Éttermi kisegítőként kezdte a luxushotellánc tulajdonosa

Alig négy hónapja nyitott a magyar főváros legújabb luxusszállodája, az Aria Hotel Budapest, máris a TripAdvisor listáján az élbolyban szerepel. A hotel magyar nemzetiségű tulajdonosa, Henry Kallan 1968-ban Szlovákiából Amerikába disszidálva éttermi kisegítőként kezdte pályafutását.

Az ötéves koráig csak magyarul beszélő, önmagát örök lázadóként definiáló alapító élettörténete nem mindennapi. 21 évesen, profi focistaként 1968-ban hagyta el az akkori Csehszlovákiát. Ausztriában folytathatta volna labdarúgó karrierjét, ehelyett meg sem állt Amerikáig, ahol busboyként, vagyis éttermi kisegítőként kezdett dolgozni. Hét év alatt ugyanebben a házban a szállodaigazgatói pozícióig küzdte fel magát. Kallan felismerte, hogy a vendégek a sztenderdek helyett egyre inkább az egyedi élményeket keresik, ezért kezdett tematikus hotelek kialakításába.

Adele Gutman, a Library Hotel Collection elnök-helyettese ismertette a lánc hitvallását: a cél, hogy a vendégek valóban otthon érezzék náluk magukat. Ezért ingyenes a wifi az egész házban, ingyenes a szobákban az ásványvíz, délután kávé és sütemény, este bor és sajt várja a vendégeket. Az alkalmazottak kiválasztásánál a szakértelem mellett a hozzáállás a legfontosabb. „Boldog embereket veszünk fel, akik miatt a vendégek igazán jól érezhetik magukat” – tudtuk meg Henry Kallantól.

Ezek a sztenderdek egységesek a lánc mind a hét szállodájában, melyek közül négy New Yorkban, egy pedig Prágában található. A láncnak nevet adó Library Hotel különlegessége, hogy falai között egy 7000 kötetes könyvtár bújik meg, mégpedig úgy, hogy minden szobában egy 100 darabos tematikus könyvgyűjtemény várja a vendégeket. Magyarország zenei kiválósága miatt a budapesti hotel tematikáját a zene adja. Itt sincsenek fehérkesztyűs pincérek, és egyébként is mindent megtesznek, hogy a náluk megszállók utazók ne érezzék feszélyezve magukat. Természetesen a szolgáltatásnak ára is van, 350 euróért adják az egyébként valóban tágas, egyedi berendezésű szobákat, amelyeket négy féle zenei tematika - opera, klasszikus zene, jazz és kortárs zene - jegyében alakítottak ki.

A szálloda helyén eredetileg egy 1870-es évekbeli neoklasszicista bérpalota állt, amelyet műszaki állapota miatt végül le kellett bontani, ugyanakkor a helyére épített struktúra teljes mértékben a múlt század végét idézi. A szobák a körfolyosóról nyílnak, a belső udvarban kapott helyet a lobbi, amelyet gyönyörű, hatalmas – Európában a legnagyobb – üvegtető fed. A kovácsoltvas és a terméskő jól megfér a legfelső szinten kialakított terasz csupaüveg és acél modernitásával. A tetőteraszon működőHigh Note Sky Barból fantasztikus kilátást nyílik a városra, a Szent István bazilika tornya közvetlenül ott van szemünk előtt.

Különleges gasztronómiai csemegéket ígér a hotel étterme, ahol a Farm to table koncepció jegyében újragondolt magyar fogásokat tálalnak fel, amint azt Váradi-Szabó Balázstól, a hotel gasztronómiai szakemberétől megtudtuk. A hotel egyedisége abban is megmutatkozik, hogy zenei igazgatót is foglalkoztatnak Magyar Kornél személyében, aki a hotel gazdag zenei programkínálatát koordinálja. Ne csodálkozzunk, ha a szállodába belépve Bogányi Gergelyt látjuk a róla elnevezett különleges zongoránál játszani, de a Virtuózokból megismert Boros Misi is fellép hamarosan a szállodában.

Henry Kallan azt még nem tudja, hogy 50 millió dolláros befektetése mikor térül meg, de úgy gondolja, ezzel a beruházással visszaadott valamit a szülőföldjének.


Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.