hirdetés
hirdetés

Európai Bizottság: Mentőövet kaphatnak az utaztatók

Miközben korai volna még megbecsülni a koronavírus-járvány gazdasági hatásait, kijelenthetjük, hogy a turizmusban jelentős károkat okoz. Ezt az Európai Bizottság is felismerte, derül ki március 14-ei, a világjárvánnyal kapcsolatos gazdasági válaszlépéseket bejelentő nyilatkozatból - tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

hirdetés

Az Európai Bizottság összehangolt gazdasági válaszlépéseket javasolt a koronavírus-járvány kitörése okozta károk enyhítésére, mely mindenképpen kedvező hír a világgazdaság egészét sújtó nehézségek közepette. A közlemény körvonalazza a Bizottság azonnali intézkedéseit a Covid-19 vírusjárvány okozta károk csökkentésére.

Elismeri, hogy a legsúlyosabban érintett szektorok közé az egészségügy, a turizmus, a személyszállítás, annak is leginkább a légi közlekedés ága tartoznak. Pawel Niewiadomski, az ECTAA elnöke szerint “Az utazási irodai ágazatnak átmeneti segélycsomagokra van szüksége, hogy áthidalhassák a likviditási nehézségeket. A járvány által érintett országok többsége dolgozik ilyen segélyek folyósításának kialakításán, sőt néhány ország kormánya a támogatást már ki is hirdette.

Az ECTAA üdvözli az Európai Bizottság bejelentését, mely szerint jelen esetben megengedett lesz a károsult cégeket megsegítő állami segítségnyújtás rögtön miután a segélyezési tervek elfogadásra kerültek. Az utazási irodák a turisztikai piac központi szereplői. Ebből a helyzetből következik, hogy jelenleg minden irányból nyomás nehezedik rájuk: utasaik számára utazási szolgáltatásokat rendeltek meg és fizettek ki, részben vagy egészben, többek között a légitársaságoknak, szállodáknak, földi és vízi személyszállítóknak. Utasaik, megrendelőik viszont a jelen helyzetre hivatkozva lemondják megrendelt utazásaikat, és olyan esetekben is visszatérítést követelnek az irodáktól, amikor a már kifizetett különböző szolgáltatások díjának visszatérítése nem lehetséges.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy nincsenek új megrendelések. A likviditás ilyen drámai mértékű csökkenése miatt további intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az utazási szektor az utazók anyagi érdekeinek sérülése nélkül maradhasson talpon. Az ECTAA a továbbiakban is együttműködik az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy az utazásszervezők és az utazási irodák számára megfelelő mentőcsomagok és intézkedések szülessenek.

Az ECTAA 29 európai ország utazási irodai szövetségeinek központi szervezete, mely 80 000 utazási vállalkozás, köztük a MUISZ tagok érdekeit képviseli Brüsszelben.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk