hirdetés
hirdetés

Boros kalandok, kalandos borzongások Tokaj-Hegyalján

A nyár, a fesztiválszezon végével Tokaj-Hegyalján nem áll meg az élet. A programkínálat a változó őszi természethez hasonlóan tarka. Akár már egy hétvégét is el lehet tölteni itt úgy, hogy abba minden beleférjen: kis kultúra, némi sport, csipetnyi wellness, mindez gasztronómiai élményekkel fűszerezve.

Munkatársunktól

hirdetés

Mesélik: hajdanában az itt élő tündérek szeméből a meghatottság könnyét csalta ki a táj gyönyörűsége. A kicsordult könnycseppek összegyűlve egy folyót alkottak; ezt keresztelték később Bodrogra. A folyó és fölé magasodó hegyek szerencsés közelségnek köszönheti a vidék sajátos mikroklímáját, amelynek nagy szerepe van a szőlőszemek aszúsodásában, és így elkészülhet a Tokaji Aszú. A térség le sem tagadhatná borvidék mivoltát: itt is, ott is pincészetek, valamint óriási Tokaji borosüvegek tarkítják a látványt. A minőségi bor viszont csak az egyik élvezet, ami miatt érdemes idelátogatni.

Szőlő minden formában

A különleges borokon túl itt van Tarcal ötcsillagos szállodája, az Andrássy Rezidencia Wine & Spa: finom étele, hangulatos wellness, jacuzzival, szaunák és egy mesterségesen kialakított barlangfürdővel. A szálloda a régió legkiválóbb pincészeteinek kínálatát sorakoztatja fel, mégpedig nem csak az étkezőasztalon! A szőlőt a konyhán kívül a spa vinoterápiás kezeléseinél is használják. A vendégkörére a magyarok éppúgy jellemzőek, mint a szlovák és román pihenni vágyók. Sőt, akár céges rendezvényekre, csapatépítésre is alkalmas a ház.

Múlt és jelen egy pincében

Történelmünk nagyjai elevenednek meg lelki szemeink előtt a 15. században épült Rákóczi Pincészet falai közé lépve. Nem is csoda, hiszen 28 méter hosszú lovagtermében egykor valóban számos király, fejedelem, herceg és tábornok fordult meg, sőt, itt választották magyar királlyá gróf Szapolyai Jánost is 1526-ban. A Tokaj főterén található pincészetben borkészítés ugyan manapság már nem zajlik – erről árulkodik a nemes penész helyenkénti eltünedezése is –, ám hangulatos berendezése miatt kedvelt helyszíne különféle borbemutatóknak, illetve a borvidék borrendje is itt tartja ceremóniáit. Rendkívül hosszú pinceágaiban egy bormúzeum is helyet kapott.

Borkészítés lépésről lépésre

Micsoda kilátás nyílik a Patricius Pincészet portájáról! Itt valóban borászkodnak, sőt, meg is nézhető az aszúkészítés folyamata, közben pedig kóstolható a végeredmény, jöjjön akár csoportosan, vagy egyénileg az utazó. A tulajdonos Kékessy család úgy nyilatkozik borházáról, hogy az „több mint szenvedély – a jövőre irányuló elhivatottság”.

Amikor egy álom valóra válik

Élt egyszer egy csodaszép grófkisasszony, akinek a családja a II. Világháború után elszegényedett. A nemesi rangon kívül semmijük nem maradt, így a fiatal lány elindult szerencsét próbálni. Egészen Németországig jutott, ahol rabul ejtette egy milliárdos szívét. Hogy mi köze mindennek Tarcal négycsillagos szállodájához? Nem más, mint hogy a 2003-ban nyílt Degenfeld Kastélyszálló a kisasszony egykori álmának beteljesülése. A mai napig, amikor a grófnő Magyarországra érkezik, a hotel egy privát szárnyában lakik. Ilyenkor – akár mintha csak egy film elevenedne meg – a személyzet a főbejárat előtt felsorakozik, hogy üdvözölje a ház úrnőjét a Gróf Degenfeld szőlőbirtok közepén álló házban.

A magas színvonalú szolgáltatást nyújtó hotel áraiban mégis igazodik a hasonló kategóriájú magyar házak árszínvonalához. Ettől függetlenül a német foglalások főre vetített száma megelőzi a hazai vendégek létszámát. Gyakori látogatók még a japánok és az oroszok.

Kultúra, kaland és kényeztetés

Tokaj-Hegyalja északi csücskébe érve, a szlovák határvonalon fekszik Sátoraljaújhely. A várost az aszúbor szülővárosaként is szokták emlegetni. Számos híres ember neve kötődik a 16 ezer fős kisvároshoz: itt járt például gimnáziumba Petőfi Sándor; itt nevelkedett Kossuth Lajos; itt élt, és síremléket is itt emeltek a zempléni csodarabbinak, Teietelbaum Mózesnek, aki meggyógyította a gyermek Kossuthot, majd nagy jövőt jósolt neki. De dolgozott itt 16 éven át a vármegye főlevéltárnokaként Kazinczy Ferenc. A magyar irodalom kiváló alakja Széphalom (korábban Kisbányácska) település lakója volt, akit egyben a falucska keresztapjaként is tartanak számon. A nagy magyar nyelvújító emlékének A Magyar Nyelv Múzeumával adóznak a helyiek. A múzeum az egykori családi birtokon épült fel; itt az irodalmi zarándokhelynek számító Kazinczy Emlékcsarnok is helyet kapott.

Aki ezek után kissé megmozgatná a tagjait, annak ajánlott a Sátoraljaújhely határában található az egész évben nyitvatartó Zemplén Kalandpark. Van itt bobpálya, Közép-Európa leghosszabbja, négy évszakos sípálya, ahol ha kell, idén már 8 hóágyúból ömlik a hó.

A kalandozás után jól eshetnek a környék egyetlen négycsillagos szállodájának, a Hotel Hunornak wellness szolgáltatásai, finom ételei. A szálló étterme önmagában is népszerű, konyhája sok szlovák vendéget csábít ide déltájban. A viszonylag kicsi hotelben 26 szobát és 4 apartmant alakítottak ki. 

Köszönjük a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság meghívását az útra, melyen Észak-Magyarország arcai, a Barátok Közt című televíziós sorozat szereplői is részt vettek.

Pásztor Szilvia
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk