Torino, a rejtett kincs

Száz turistából talán ha egy vetődik el Torinóba. Pedig Olaszország első fővárosa tengernyi érdekességet rejt. Elegáns üzleteket, remek múzeumokat és a híres torinói leplet is. Jézusállítólagos halotti leplét ráadásul hosszú szünet után jövőre lehet megtekinteni a torinói dómban.

Számos, világszerte ismert termék Torinóból származik. A Martini italmárka tulajdonosa például az 1863-ban Torinóban alapított Martini & Rossi cég.

A nálunk is közkedvelt Fiat kocsik pedig egy Fiat logóval díszített körfogalomban araszolnak – az olasz autómárka és a város összefonódott. Olyannyira, hogy Torinót elkönyvelték egy olyan iparvárosnak, amit megnézni felesleges. A valóság azonban egészen más: a Savoya-család egykori székhelye roppant érdekes és izgalmas hely, ráadásul alig egyórás autóútra van a turisztikailag sokkal jobban „marketingelt” Milánótól.

Az olasz autók bölcsője

A már említett Fiaton kívül egy sor korábban híres-neves márka született a városban, csak éppen üzletileg nem bizonyultak versenyképesnek. Az Abarth, az Autobianchi, a Lancia, az Itala – de a sor még hosszan folytatható – mind ide köthető, csak éppen a Fiat szépen sorban bekebelezte őket. A városban ma két híres múzeum mutatja be a szebbnél szebb oldtimereket. A Fiat gyári múzeuma mellett itt működik az Olasz Nemzeti Autómúzeum, amit a világ egyik legjobb bemutatójának tartanak, joggal. A négyszintes épületben ugyanis nem csak a lélegzetelállító egykori csodaautók kaptak helyet, de restaurátoriskola és designer központ is. Az interaktív múzeum koncepciója is lenyűgöző: a látogatók a gépjárművek minden apró szeletét megismerhetik, végigjárhatják egy autó összeszerelésének stációit, és hatalmas kivetítőkön élvezhetik a híres filmek legjobb autós jeleneteit. Az autózás szerelmesei minimum két-három órát töltenek itt el.

A városban amerikai mintára építette fel első gyárát a Fiat. Legendás tulajdonosa és elnöke, Giovanni Agnelli a Ford T-modell szerelőcsarnokát álmodta Torinóba 1915-ben. Mikor ezt kinőtték, átköltöztek a Mirafiori üzembe – ahol a Fiat múzeum található –, majd nemsokára a Lignotta gyárba. Ez a maga korában világszenzációnak számított. A kocsik összeszerelése az ötemeletes épület földszintjén kezdődött, s az autók a gyár belsejében egy felhajtóspirálon mentek egyre magasabbra. A kész Fiatokat aztán az épület tetején levő próbapályán tesztelték. Az épület ma is látogatható, hiszen most egy nagy bevásárlóközpontnak, multiplex mozinak és az Agnelli-képgyűjteménynek ad helyet. Az egykori tesztpályáról pazar kilátás nyílik a városra. Cseppet sem mellékesen a legendás épülettel szemben található az első Eataly bolt.



Az immár világhálózattá nőtt – specialitásokat, ételeket, italokat árusító – szupermarket Chicagótól Japánig ugyanarra a patentra működik: tágas tereken minőségi olasz ételek-italok vásárolhatók. Olasz kávézóval, éttermekkel és hamisítatlan itáliai hangulattal. Érdekes módon a torinói szupermarket is tömve van, többnyire helyiekkel, akik itt – is – esznek-isznak és vásárolnak. A választék és az árak ugyanis az Eatalyban felülmúlhatatlanok…

Zsinagóga helyett kilátó

Az 1889-re elkészült zsinagóga egy ideig a világ legmagasabb – 164 méter magas – téglaépítménye volt, mára Torino jelképe lett ez a különös építmény. A Mole Antonelliana elnevezésű építmény tetején megnyitott kilátóról a városra és a környező hegyekre nézhetünk. Az épületet a hitközség a városnak adta át, s 2000-től itt működik a nemzeti mozimúzeum, Róma előtt ugyanis a város volt az olasz filmművészet központja. A múzeum a maga nemében páratlan, hiszen a dómszerű épület belsejében, körben futó karzaton látható az olasz és nemzetközi filmművészet története, természetesen interaktív formában. A földszinten kényelmes heverőkről lehet filmeket nézni – horrort, krimit, musicalt – akár egész nap, kilenceurós belépődíjért, amiben benne foglaltatik a panorámalift és az alagsorban levő filmtörténeti kiállítás is. Ez utóbbiban mindenki lehet filmsztár – hála a 21. századi technikának.

Torinói lepel – Live

Meglepő, hogy a város központjában, a királyi palota mellett egy valódi középkori kastély áll – összeépítve egy barokk kastéllyal. A közúti forgalom „illedelmesen” kikerüli a 15. században épült Castellót, s az idegen meg csak bámul, hogy a ma múzeumnak használt épület miként maradhatott fenn egy világváros közepén… S ha már csoda, akkor az igazi csoda ettől pár száz méterre a dómban található. A nem különösebben szép katedrálisban – a Milánói dóm nyomába sem érhet – őrzik ugyanis a torinói leplet. Jézus Krisztus állítólagos halotti leplét azonban csak 10-15 évente állítják közszemlére, a közbenső időben egy biztonságos, temperált oltárban található. A 4x1 méteres lepel a Pápa tulajdona, s ő dönt arról is, hogy mikor láthatják a hívők. Jó hír, hogy jövőre ismét megtekinthető lesz, áprilistól júniusig. A legutóbbi alkalommal 2 millió hívő állt sorban a dóm előtt, hogy legalább egy pillantást vessen a szent lepelre. Mivel a székesegyház felújítása is jövőre fejeződik be, a látogatók száma bizonyára ennek többszöröse lesz. Aki pedig netán lemarad az eseményről, az a főhajóban elhelyezett hatalmas videókivetítőkön megtekintheti a lepel minden apró részletét.

Az egymilliós Torino belvárosa kimondottan szellős és kellemes. Milánótól eltérően az utak szélesek, és ezért nem állandósult a csúcsforgalom sem. Itt is működik a bérkerékpár rendszer, amit érdemes is használni, mert a belváros is roppant nagy és érdekes.

… és a végére a Juventus

A focivébé heteiben szinte minden olasz férfiember a tévé előtt éli az életét. Bár a nemzeti válogatott kiesett, a fociőrület nem lankad. A város csodás kávéházaiban – a San Carlo téren és környékén –, az éttermekben és a kocsmákban is hatalmas képernyőkön követhetők a meccsek. A torinói turistának ugyanakkor kötelező program a helyi sztárcsapat, a Juventus stadionjának megtekintése. Az aréna, amely 15-20 percre van a belvárostól, minden nap csoportosan látogatható. A Juventus bolt és a páratlan múzeum pedig jelentős bevételt termel a Juve csapatának. A sárga-feketék ugyanis ma már ugyanolyan emblematikus „alkotórészei” Torinónak, mint a Fiat, a Martini vagy a Nutella…


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.