hirdetés
hirdetés

Három napig tart az idén az Idegenvezetői Világnap

Az idegenvezetőknek is van világnapjuk, amelyet Budapesten 25 éve hagyományosan február 26-án tartanak. Az idén háromnapos lesz a rendezvény.

hirdetés

Az idén kilencedik alkalommal szervezi az eseményt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). Az idén a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen úgy határoztak, hogy három napig tartanak a rendezvények. Ennek oka, hogy egy napba eddig is alig fértek bele az érdekességek.

- A főváros turisztikai életében kiemelkedő eseményen idegenvezetőink bemutatják Budapest nevezetességeit, közúton, vízen, kerékpáron, valamint sétákon és tematikus vezetéseken keresztül. A rendezvénysorozaton minden eddiginél több, változatosabb programot kínálunk - mondta Szatmáryné Jähl Angéla, a BKIK Turizmus, Vendéglátás Osztályának elnöke a témában megtartott sajtótájékoztatóján.

Szatmáryné Jähl Angéla
Szatmáryné Jähl Angéla

A rendezvénysorozat 24-én a BKIK székházában indul egy szakmai konferenciával, melynek címe: Mit hoz az újév hazánk turizmusának?

- Idén is bemutatjuk az újdonságokat az utazásszervezőknek, a turizmusban résztvevő vállalkozások, önkormányzatok képviselőinek. Szervezünk városnézést a segítséggel élőknek: látássérülteknek, siketeknek jeltolmács segítségével, mozgássérülteknek, értelmi fogyatékosoknak és hátrányos helyzetűek számára is. A túlnyomó részben ingyenes programok között autóbuszos és hajós városnézés, tematikus séták, kerékpáros és bringóhintós városnézések mellett kiállítások és előadások is helyet kapnak – mondta Gámán-Morvay Katalin idegenvezető, aki azt is hangsúlyozta, hogy az idegenvezetők a programszervezést és a vezetéseket is társadalmi munkában vállalták.

A programsorozat ráirányítja figyelmünket Budapestre, a fővárosunkat megismerni vágyók számára pedig megmutatja azokat a szépségeket és titkokat, történelmi színhelyeket, amelyek mellett nap, mint nap elsietünk.

Néhány kuriózum az idei eseményekből: 25-én „Jöjjön ki Óbudára…” - az új helyen lévő Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum megtekintése ingyenes tárlatvezetéssel, továbbá Óbudai kiskocsmák című séta.

Szombaton a Bazilikában fél ötkor az idegenvezetői világnapot köszönti ünnepélyesen Snell György kanonok, a Szent Jobb őre, majd koncert következik. 26-án a Műcsarnok mellett buszra várakozók megcsodálhatják a kézműves mesterek remekeit, megkóstolhatják hagyományos ételeinket, italainkat.

Érdekesség, hogy a fővárosi gyermekotthonokból is ismerkednek majd a gyerekek a főváros nevezetességeivel. Minden nap 19 busz járja majd a várost a turistákkal.

Nemcsak magyar idegenvezetéssel indulnak a buszok, hanem orosz, német és angol nyelven is tartanak vezetést. A mozgássérültek részére szervezett városnézésre előzetesen be kell jelentkezni, amennyiben előzetes regisztrációhoz kötött a részvétel, azt a programokban külön jelezik.

Az Összhang Alapítvány koncertjével 26-án zárul a Vakok Állami Intézetében az Idegenvezetői Világnap. Részletes programok: http://www.bkik.hu/vilagnap2012

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai