hirdetés
hirdetés

Egyre nagyobb gond a turistabuszok parkolása Budapesten

Levelet írt Tarlós István főpolgármesternek a magyarországi beutaztató utazási irodák nevében Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége elnöke a turistabuszok parkolásával kapcsolatos, egyre súlyosabbá váló problémák miatt.

hirdetés

- Miközben a Baross tér, a Kossuth tér, a Várkert Bazár, a Belváros rekonstrukciója, az új kulturális létesítmények (Zeneakadémia, Vigadó, Erkel Színház, Budapest Music Center), a tervezett Múzeumi negyed mind vonzerőt jelentenek a magyar turizmus szempontjából, a buszos turizmus ellehetetlenülése várható azoktól a tervezett intézkedésekről, miszerint a Belváros, a Kossuth tér környéke, de a Városliget és a Citadella is a buszos forgalom elől teljesen lezárt területek lesznek. A Budai Várba és a Margitszigetre (egyébként helyesen) már régebb óta nem hajthatnak be turistabuszok, és a Bazilikánál is megtiltották a buszok megállását. Így gyakorlatilag valamennyi látnivaló busszal megközelíthetetlenné válik, ami komoly károkat fog okozni Budapest turizmusának – írja az elnök asszony március 13-án kelt levelében.

- Mivel a főváros látnivalói egymástól nagy távolságra vannak, gyalogosan nehezen bejárhatók, Budapest ilyen szempontból nem vethető össze Prágával, Béccsel vagy Firenzével, ahol a látnivalók egymás közelében helyezkednek el. A buszok kitiltása a turizmus három szegmensét is érinti: a külföldi turistabuszok forgalmát, a repülővel érkező csoportok forgalmát, melyek részére magyar irodák biztosítják a szállítást a városnézések, kirándulások során, az un. garantált városnéző autóbuszokat, közöttük a népszerű Hop-on-Hop-off buszokat is – foglalja össze a problémákat Molnár Gabriella.

Számtalan egyéb probléma is nehezíti a turistabuszok forgalmát, erről már több alkalommal készített a MUISZ összeállítást a BKK és a főváros illetékesei számára, mégsem történik semmi a megoldásra, sőt, a fentiek szerint a helyzet további romlása várható.

- A kormányzat és a főváros illetékesei évek óta büszkén emlegetik minden fórumon, hogy a turizmus húzóágazat Magyarországon. Sajnos azonban úgy érezzük, hogy ez a kijelentés csak szólam, valójában senki nem veszi figyelembe a turizmus szempontjait és semmi nem történik a turizmus elősegítése érdekében. Nem pénzt, csak megértést kérünk, és mindenekelőtt azt szeretnénk, hogy a turizmust (is) érintő kérdések eldöntésébe vonják be az e területen dolgozó szakembereket is – tolmácsolja a szakma kérését Molnár Gabriella.

A buszos városnézés jövőjét ebben a korábbi írásunkban latolgatta munkatársunk.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk