hirdetés
hirdetés

Balatoni nagyrégióban hisz a miniszterelnök-helyettes

A Balaton csak a Balaton-felvidékkel és a Bakonnyal együtt életképes turisztikai régió, amely egész évre kínál változatos programokat - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön Balatonfüreden, a kétnapos Európai Desztináció Marketing Konferencia nyitónapján.

hirdetés

A közigazgatási és igazságügyi miniszter emlékeztetett: az elmúlt években szakmai vita zajlott arról, hogy miként lehetne a Balaton 1980-as évekbeli fénykorát visszahozni. Navracsics Tibor szerint ugyanakkor a nyolcvanas évek Balatonja ma teljes bukás lenne hazai és nemzetközi szinten is, mivel a fogyasztói szokások megváltoztak. Az akkor jellemző uniformizált, alacsony szintű szolgáltatások helyett ma az egyedi értékek felmutatására és az egyedi igények kielégítésére kell helyezni a hangsúlyt - mutatott rá.

Ebben a törekvésben a TDM közösségek fontos szerepet játszottak azzal, hogy felfedezték és a fogyasztók elé tárták a helyi értékeket – tette hozzá Navracsics Tibor. K

iemelte: a Balaton-képet meg kell újítani, ugyanakkor a Balaton szerinte nem életképes, mint turisztikai régió, csak akkor lesz az, ha összefog a Balaton-felvidékkel és a Bakonnyal. Az így létrejövő Bakony-Balaton idegenforgalmi régió képes arra, hogy az egész évben változatos turisztikai kínálatot nyújtson, és önfinanszírozóvá váljon.

Ebben a munkában ismét meghatározó szerepük lesz a helyi TDM-eknek, amelyek a „helyi ízt” hozzák az egységes, de egyedi igények szerint kialakított turisztikai attrakcióknak – fejtette ki a miniszter.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár megnyitójában arról beszélt, hogy szakértők az idén több mint két százalékos gazdasági növekedést jeleznek előre, és ez azt is jelenti, hogy több pénz jut majd a turizmusra is, aminek következtében az ágazat is növekszik. Szólt arról, hogy a Balatonra vonatkozó halászati törvény átalakítása kedvezett a horgászturizmusnak, a Balaton jó közbiztonsága pedig tovább erősíti a régió turisztikai vonzerejét.

Bóka István (Fidesz-KDNP) Balatonfüred polgármestere szerint Balatonfüred azon kevés települések egyike, amelyek felismerték, hogy az alulról jövő kezdeményezéseket támogatni kell. A város együttműködést kötött a helyi turisztikai egyesülettel, annak részben kompetenciákat adott át és anyagilag is támogatta.

Achill Rumpold, a karintiai turizmus törvény egyik megalkotója hangsúlyozta: a meghatározó tényező a sikeres turizmusban maga a helyi szolgáltató, aki érdekelt ebben. Ezért meg kell adni a lehetőséget, hogy az őket érintő döntésekben részt vehessenek. Karintiában például helyi, regionális és tartományi döntési szinteket vezettek be, meghatározott feladatokkal és a források feladathoz való rendelésével. A politikát kivezettük a turizmusból – mondta hozzátéve: sikeres az lesz, aki önállóan, szabadon dönthet arról, hogyan használja fel a forrásokat.

A pénteken folytatódó Európai Desztináció Marketing Konferenciát a Balaton Best Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület szervezte.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk