hirdetés
hirdetés

Elfogynak a külföldiek a Balatonnál

Tavaly Hévíz volt a legnépszerűbb vidéki város a belföldi és a külföldi turisták körében - derült ki a távirati iroda keddi írásából, ahol arról is beszámolnak, hogy a balatoni régió másik gyógytelepülése, Zalakaros is az országos 9. helyről a 8. helyre lépett előre. 

hirdetés

A két gyógyhely sikere kíváncsivá tett bennünket arra, hogy milyen tendenciák jellemezték a szűkebben értelmezett balatoni régió többi települését, ha ezeket kihagyjuk az adatsorból. Nyugodtan mondhatjuk, hogy megdöbbentő eredményre jutottunk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

A hivatalosan vett, Hévízt és Zalakarost is magába foglaló balatoni régióban a KSH szerint a múlt évben 4 millió 428 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami 2,4 százalékkal marad el a négy évvel korábbitól - miközben 2,5 százalékkal magasabb a 2011-esnél.

A két gyógyhely nélkül a régió többi részén 2 millió 839 ezer volt a vendégéjszakák száma, ami 7,6 százalékkal kevesebb a négy évvel korábbinál.

Ha csak a hazai vendégeket nézzük pozitív adatokat találunk mind a teljes régióban, mid a két külön választott részben. A teljes régióban a belföldi turisták 2,7 milliós tavalyi vendégéjszaka forgalma 3,2 százalékos növekedést mutat a négy évvel korábbi szinthez képest, miközben a két gyógyhelyen 1,2 százalékos, a régió többi részében négy százalékos volt a belföldi forgalom növekedése.

A külföldi turisták adatai szerint már közel sem ennyire pozitív a kép mindenhol. A régió egészében tavaly egymillió 727 ezer éjszakát töltöttek el a határon túlról érkező vendégek, ami kerek tíz százalékkal marad el a 2008-as eredménytől. Ráadásul a jelentős régiós csökkenés úgy következett be, hogy közben a két gyógyhely 843 ezres saját külföldi forgalma 15,9 százalékkal növekedett négy évvel korábbihoz képest.

Az igazán megdöbbentő eredmény akkor derül ki, ha ezt a dinamikusan fejlődő részt kivesszük a számításokból. Hévíz és Zalakaros, illetve kistérségeik nélkül számolva a balatoni régióban a külföldi vendégek tavaly 884 ezer éjszakát töltöttek el. Ez 25,8 százalékkal kevesebb a 2008-as eredménynél. Bár az egy évvel korábbinál így is 3,1 százalékkal nagyobb volt külföldiek a forgalma, a KSH adatai egyértelműen jelzik, hogy a gyógyhelyek nélkül vett balatoni régió az utóbbi négy év alatt elvesztette a külföldi vendégéjszakáinak több mint negyedét. Mondhatnánk újabb negyedét, hisz ez a folyamat az 1990-es évek elejétől kisebb hullámzásokkal folyamatosan tart.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk