hirdetés
hirdetés

Így újítják meg a hamarosan látogatható Várkert Bazárt

A világ száz legveszélyeztetettebb műemlék-épületeinek listájáról április 4-én lekerülhet a Várkert Bazár, amelynek elő felújítási üteme az országgyűlési választást megelőző napokban zárul és nagyszabású Ybl-megemlékezések keretében, bizonyos alapfunkciót tekintve már látogatható is lesz.

hirdetés

Ybl Miklóst méltán nevezik a nemzet építészének, és most, születésének 200. évfordulójára végre elkészül az évtizedek óta hányattatott sorsú Duna-parti komplexum rekonstrukciója. A Várgondnokság díszterme adott helyet annak az összegző és egyben felvezető sajtóeseménynek, amelyet még nem a megújult Várkert Bazárban rendezett a felújítást koordináló Kormánybiztosság.

Megvalósult az első ütem

L. Simon László kormánybiztos áttekintette a projekt legfontosabb mérföldköveit és ismertette az épületegyüttes új funkcióit is, amelyeket kezdettől fogva kerestek az elődök is, akik birtokolták, vagy használták annak valamely részét, de most valós igényeket szolgálnak majd a létesítmények és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztések, beruházások. 1996 óta a világ egyik legveszélyeztetettebb műemlékeként, 1987 óta pedig a Világörökség részeként számon tartott, 1883-ban épült neoreneszánsz épületegyüttes 1984-ig üzemelt.

Hosszú szünet és pusztulás után, 2011. októberében döntött a kormány arról, hogy megkezdi a teljes rekonstrukciót. A beruházás teljes egészében az Unió által társfinanszírozott támogatásból valósul meg az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Programja keretében. E projekttel párhuzamosan a Budavári Önkormányzat sem tétlenkedik, hiszen a Vár környékének közlekedési fejlesztését vállalta. Ez utóbbi keretében valósul meg a Várkert Bazár felszín alatti 300 férőhelyes parkolóháza és egy új közlekedési tengely, amely akadálymentes elérést és új kaput nyit a Várba és közvetlenül majd a Budapesti Történeti Múzeumhoz is.

Az átadást megelőző napokban is mintegy nyolcszáz szakember dolgozik éjjel-nappal a rekonstrukción, amely minden szempontból példaértékű. Az épület és kapcsolódó terei fenntartható beruházásnak tekinthetők már most. A déli palota termeiben egyszerre három kiállítás is látogatható lesz a megnyitóünnepséget követően. A beruházás keretében elbontásra került a vár tövéből egy hatalmas mészkő-szikla is, melynek helyén a régészeti feltárásokat követően megépülhetett a parkoló garázs. Egy minimum 600, maximum 900 fő befogadására alkalmas, multifunkcionális rendezvényközpont is helyet kapott a komplexumban.

Mit hoz a második ütem?

A kiállítóterek, amelyek az északi és a déli épülettömbökben kaptak tehát helyet, 2500 négyzetméteren várják az érdeklődőket, nyártól teljes területen, egyelőre a déli palotában csak. Ezzel megvalósul a főváros legnagyobb ilyen jellegű kiállítótere, amely a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelve kapja meg végső állapotát ősszel. A kényelmesebb megközelíthetőség érdekében két villamosmegálló is létesül: egy a Casino mellett, egy pedig a Rudasnál. A BKK hajói érintik az új kikötőt is, amely a Várkert Bazárhoz kapcsolódó Duna-parti szakaszon létesül, igazi korzóhangulatot varázsolva a folyópartra.
2014. augusztus 28-ig megújul az épületegyüttes előtti Lánchíd utca és a budavári királyi kertek is megszépülnek. Összesen tehát 8.988 négyzetmétert rekonstruálnak, 17.722 négyzetméternyi új területet építenek hozzá, amit 8.734 négyzetméternyi zöldterület díszít majd, kertek és udvarok formájában. A főváros új kulturális tere egyben pezsgő és élhető közösségi tér is lesz, ahol minden korosztály jól érezheti magát és megtalálja majd a számára legvonzóbb programot.

Az elképzelések szerint a mostani Vízhordó lépcső melletti mozgólépcsőn és a már megvalósult két lift mellett a várfalakon kívül futó, üvegfalú panorámaliftek is megépítésre kerülnek az északi oldalon, az Anjou-bástyánál, a Lovas utcai parkolónál és az Országház utcánál. A Lánchíd utca forgalomcsillapított lesz és új burkolatot kap, és már nem kell sokáig várni a BKK zéró-emissziós, új midi-várbuszaira sem, amelyek elektromos meghajtásúak lesznek. Mindezeken túl korszerű információs táblarendszer és internet alapú applikációk is segítik majd a Vár és a Várkert Bazár iránt érdeklődő turistákat.

Az ünnepélyes megnyitó 2014. április 3-án, csütörtökön lesz.

A részletes programot a www.varkertbazar.hu weboldal közli.

Bódis Gábor, Hungary NEXT Tourism Destination Marketing
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk