hirdetés

Csúcsfoglaltság a fővárosi szálláshelyeken

A szokásosnál is zsúfoltabbak a fővárosi szálláshelyek, mivel a főszezoni forgalmat jelentősen megdobta, hogy a szokásos június helyett augusztus elejére csúszott a Forma 1, illetve most zajlanak a Maccabi Európai Játékok is.

hirdetés

Pontosabb adatok ugyan csak a rendezvények után lesznek, de a szállodák visszajelzései alapján nagyjából tele vannak - mondta lapunk megkeresésére Flesch Tamás, a Magyar Szállodaszövetség elnöke, egyúttal a Continental csoport ügyvezetője. Szavai szerint a csoport szállodáiban - három és négycsillagos hotelekről lévén szó - már pénteken voltak olyan napok, amikorra már nem tudtak több vendéget fogadni, ez azonban esetükben a két rendezvénytől független, és inkább a főidénnyel és a házak profiljaival magyarázható.

Elmondása szerint mivel változott a Forma 1 futam időpontja, ezért ez is befolyásolja majd a későbbiekben az idegenforgalmi statisztikákat, illetve a fővárosi szálláshelyek átlagárával kapcsolatos adatokat is. Mivel a Maccabi Játékok amatőr kategóriás verseny, ezért a sportolók és családtagjaik pénztárcáján múlik, hogy hol szállnak meg, de a tapasztalatok szerint mindenféle kategóriában érkeztek foglalások. (A szakma egyébként mintegy 27 ezer vendégéjszakát vár a játékokra látogatók kapcsán - a szerk.)

Hivatalos statisztika híján csak becsülni lehet, hogy mekkora szeletet hasít ki a főváros idegenforgalmából az Airbnb, de a kereskedelmi szektor tippje szerint a mintegy 8-10 ezer e célra használt lakás nagy része is tele lehet.

A budapesti szállodák jellemzően kiemelt ajánlatokkal várják a nagyobb rendezvényeket, ahogyan az idén is, ezért várhatóan mintegy 20 százalékkal is megugorhat a rendezvények összecsúszása miatt az augusztusi átlagár - tette hozzá Flesch Tamás.

A háromcsillagos Benczúr Hotel például magasabb átlagárakkal készült a Maccabi Játékok idejére. Végül alacsonyabb, nagyjából 90 százalékos töltöttséggel, de magasabb bevétellel  sikerült lefedniük a kiemelt időszakot. Igaz, ez inkább főszezonnak és a Forma 1-re visszatérő vendégeinknek köszönhető, mivel a Maccabi sportolói vagy a hozzátartozóik nem igazán a mi a vendégkörünk - mondta lapunknak a Palik Csaba, a hotel értékesítési vezetője. Ő egyébként annak idején még az Ibusz munkatársaként a kezdetektől részt vett a futamok kapcsán a vendégforgalom kezelésében és a szakmai érdeklődés azóta is megmaradt. Tapasztalatai szerint egyre csökken az autóversenyhez köthető vendégforgalom, ami részben annak köszönhető, hogy az itteni és az európai árak kiegyenlítődtek, másrészt pedig a verseny iránti érdeklődés is megcsappant a kontinensen, ezért van egyre több ázsiai futam.

Egyébként épp a most, a Hungaroringen egyeztek meg abban a csapatok, hogy 21 helyett jövőre 22 futamos lesz az idény, ebből pedig egy új futamot Hollandiában, egyet pedig Vietnámban tartanak majd jövőre. További változás, hogy egy európai futam kikerül a versenynaptárból.

Számunkra a Forma 1-es futam ideje szintén teltházat jelent, elsősorban a csapatokkal kötött szerződéseknek köszönhetően - mondta lapunknak Szó Árpád, az ötcsillagos Kempinski Hotel Corvinus revenue menedzsere. A csoportfoglalások pedig mindig jó előre megérkeznek, majdhogynem már valamennyi jövő évi foglalás megvan. A Maccabi Játékokra a csapatfoglalások kevésbé jellemzőek a hotelben, az egyéni vendégekről pedig kevésbé tudható, ha emiatt érkeztek. Elmondása szerint mivel ez egyébként is teltházas időszak, ezért az egyébként foglaltságtól függő flexibilis árazás miatt most kiemelt árakkal dolgoznak.

Kiss Melinda Katalin
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk