hirdetés
hirdetés

Eszterháza Központ: Közép-Európa egyik kulturális-szellemi központja lesz?

L. Simon László kormánybiztos Fertődön, az Esterházy-kastélyban ismertette azt a kormánydöntést, melynek alapján az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont (Eszterháza Központ) létrejött. A Forster Központból kiváló új többcélú intézmény egyrészt Esterházy-kastélymúzeum, illetve Haydn Kutatóközpontként működik a továbbiakban. 

hirdetés

A cél, hogy az ily módon létrejött Eszterháza Központ nemcsak a térség húzóereje, de a közép-európai régió egyik kulturális-szellemi központjává váljon. Feladata az ingatlan együttes kulturális alapú és értékelvű megóvása, fejlesztése és üzemeltetése, valamint nyilvános szakmai adattárak és gyűjtemények kezelése, gyarapítása, védelme. Kiemelt turisztikai fontosságát számos művészi program, rendezvény, fesztivál szervezésével is növelik, újra megrendezik az Esterházy- Vígasságokat is. A Központ vezetője a turizmusban jártas szakember lesz. A kormány 1,3 milliárd forrásbővítéssel megfelelő pénzügyi alapot biztosított az Eszterháza Központ létrejöttéhez. Idén 80 főre növelik a helyi szakember gárda létszámát is.

Köztudott, hogy a 22 ezer négyzetméternyi épületegyüttes felújítása uniós pályázatok révén és kormányzati forrásból 2009 óta több ütemben folyik. A 2011-15 közötti második ütem munkálatainak jelenlegi állásaként megújult a kínai lakk-kabinet, befejeződött a Marionettszínház és a narancsház épületeinek helyreállítása, a barokk víztorony visszaépítése, melynek földszintjén a kastély történetét bemutató körvetítéses filmet láthatnak a látogatók. Restaurálták a gránátos házak homlokzatát, megtörtént az infrastruktúra modernizálása is. A 2014 decemberével záruló második ütem része lesz az új fogadóépület, benne rendezvény-és vendéglátó terekkel.

A kastély együttes felújításával párhuzamosan, 2013 óta zajlik a kertrekonstrukciós beruházás is: régi pompájában látható a Rózsakert, az Angolkert, és visszaállították a történeti útszerkezetet. A kerttel együtt mintegy 250 hektárnyi birtok is tartozik a Központhoz, 180 hektárnyi erdő és 34 hektárnyi mezőgazdasági terület, ily módon lehetőség és feladat nyílik az önfenntartást segítő gazdálkodásra, kertészetre, lovarda telepítésére is.

Szükség van még a megközelítés, főként a tömegközlekedés lehetőségeinek javítására. A kerékpárutak tekintetében javult a helyzet, de a 85-ös út korszerűsítése, és egy esetleges vasúti leágazás Fertődig még megoldandó. A kastélyban ugyan működik 14, stílbútorokkal berendezett apartman, de ez, és a helyi panziók a várható tömeges szakmai és turistaforgalom megállítására nem elegendőek.

A Központ turisztikai szemléletű szakemberére vár a feladat, hogy kijelölje és meghatározza a településen, akár vállalkozói alapon építendő szálláshelyek helyét, nagyságát, kategóriáját, gondolva az autóbusz-gépkocsiparkolók és vendéglátóhelyek megfelelő szintre hozására is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai