hirdetés
hirdetés

Harmonizált EU-s szabályozást javasol az Airbnb

Az öt pillére épülő javaslat segítene az ingatlanspekulánsokkal és a túlturizmussal kapcsolatos kihívások kezelésében.

hirdetés

Az EU-ban 1,34 millió Airbnb-vendéglátó (host) van, több, mint bármely más régióban a világon. Az Airbnb népszerűsége Európában folyamatosan növekszik. Kontinensünkön a platfom indulása óta a vendéglátók több vendéget fogadtak, mint bárhol máshol.

A világjárvány idején az egész EU-ban visszaesett a turizmus, az Airbnb-nem ez volt a helyzet. A platformon történő utazások által támogatott uniós munkahelyek száma 2020-ra 1000 vendégre vetítve 5,1 munkahelyre emelkedett a 2019-es 4,7-ről, ami a vendégek megnövekedett kiadásainak és az Airbnb-n történő hosszabb tartózkodásnak köszönhető – mondta Chris Lehane, az Airbnb globális vezető kommunikáció alelnöke a cég sajtóközleménye szerint.

Fotó: Adobe Stock
Fotó: Adobe Stock

Válaszul az EU Bizottság rövid távú bérbeadással kapcsolatos konzultációjára az Airbnb javaslatot dolgozott ki az új uniós szabályozásra. Az EU Host Action Plan öt pillérre épül. 

1. Egy uniós vendéglátói nyilvántartás létrehozása

Az új, az egész EU-ra kiterjedő fogadói nyilvántartás biztosítaná, hogy a házigazdák tisztességes és arányos szabályok szerint tudjanak működni. A közös uniós rendszer egyszerűsítené a regisztrációt. Az Airbnb támogatná ezt a folyamatot azzal, hogy csak az uniós regisztrációs számmal rendelkező házigazdák tehetnék közzé hirdetéseiket a platformon. 

2.A helyi szabályok pontosítása és a biztosítékok bevezetése a hostok számára

Lehetővé kellene tenni a helyi önkormányzatok számára, hogy intézkedéseket hozzanak az ingatlanspekulánsok korlátozására. Módot kell teremteni az uniós befogadói nyilvántartáson túlmutató mozgásra is, ha a helyi szabályok ésszerűek, és megvédik a hostokat a túlzott korlátozásoktól. 

3. A végrehajtás támogatása

Az Airbnb vállalja, hogy lehetővé teszi a városi portálhoz való hozzáférést a helyi hatóságok számára, így fény derülhet a szükséges uniós nyilvántartási számok hiányára. A világszerte több mint 100 partnerrel rendelkező City Portal az Airbnb célzottan a közszféra szabályozásának támogatására kifejlesztett eszköze, ami ebben tud segíteni. 

4. Nagyobb hozzáférés az adatokhoz

Az Airbnb együttműködik az uniós döntéshozókkal a vendéglátói tevékenységre vonatkozó adatok uniós szintű megosztásában, valamint abban, hogy a helyi és nemzeti hatóságok rendelkezzenek a hatékony jogérvényesítés irányításához szükséges adatokkal. Az EU tisztviselői a DAC7-en keresztül folytatják a munkát a jövedelemadó beszedésének harmonizált megközelítése során, ezért ebben az esetben is erre kellene támaszkodni. 

5. A helyi közösségek támogatása

Az Airbnb továbbra is együttműködik a kormányokkal és a hatóságokkal az EU-ban, hogy az együtt meg tudják oldani a problémákat. Támogatja a szomszédokat, hogy elkerülhető legyen a zaj és a többi kellemetlenség, oda irányítják az utazókat, ahol több szabad szálláshely van. Együttműködik továbbá az önkormányzatokkal és az adóhatósággal, hogy az idegenforgalmi adófizetést egyszerűsíteni és automatizáni tudják.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk