérik.

A jelenlegi kutatás eléggé sokrétű. Ki kell dolgozni az úszó települések politikai rendszerét, a területen kívüliségből adódó jogi hovatartozásuk részleteit, az energia, az ellátás, a hírközlés, a közlekedés, a biztonság és még jó néhány fontos dolog részleteit, de kétségtelen, hogy a turizmus, a vendéglátás, kereskedelem és az ipar is sokat profitálna ebből az egyre kevésbé futurisztikus elképzelésből.

Az úszó szigetek jövőjének politikai megalapzását készíti elő a www.seasteading.org nevű szervezet, honlapjukon számos aktuális kérdésről olvashatnak. 2010-ben dizájnversenyt is kiírtak, melynek nyertese - ki más - egy magyar fiatalember, Győrfi András lett.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk