hirdetés
hirdetés

Határtalan diák kirándulások és hotel minősítések

Nemzetiközi szállodaminősítésről és határon túli kirándulásokról tárgyalt szerdán Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottsága.

Munkatársunktól

hirdetés

A jelenlegi kormány jelentős támogatást (500 millió Ft.) biztosított az ilyen pályázattal elnyerhető kirándulások úti-és szállásköltségeinek fedezésére. Ulicsák Szilárd, miniszteri biztos ismertetője szerint az elcsatolt területek megismerésesét célzó, szervezett diák-túráknak voltak előzményei, például a Rákóczi Szövetség munkájában, és tavaly már 6000 diákot utaztattak is. Idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Apáczai Programigazgatósága két pályázatot hirdetett meg: egyrészt hetedikes osztálykirándulások számára, másrészt szakközépiskoláknak, közös, határon átnyúló szakmai programok kidolgozására. A döntések augusztus második felére várhatóak, így a lebonyolítás az őszi félévre, ill. jövő májusra ütemezhető.

Belföldet nem támogatják

Hogy a „Határtalanul” program valóban elérje felvilágosító célját, a pályázat kiíró megszabták, hogy a tanulmányutat előzze meg 3 óra iskolai felkészítés, és utána megfelelő értékelés is legyen. A pályázatot benyújtó iskolák szabadon döntik el, hogy maguk, vagy utazási irodákon keresztül bonyolítják a kirándulásokat. A képviselők kérdéseire válaszolva elhangzott, hogy a jövőben a 20 főnél kisebb csoportok számára is megnyitják a lehetőséget, gondoskodnak a pedagógusok felkészítéséről is (kézikönyv készül) és várhatóan a diákok is kézbe kapnak majd egy az adott területről szóló ismertetőt. Belföldi tanulmányutak pályázati támogatása nem tartozik a programhoz.

Hotelstars vs nemzeti védjegy?

Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tiszteletbeli elnöke ismertette a Hotelstars Union szállodai minősítő rendszert ismertette a bizottság előtt.

Köztudottan jelenleg meglehetősen nagy a zűrzavar a magyarországi szálláshely minősítések körül, több is létezik párhuzamosan, egymás mellett. Ezen felül sok olyan szálláshely működik, mely mindenféle bejelentés, vagy szabályozás nélkül maga dönti el csillagainak számát. Mivel a korábbi minősítések hatálya július elsején lejár, júniusban kormányrendelettel bejelentették az új nemzeti tanúsító védjegyrendszer bevezetését. Azonban szeptember 1-jéig átmeneti határidőt biztosítottak a már kidolgozott nemzeti tanúsító védjeggyel rendelkező szálláskategóriák, - mint a fizetővendég-látók, falusi szálláshelyek, kempingek és üdülőházak - számára.  Egy évvel, 2012. július 1-jéig meghosszabbították a korábbi minősítés viselésének határidejét azoknál a szálláshelyeknél, amelyeknél még nem készültek el az új védjegy szabályai;ezek szállodák, panziók és közösségi szálláshelyek.

Magyar Szállodaszövetség a maga részéről a 2009-ben létrehozott nemzetközi Hotelstars Union szállodai minősítő rendszerhez történő csatlakozás mellett döntött. Ehhez jelenleg 11 európai ország társult, óriási előnye, hogy azonos kritériumok alapján sorolják be a tagszállodákat. Így a turisták nemzetközi szinten is bizonyosak lehetnek az azonos minőségről, és lehetőségük van a biztos eligazodásra. Csak Európában 34 nemzeti szintű minősítő rendszer létezik.

A Hotelstars Union 270 kritérium alapján végzi a besorolást, melynek betartását négyévente felülvizsgálják. Hazánkban ennek díja négy évre 90-300 ezer Ft. között mozog, a férőhellyel és a kategóriával arányosan. Jelenleg 267 hazai szálloda regisztrált és 94 már meg is kapta a besorolását A képviselők némi aggályok felvetése mellett támogatták ezt a szakmai kezdeményezést, fenntartásához állami támogatást is ígértek. Remélhetőleg a Hotelstars Union adaptálható lesz nemzeti tanúsító védjegyként is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai