hirdetés
hirdetés

Egységes Duna brand épül

Ülésezett az Országgyűlés Sport-és turizmusbizottsága. A bizottság előtt az EU Duna Régió Stratégia (EUDRS) aktualitásairól tartott tájékoztatót Medgyesy Balázs kormánybiztos és Dr. Horváth Viktória, az NGM helyettes államtitkára.

hirdetés

Az EUDRS az Európai Unió második határon átnyúló makroregionális fejlesztési stratégiája, 14 ország együttműködésével jött létre. Az együttműködésben 8 európai uniós tagállam (Magyarország, Ausztria, Bulgária, Csehország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) és még 6 Dunamenti, még unión kívüli ország vesz részt. Több éves előkészítés után az Európai Bizottság 2010 decemberében elfogadta a közös célokat. 2012-ben Budapest Duna Kontakt Pont nyílt a magyar fővárosban az Európai Beruházási Bank együttműködésével.

A stratégia a Duna vízgyűjtőjének teljes területére kiterjed. A vízgazdálkodás és környezetvédelem kérdéskörein kívül hozzájárul a vállalkozások versenyképességének javításához, a vízi, a kulturális, ezen belül a vallási turizmus fejlesztéséhez, vagy a társadalom peremére sodródott közösségek problémáinak megoldásához, a vállalkozások versenyképességének javításához, a vízi, a kulturális, ezen belül a vallási turizmus fejlesztéséhez. A Stratégia 4 pillérből és 11 cselekvési (prioritás) területből áll.

A stratégia része az egységes Duna Brand kialakítása az UNWTO égisze alatt, beleértve egy egységes turisztikai statisztikai és monitoring rendszer felállítását is.

Magyarország 3 cselekvési terület koordinálásában vesz részt. „A fenntartható energiafelhasználás ösztönzése” Csehországgal, „A vízminőség védelme és megőrzése” Szlovákiával, „A természeti katasztrófák kezelése” Romániával közös koordinációs feladatunk.

Az EUDRS 3. Prioritási területét „A kultúra és az idegenforgalom, valamint az emberek kapcsolatteremtésének előmozdítása” címen Bulgária és Románia koordinálja, bevonva a legfontosabb szereplőket és érintetteket a Duna Régió 14 országából.

A magyar kormányhatározatban szereplő projektek közül a turisztikai területet „A vízi turizmus fejlesztése a Duna mentén” elnevezésű civil kezdeményezésű projekt érinti, amelynek koordinátora a Magyar Kajak- Kenu Szövetség. Ők vállalták a kikötők és megállóhelyek minősítésére vonatkozó nemzeti tanúsító védjegy kialakítását. A kulturális terület részéről három projekt került elfogadásra: az épített örökség művelődéstörténetileg hiteles helyreállítása és bemutathatóvá tétele; a Limes projekt, valamint a kulturális együttműködésekre irányuló projekt.

A bizottság pártolóan vette tudomásul az előterjesztést, ugyanakkor több konkrétumot és kiegészítő tájékoztatást kért. Hadházy képviselő a nemzetközi jachtforgalom érdekében a Mosoni- Dunaág vízellátásának rendezését, és az állam erőteljesebb fellépését szorgalmazta a Limes és kerékpáros projekt megvalósításában. Több javaslat alapján az OSTB munkatervét ki fogják egészíteni az Eurovelo 6, és a kishajó kikötők aktuális kiépítettségének bemutatásával.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai