hirdetés

Gin Újpestről

A borókabogyó és az egyéb klasszikus ginfűszerek (angelika gyökér, koriandermag, írisz gyökér, édesgyökér, grapefruit héj) mellett vietnámi citromfű, ánizsmag, levendula, kubebabors és a kuriózumnak számító mák is kerül a most debütáló Opera Gin receptúrájába.

hirdetés

A családi vállalkozásként indult Első Magyar Gin Manufaktúra a London Dry gin stílusra szakosodott, látogatóközpontként is működő, szecessziós berendezésű üzemük pedig a IV. kerület közepén kapott helyet.

A névválasztás a társtulajdonos, Dámosy Bálint családjának immár több generáció óta otthon adó környékre utal, az ügyvédből lett ginkovács ugyanis épp az Operaházra néző konyhában alkotta meg az első főzeteket. És a termék, na meg a főzde arculatát is ez a városrész, valamint a századfordulós romantika inspirálta, ahogy ez vissza is köszön, mind az üvegen, mind a bemutatóterem látványelemeiben. A jogász érdeklődését pedig a Wine and Spirit Education Trust (WSET) tanfolyama irányította a szeszes italok felé, mára immár a 4. szintű képzést is sikeresen abszolválta.

A gin alapját itt vásárolt finomszesz képezi, amelybe 12 órára áztatják a receptúra szerinti keveréket, majd ismét desztillálják. Mint Bálinttól megtudtuk, ez a folyamat az engedélyezés során jelentett némi nehézséget, és itthon fellelhető gingép hiányában egy pálinkalepárlót alakítottak át erre a célra. A kísérletezés tavaly májusban indult el, és nagyjából 2000 liternyi főzet után alakult ki a fűszernövények végleges aránya. Az Opera Gin ugyan viszonylag magas, 45 százalékos alkoholtartalommal kerül a palackba, ám illatában és ízében a citrusosság, valamint a fűszerek összhangja érezhető. Ugyanakkor a ginkovács arra is felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb kihívás a boróka egyenletes minősége (hiszen a London Dry stílusnál az utóízesítés nem engedélyezett), ami voltaképpen évjáratfüggő, ezért a nagy főzdék is igyekeznek raktárazni a kiváló alapanyagból.

A manufaktúra termékeivel a gin iránt itthon is rohamosan növekvő érdeklődés kiszolgálása mellett hungarikumként célozná meg a külföldi piacokat. Ennek jegyében május 3-4. között a Vienna Gin Festivalon mutatkoznak be, nyáron pedig a londoni Junipalooza feltörekvő szekciójában népszerűsítik termékeiket. És közben már dolgoznak új, kimondottan a vendéglátóipar számára készített, koktélok alapjául szolgáló ginen, távlati terveik között pedig saját bár megnyitása is szerepel – természetesen az Operaház közelében.

Horváth Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk