Balatoni Borok versenye

A Balatoni Borok Versenyét idén 19. alkalommal rendezik meg május 26-án Balatonfüreden. Az esemény ebben az évben ismét friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően

A verseny az egész Balatoni borrégióra kiterjed, és a borversenyen legjobban szerepelt borok közül kerülnek kiválasztásra a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa borai. Ugyancsak itt dől el, melyik lesz idén Veszprém város bora.

 

A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal. A régió borászainak érdeklődését jól jelzi, hogy tavaly minden korábbinál több, összesen 92 termelő jelentkezett 360 borral. A szervezők remélik, hogy idén is legalább ennyi magas minőségű minta érkezik a megmérettetésre, és remélik, hogy tovább erősödik a minőség iránti igény. Ezt egyébként jól jelzi, hogy tavaly már 4 nagyarany, 53 arany, 236 ezüst, 53 bronz minősítés és 14 okleveles elismerés talált gazdára.

A bírálat május 26-án Balatonfüreden az Annabella Hotelben lesz, a nyerteseket – stílszerűen – a Balaton hullámain, a Siófoki katamarán fedélzetén ismerhetik meg az érdeklődők június 15-én.

A bíráló bizottság elnöke dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a bizottságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát.

 

Forrás: EKF / Turizmus Online


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?