Félmilliárd forint határon túli osztálykirándulásokra

Félmilliárd forintot fordít az idei évben a turisztikai kormányzat a határon túli osztálykirándulások lebonyolítására, és 11-12 ezer magyar diák utaztatásával számol a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, amely elsősorban iskolai keretben képzeli el a lebonyolítást, az utazási irodák bevonása csak egy lehetőség lesz – tudta meg a Turizmus Trend az oktatáspolitikai államtitkárságon.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tavalyi évben 200 millió forint jutott 177 utazásra, amelynek keretében összesen 5774 diák utazott a szomszédos országok magyarlakta területeire. A 2011. évi költségvetésben HATÁRTALANUL! programra 500 millió forintot szánnak, ebből vélhetően a 2010-ben kiutazók kétszerese tud útra kelni – tudta meg a Turizmus Trend a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatáspolitikai államtitkárságán.

A program célja, egyrészt meg kívánja ismertetni a magyarországi fiatalokkal és tanáraikkal a külhoni magyarságot, másrészt pedig elő kívánja segíteni a magyarországi és külhoni oktatási intézmények, valamint diákok, tanárok közötti kapcsolatok kialakítását.

A Turizmus Trend az elmúlt egy évben többször is foglalkozott a határon túli osztálykirándulások azon aspektusával, hogy ki lesz a központi szervezet, számít-e az utazási irodák együttműködésére, mennyire vonja be azokat, mennyi megbízás juthat nekik.

Regisztráció a honlapon

2010-ben a pályáztatást az Apáczai Közalapítvány bonyolította, amelynek igazgatója, Csete Örs megkeresésünkre elmondta: az idén, a szervezet átalakítását követően, a tervek szerint a közalapítvány jogutódja veszi át ezt a feladatot, ám ennél többet nem jogosult mondani az ügyben.

A minisztériumban hangsúlyozták, hogy a közalapítvány segíteni próbálja azokat a pályázókat, akik utazásszervező segítségére tartanak igényt, ezért a honlapján (www.apalap.hu) már jelenleg is felületet biztosít az iskolák és a szolgáltatók egymásra találására. A szolgáltatók – regisztrációt követően – egy rövid bemutatkozó szöveget, valamint egy linket helyezhetnek el az oldalon. (http://apalap.hu/display/linktar/?linktar[linktar_display][keyvalue]=30).

A Magyar Utazásszervezők- és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke, Molnár Gabriella közölte: tagjaik figyelmét fel is hívták erre a regisztrációs lehetőségre, ennek sokan eleget is tettek, ám egyelőre nem tudni, hogy az iskolák mennyire veszik igénybe az utazási irodák ajánlatait.

Iskolai keretben képzelik el

A tárca jelenleg abban gondolkodik, hogy a HATÁRTALANUL! program utazásai alapvetően az iskolai keretbe kell, hogy illeszkedjenek – válaszolták a minisztériumban azon kérdésünkre, hogy technikailag miképp fogják lebonyolítani az utazásokat.

Ezért – ahogy 2010-ben is – az utazások időpontjának, időtartamának, valamint a programok tartalmának meghatározása a pályázó iskolák döntése. A közalapítvány a 2010-ben megvalósult valamennyi utazást mintaútként a honlapján elérhetővé tette. (http://apalap.hu/display/linktar/?linktar[linktar_display][keyvalue]=29).

Mivel a tanulmányi kirándulások alapvetően az iskolához, az oktatáshoz kapcsolódnak, így annak tartalmának meghatározásában a pályázó iskolák, a pedagógusok kompetensek, ám amennyiben úgy gondolják, hogy a programszervezéshez utazásszervező cégek segítségét veszik igénybe, úgy erre is van lehetőségük.

A minisztérium az érintett szervezeteknek javasolja, hogy regisztráljanak a közalapítvány honlapján, hiszen ez a honlap a pályázók, a projektvezető pedagógusok alapvető tájékozódási forrása a pályázattal kapcsolatban.

Biztonsági kérdések

A MUISZ egyébként korábban megkereste az Apáczai Közalapítványt, a minisztériumot, és indítványozta, hogy ezek a kirándulások ne az utazási irodák kikerülésével jöjjenek létre, mivel a szakszerűséget nélkülöző, tanárok által, eseti jelleggel szervezendő utazások számos veszélyt rejtenek magukban. 

A szegedi székhelyű Top Tours ügyvezetője, Szekeresné Tanács Ilona a Turizmus Trendnek elmondta: regisztráltak már az Apáczai Közalapítvány kérdéses honlapján, ám egyelőre nem tudni, hány iskola keres meg professzionális irodát. Ennek az együttműködésnek ugyanis több előnye is lehetne, hiszen egy utazási iroda rendelkezik idegenforgalmi szakismeretekkel, nem eseti jelleggel, évente egy kirándulást szervez.

Kérdés, miképp lehet ellenőrizni, hogy milyen vállalkozókat, milyen ismerősöket bíznak meg a pedagógusok, hány kísérő utazik a buszon – miközben Magyarországon nagy gondot jelent a fekete utazásszervezés – emelte ki. Kérdés, milyen állapotban lesznek a buszok, milyen műszaki követelmények vonatkoznak rájuk, hogyan figyelnek az utazók biztonságára, milyen intézkedések, előírások vonatkoznak majd a diákok biztonságos kirándulásaira?

A minisztériumban ezzel kapcsolatban leszögezték: az utazók biztonsága minden pályázó intézmény alapvető érdeke. Az Apáczai Közalapítvány kifejezetten felhívja az iskolák figyelmét arra, hogy a HATÁRTALANUL! program megvalósítása során fordítsanak különös gondot az utazók biztonságára, így például a biztosításra, valamint az utazás során igénybe venni kívánt közlekedési eszközök, illetve szolgáltatások minőségére és megbízhatóságára.

Várt eredmények

Akárcsak a magyarországi utazásszervezők esetében, az Apáczai Közalapítvány honlapján jelenleg külhoni turisztikai cégek, szállásadással, vendéglátással foglalkozó szervezetek is regisztrálhatnak, és egy rövid bemutatkozó szöveget, valamint egy linket helyezhetnek el az oldalon (http://apalap.hu/display/linktar/?linktar[linktar_display][keyvalue]=31).

A minisztérium azt reméli, hogy a program bevezetése a közoktatásban kiemelten sikeres lesz, melyet egyébként az előzetes érdeklődés is csak alátámaszt. Akkor lennének elégedettek, ha az iskolák megismernék a programot és felismernék a benne rejlő lehetőségeket – hangsúlyozták.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.