hirdetés
hirdetés

Európa sportvárosa címet kap Kassa

Kassán mindig történik valami, élő, lélegző hely Szlovákia második legnagyobb városa kedves, barátságos emberekkel, jó sörökkel, kellemes kis kocsmákkal, családias éttermekkel.

hirdetés

Az Európa Kulturális Fővárosa címet már elnyerte, azóta is egymást követik a rendezvények, a fesztiválok. A szervezés példa lehetne több város számára is.

Október első hétvégéjén már szokás szerint tízezreket vonzott a Fehér Éjszaka programja, másnap pedig, október első vasárnapján, 4-én, immár 93 éve adtak egymásnak találkozót nemcsak a világ legjobb futóbajnokai, hanem olyan amatőr versenyzők is, akik saját korlátaikat igyekeztek legyőzni.

A Nemzetközi Békemaratonon rekordlétszámú futó vett részt: 11.000 versenyző közel 50 országból. A futók között voltak ausztrálok, brazilok, kanadaiak, etiópok, grúzok, indiaiak, mexikóiak, oroszok, amerikaiak, kazahok és persze magyarok is, akik a város szívét is átszövő, szép útvonalat futották le.

Érdekesség, hogy a futók 72 fajta szakmát jelöltek meg a regisztráció során. Európa legrégebbi maratonján szerepel tudós, politikus, újságíró, építész, rendőr, sőt pilóta is. A legjobbak dobogója mögött felállított dicsőségfalon mindenki olvashatta a futók nevét, a számítógépes grafika segítségével és egy kis szerkesztés után 11.000 nevet zsúfoltak össze a néhány négyzetméteres felületen.

A statisztikákat elnézve a nők részvételi aránya idén a 3850-at közelíti meg, ami a teljes rajtmezőny mintegy 35%-ának felel meg. Még a fizikailag megerőltetőbb számokban is, a stafétától a maratonig, éves szinten több mint 15%-kal nőtt a nők részvételi aránya. A U.S.Steel Family Runra, vagyis a 4,2 kilométeres családi futóversenyre benevezők közt pedig több a nő, mint a férfi.

Kassán nagyszabású felújító munkálatok folytak, de ez nem veszélyeztette a jól bevált útvonal megőrzését. A gyors maratoni útvonalak mindegyikében találtunk közös jellemzőt. Az alacsony számú irányváltás vagy éles kanyarok mellett természetesen az emelkedés sem mellékes. Kassán egy olyan útvonalat hoztak létre, amely a legszigorúbb követelményeknek is megfelel, amit megerősít az itt elért pályarekordok száma, illetve számos amatőr futó legjobb személyes eredménye. Összehasonlításképp a berlini útvonal, ahol több világrekord is született, 21 db, 90 és ennél több fokos irányváltást tartalmaz. Kassán ez a paraméter azonos. Az emelkedés tekintetében is viszonylag kedvező a kassai pálya, az egyes emelkedők összesen 74 métert tesznek ki (ez Berlinben 37, Bostonban 146 méter).

Számadatok a rendezvényről
10 900 futó valamennyi kategóriában, 850 szervező és rendőr, 12 zenei színpad a Rádio Košice zenés maratonján, 60 000 néző a pálya mentén, 31 000 palack víz a frissítő állomásokon, 6 800 liter nem palackozott víz, 4 200 adag spagetti és tésztaféle a Tésztapartin, 2 500 kilogramm gyümölcs, 16 000 darab keksz, 10 000 darab müzliszelet, 15 000 darab csokoládé, 32 000 műanyag pohár, 14 300 üveg az energiaitalok számára, 50 000 darab iratkapocs a rajtszámokhoz, 12 000 résztvevői és szervezői póló, 25 000 darab programfüzet, 18 200 műanyag zacskó és táska, 7 000 m korlát és kordonszalag a pálya mentén és a rajt/célnál, 20 tonna műszaki felszerelés.

Jövőre Európa sportvárosa Kassa lesz

A város vezetősége még a 2014-es év végén benyújtotta hivatalos jelentkezését az Európai Sportfővárosok és városok Szövetségenek (ACES Europe), amely már 12 éve működik az Európai Unió részeként a sportok területén.

Richard Raši, Kassa polgármestere nyáron jelentette be, hogy az ACES (Európai Sportvárosok Szövetsége) döntése alapján jövőre Kassa kapja az Európa sportvárosa címet. Dublin, Valencia, Isztambul, Antwerpen, Cardiff és Torino után Kassa nyerte el az Európa sportvárosa címet. Ez a cím nem jár anyagi támogatásokkal, de ha a város jól teljesít, bekerül az európai sportvárosok hálózatába, és pályázhat az erre a célra elkülönített uniós alapokhoz.

Rákóczi-expressz indul Kassára

És a végére ismét egy Kassával összefüggő rendezvény: a magyar-szlovák kapcsolatok erősítése érdekében Rákóczi-expressz elnevezéssel emlékhetet tartanak Kassán október végén a fejedelem, illetve az 1956-os forradalom évfordulóihoz kapcsolódva – ezt október 5-én sajtótájékoztatón jelentette be a fővédnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja elmondta: a rendezvényt meghatározza II. Rákóczi Ferenc szellemisége, a régióban élő népek, magyarok, szlovének, rutének összefogása a hazáért. Az emlékhetet idén először, de hagyományteremtő szándékkal rendezik meg.

Az október 23-ától 29-éig tartó rendezvénysorozat a kulturális turizmus mellett szakmai programokkal a keleti országrészek felzárkóztatását is célozza. Szó lesz várak rekonstrukciójáról, lengyel kezdeményezésre egy nemzetközi Rákóczi-túra útvonalának kialakításáról, és a határ mindkét oldalán lévő vendéglátóhelyek tartanak gasztronómiai bemutatót Kassán - közölte a főkonzul.

A rendezvény egyik csúcspontja az október 24-én Budapestről Kassára tartó Rákóczi Expressz, amely ezúttal zarándokvonatként is funkcionál. Október 29-én pedig az Omega-oratórium zárja az emlékhetet a kassai dómban.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk