Hirosima: a lebegő pagoda és a tengerből kiemelkedő szentély

Kiotó és Hirosima között elég nagy a távolság. Ennek ellenére a száguldó japán szuperexpresszel alig több mint egy óra alatt megtettük az utat.

Hirosimába – a béke és az emlékezés városába – 30 fokos kánikulában, gyalog érkeztünk a város kikötőjéhez. Az öbölre nyíló part már tele volt turistákkal. Mindenki a kompot várta, amellyel a szemben levő úgynevezett Szigorú-szigetre, Hirosima népszerű turisztikai látványosságára jutottunk át.



Szentély a tengerben

Manapság az utazók inkább a Szentélyek-szigete néven ismerik jobban ezt a vidéket. Különös hely, amely tele van érdekességgel és japán csodákkal. Amikor partot értünk, a hajóállomás előtti tér gyorsan megtelt vendégekkel, akik az ott sétáló szelíd őzeket és szarvasokat simogatták. A sziget belseje felé haladva szinte nem is találkoztunk helyi lakosokkal, csak turistákkal és szolgáltatókkal – ezt a tájat még ma is nagyrészt érintetlen erdők borítják. Ám már a kompból nézve előtűnt az a tengerből kiemelkedő, vörösre festett szentélykapu, amely az úgynevezett lebegő pagoda előtérében emelkedik. Ezt Japán legismertebb szimbólumként tartják számon, amelynek a szépségét és népszerűségét az is bizonyítja, hogy szinte valamennyi utazási iroda plakátján és az útikönyvek borítóin látható.

Ez a hely kiállta a történelem évszázados viharait. A vörösre festett szentélykaput még 1874-ben építették, de a történészek szerint már azt megelőzőleg, hétszáz éven át egy hasonló építmény is állt itt. Azt mondják, hogy a sziget spirituális gyökerei viszont még ennél is régebbiek.

Amikor a kapuhoz gyalogoltunk, éppen apály volt, tehát különleges látványt nyújtva teljesen kiemelkedett a tengerből. Az oda érkezett családok, főleg gyerekek sokasága vette körül a szentélyt, akik a sekély vízben pancsoltak. Nem sokkal később jött a dagály, így a víz fokozatosan elborította a kapu alapjait, és tartóoszlopainak egy részét. Eközben a tenger beljebb ért a pagodáig, amely úgy tűnt, mintha egy óriási hajóként lebegett volna a víz felett, meghökkentő látványt nyújtva.

Osztrigafesztivál és a fenyőfáklyák ünnepe

Kevesen gondolnák, de ezen a helyen a januári télben táncfesztivált tartanak, áprilisban pedig drámai műveket mutatnak be a színpadon, az előadásokon viselt ruhákat és maszkokat pedig ki is állítják itt. Egy hídon áthaladva értük el a színházat, amelyet még 1564-ben alakítottak ki, ennek szomszédságában pedig többféle kincset és kulturális tárgyat láthattunk. A különlegességek között fedeztük fel például a világ legnagyobb fakanalát is.

A lebegő pagodából kiérve az épület mögötti dombtetőn ötemeletnyi magas régi templom emelkedett a maga szépségében. Egyébként ezen a szigeten évről évre több nevezetes eseményt is tartanak. Így februárban például osztrigafesztiválra, decemberben pedig a fenyőfáklyák ünnepére várják a turistákat. A nyár kezdetén, júniusban rendezik a már hagyományos zenei és hajóünnepet, augusztusban pedig a szentély előtt tűzijátékot tartanak.

A szigeten eltöltött, élményekben gazdag órák után visszaindultunk a komppal Hirosima kikötőjébe. Ezt követően autóbusszal értünk a város központjába, ahol sok minden az emlékezésről, az 1945. augusztusi atomtámadásról szól. Akkoriban szinte teljesen elpusztult Hirosima, de a helyiek összefogtak és elhatározták, hogy egy nagyobb és gazdagabb város építenek. Ez sikerült is nekik: a város ma magasba emelkedő, modern épületekkel, sugárutakkal, parkokkal és ipari negyedekkel van tele. Ugyanakkor itt-ott meghagyták a háború sebeit is, hogy azokkal a katasztrófára emlékeztessenek.

Az emlékpark ma békességet sugároz

Napjainkban Hirosima Japán egyik legfejlettebb városa, amelynek jó példája, hogy itt található a Mazda-autógyár, ahol a legkorszerűbb technológiákkal készítik a járműveket. Ugyanakkor az emlékezésről szól a település szívében kialakított nagy kiterjedésű Béke Emlékpark, ahol mindig találni tisztelgő helybelieket és turistákat is. Mellette magasodik az úgynevezett Atomkupola, amely a várost ért atomtámadás középpontjában áll. A híres épület csontvázszerű kupolája az egykori ipari bemutatócsarnok helyén látható.

A park békességet sugároz, és tele van a világ minden részéről összesereglett érdeklődőkkel. De itt láthattuk a Béke Emlékcsarnokát, a hirosimai síremléket és a Béke Lángját is. A múzeumban pedig az atomtámadásról fennmaradt fotók emlékeztettek a borzalmas pusztításra. Ott jártunkkor a parkban több látogató is megkongatta a Béke harangját.

A mai Hirosima azonban nemcsak erről szól, hanem a helyi lakosokról, a fiatalokról és az érkező vendégekről. Az utcákon, a tömegközlekedési eszközökön sok a jókedvű ember, akik tisztelik egymást és készséggel segítik a vendégeket, hogy eligazodjanak a városban. De szívet melengető látvány például a nagy japán meseíró, Mieckichi Suzuki (1882-1936) szobra is, amely gyerekkel és madarakkal ábrázolja a művészt, a szigetországban ugyanis különösen a madarakról írt meséit kedvelik.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.