Boros kalandok, kalandos borzongások Tokaj-Hegyalján

A nyár, a fesztiválszezon végével Tokaj-Hegyalján nem áll meg az élet. A programkínálat a változó őszi természethez hasonlóan tarka. Akár már egy hétvégét is el lehet tölteni itt úgy, hogy abba minden beleférjen: kis kultúra, némi sport, csipetnyi wellness, mindez gasztronómiai élményekkel fűszerezve. Munkatársunktól

Mesélik: hajdanában az itt élő tündérek szeméből a meghatottság könnyét csalta ki a táj gyönyörűsége. A kicsordult könnycseppek összegyűlve egy folyót alkottak; ezt keresztelték később Bodrogra. A folyó és fölé magasodó hegyek szerencsés közelségnek köszönheti a vidék sajátos mikroklímáját, amelynek nagy szerepe van a szőlőszemek aszúsodásában, és így elkészülhet a Tokaji Aszú. A térség le sem tagadhatná borvidék mivoltát: itt is, ott is pincészetek, valamint óriási Tokaji borosüvegek tarkítják a látványt. A minőségi bor viszont csak az egyik élvezet, ami miatt érdemes idelátogatni.

Szőlő minden formában

A különleges borokon túl itt van Tarcal ötcsillagos szállodája, az Andrássy Rezidencia Wine & Spa: finom étele, hangulatos wellness, jacuzzival, szaunák és egy mesterségesen kialakított barlangfürdővel. A szálloda a régió legkiválóbb pincészeteinek kínálatát sorakoztatja fel, mégpedig nem csak az étkezőasztalon! A szőlőt a konyhán kívül a spa vinoterápiás kezeléseinél is használják. A vendégkörére a magyarok éppúgy jellemzőek, mint a szlovák és román pihenni vágyók. Sőt, akár céges rendezvényekre, csapatépítésre is alkalmas a ház.

Múlt és jelen egy pincében

Történelmünk nagyjai elevenednek meg lelki szemeink előtt a 15. században épült Rákóczi Pincészet falai közé lépve. Nem is csoda, hiszen 28 méter hosszú lovagtermében egykor valóban számos király, fejedelem, herceg és tábornok fordult meg, sőt, itt választották magyar királlyá gróf Szapolyai Jánost is 1526-ban. A Tokaj főterén található pincészetben borkészítés ugyan manapság már nem zajlik – erről árulkodik a nemes penész helyenkénti eltünedezése is –, ám hangulatos berendezése miatt kedvelt helyszíne különféle borbemutatóknak, illetve a borvidék borrendje is itt tartja ceremóniáit. Rendkívül hosszú pinceágaiban egy bormúzeum is helyet kapott.

Borkészítés lépésről lépésre

Micsoda kilátás nyílik a Patricius Pincészet portájáról! Itt valóban borászkodnak, sőt, meg is nézhető az aszúkészítés folyamata, közben pedig kóstolható a végeredmény, jöjjön akár csoportosan, vagy egyénileg az utazó. A tulajdonos Kékessy család úgy nyilatkozik borházáról, hogy az „több mint szenvedély – a jövőre irányuló elhivatottság”.

Amikor egy álom valóra válik

Élt egyszer egy csodaszép grófkisasszony, akinek a családja a II. Világháború után elszegényedett. A nemesi rangon kívül semmijük nem maradt, így a fiatal lány elindult szerencsét próbálni. Egészen Németországig jutott, ahol rabul ejtette egy milliárdos szívét. Hogy mi köze mindennek Tarcal négycsillagos szállodájához? Nem más, mint hogy a 2003-ban nyílt Degenfeld Kastélyszálló a kisasszony egykori álmának beteljesülése. A mai napig, amikor a grófnő Magyarországra érkezik, a hotel egy privát szárnyában lakik. Ilyenkor – akár mintha csak egy film elevenedne meg – a személyzet a főbejárat előtt felsorakozik, hogy üdvözölje a ház úrnőjét a Gróf Degenfeld szőlőbirtok közepén álló házban.

A magas színvonalú szolgáltatást nyújtó hotel áraiban mégis igazodik a hasonló kategóriájú magyar házak árszínvonalához. Ettől függetlenül a német foglalások főre vetített száma megelőzi a hazai vendégek létszámát. Gyakori látogatók még a japánok és az oroszok.

Kultúra, kaland és kényeztetés

Tokaj-Hegyalja északi csücskébe érve, a szlovák határvonalon fekszik Sátoraljaújhely. A várost az aszúbor szülővárosaként is szokták emlegetni. Számos híres ember neve kötődik a 16 ezer fős kisvároshoz: itt járt például gimnáziumba Petőfi Sándor; itt nevelkedett Kossuth Lajos; itt élt, és síremléket is itt emeltek a zempléni csodarabbinak, Teietelbaum Mózesnek, aki meggyógyította a gyermek Kossuthot, majd nagy jövőt jósolt neki. De dolgozott itt 16 éven át a vármegye főlevéltárnokaként Kazinczy Ferenc. A magyar irodalom kiváló alakja Széphalom (korábban Kisbányácska) település lakója volt, akit egyben a falucska keresztapjaként is tartanak számon. A nagy magyar nyelvújító emlékének A Magyar Nyelv Múzeumával adóznak a helyiek. A múzeum az egykori családi birtokon épült fel; itt az irodalmi zarándokhelynek számító Kazinczy Emlékcsarnok is helyet kapott.

Aki ezek után kissé megmozgatná a tagjait, annak ajánlott a Sátoraljaújhely határában található az egész évben nyitvatartó Zemplén Kalandpark. Van itt bobpálya, Közép-Európa leghosszabbja, négy évszakos sípálya, ahol ha kell, idén már 8 hóágyúból ömlik a hó.

A kalandozás után jól eshetnek a környék egyetlen négycsillagos szállodájának, a Hotel Hunornak wellness szolgáltatásai, finom ételei. A szálló étterme önmagában is népszerű, konyhája sok szlovák vendéget csábít ide déltájban. A viszonylag kicsi hotelben 26 szobát és 4 apartmant alakítottak ki. 

Köszönjük a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság meghívását az útra, melyen Észak-Magyarország arcai, a Barátok Közt című televíziós sorozat szereplői is részt vettek.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?