hirdetés
hirdetés

Balaton: zárnak a kempingek

A kedvező nyár végi, ősz eleji időjárás javított valamennyit a balatoni kempingpiac 85 százalékát uraló Balatontourist  Zrt. forgalmi adatain, de nem tudott fordítani a tavaly óta hanyatlást mutató tendencián - számolt be Polgár Tibor vezérigazgató az MTI-nek annak kapcsán, hogy a hét végén bezár a cég utolsó, balatonfüredi egysége is.

hirdetés

Az idei szezonban 570 ezer vendégéjszakát bonyolított a Balatontourist Zrt. 17 kempingje, ez 2 százalékos visszaesés az előző évi adatokhoz képest. A bevételben 6-8 százalékos a csökkenés, mivel a vendégek jelentős hányada a szolgáltatásokat alacsonyabb áron kínáló utószezonban érkezett. A balatoni kempingláncot üzemeltető cég számára a több éven át tartó lassú, de folyamatos fellendülés tavaly tört meg, amikor 10 százalékkal csökkent a forgalma.
A 2011-es szezonban a vendégszám ugyan 6 százalékkal emelkedett a korábbi évhez képest, mégsem javította a forgalmi adatokat, mert a vendégek tartózkodási ideje 7 százalékkal csökkent.

A vendégkör 42,6 százalékát tették ki a magyarok, akik átlagosan mindössze 2,5 napot tartózkodtak a kempingekben. A 7-8 napig maradó németek részaránya 20 százalékos, a hollandoké 11 százalékos, a dánoké 8 százalékos volt. A vendégek 4,5 százalékát tették a csehek, 4 százalékát a lengyelek, és 3 százalékát az osztrákok, az első két országból érkezők többnyire tranzitállomásként használták a balatoni kempingeket, így szintén csak rövid ideig maradtak.
A számok azt mutatják, hogy az előző évi adatokhoz képest jelentősen, 10-15 százalékkal csökkent a holland és dán turisták száma, ugyanakkor nőtt a lengyeleké 23 százalékkal, a cseheké 6 százalékkal, és az osztrákoké 7 százalékkal.

A kempingek forgalmát alapvetően meghatározza az időjárás, de az igen kellemes, meleg, napos utószezon már nem tudta pótolni a főszezonban a viharos rossz időjárás miatt kieső három heti forgalmat - summázta a helyzetet a vezérigazgató. Polgár Tibor közölte, bár jelentősen kihasználatlanok voltak a balatoni kempingek kapacitásai, csak egyetlen júliusi kánikulai hétvégén jelentettek teltházat, az üzemeltetésük nem vált veszteségessé, így a tulajdonosok nem fontolgatják egy egység bezárást sem a következő szezonra.(A balatoni kempingeket önkormányzatoktól felvásároló SCD Csoport idén augusztus elején megvált balatoni portfóliójától, köztük a Balatontourist Zrt.-től, így a kempinglánc új tulajdonosa a Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t lett, azonban a cég irányítását, vagyis a kempingek üzemeltetését továbbra is az SCD végzi.)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk