Hogyan győzte le az olajfaliget a sós vizet?

Tizenkét éve jártam utoljára Korfun, nem is értem, miért ilyen régen: az egyik legzöldebb görög sziget, a Jón-tenger szigeteinek egyike akkor is gyönyörű volt - meg most is az. Ezen az érthetetlen „ballépésen” gondolkodom a sziget fővárosától tizennyolc kilométerrel délebbre fekvő Bellos Beach Hotel egyik szobájának teraszán. A kék és tiszta tenger felett impozáns látványt nyújtanak az ereszkedést már megkezdő repülőgépek, észak felé, a sziget azonos nevű fővárosa és a világ egyik legrövidebb leszállópályája felé haladnak, tengerre épített széles betonsáv az csupán, nem véletlen, Korfura csak a legtapasztaltabb pilótákat küldik a légitársaságok.

Korfun rengeteg program közül választhat az idelátogató. Lehet például kerékpárt bérelni és bekerekezni a fővárosba, tizennyolc kilométer nem távolság, és a főváros velencei időkből itt maradt óvárosával, bizánci templomaival, francia erkélyeivel, olaszos hangulatú kanyargós utcácskáival, gondozott közparkjaival, a főtér épületeinek hatalmas árkádjai alatt békésen fecsegő turistáival megér egy kis erőfeszítést. De nincs messze Erzsébet császárnő és magyar királynő kastélya, Achilleion sem, ahol egyes szobákban olyan sok a tükör, hogy a turisták egy fotóval meghökkentő térhatású képeket tudnak készíteni, és a kertben tizenegy méteres Akhilleusz-szobor bámulja velünk együtt a panorámát. További „kötelező látványosságok”: Sidariban van a szerelmesek alagútja, és ha valakik együtt úsznak át rajta, örökre együtt is maradnak, a magányosok pedig megtalálják a szerelmet, vagy valami hasonló… A festői Paleokastritsa, amelyet Korfu legszebb településeként szoktak említeni, és magam is hajlandó vagyok e jelző odaítélésére. Vagy: a Pantokrator-hegy, ahonnét át lehet kukkantani Albániába. Vagy: a bulik városa, Kavos - aki éjszaka nyüzsögni akar, ki nem hagyhatja.

Saját felfedezés a szállodától csupán másfél kilométerre lévő Benitses, ahol a két érdekesség is található. Egy, a világ minden részéből összegyűjtött kagylók és más tengeri élőlények múzeuma. Kettő: halétterem Magyarországon is élt görög tulajdonossal, aki lelkesen emlékezett Zuglóról, a Mogyoródi útról.

Hogyan győzte le az olajfaliget a tengert?

Korfu szigetéről komppal megyünk át a szárazföldre, majd következik a második állomás, Parga, a nyugati görög tengerpart (Epirusz tartomány) egyik öblének megkapó szépségű városkája. Kezdem érteni, miért vágyakozik ide mindenki vissza. Noha szárazföldön van, olyan a hangulata, mint egy szigetnek, és Korfuhoz hasonlóan itt is mindenhol citrom- és olajfák derítik jókedvre az embert. Az olajfa egyébként Görögország egyik szimbóluma. Annak idején a tenger istene Poszeidón, illetve Pallasz Athéné a bölcsesség, a művészetek istennője Athén birtoklásáért vetélkedett. Poszeidón forrást fakasztott az Akropoliszon, Pallasz Athéné olajfát ültetett - és a halhatatlan istenek a javára ítéltek. Így győzött az olajfaliget a sós víz felett. Görög barátaink a mai napig imádják az olajfát és az abból készült minden terméket, a szüreteléssel sokat nem foglalkoznak, hatalmas hálókat feszítenek ki mindenütt az olajfaligetek meszes, morzsalékos földjére, ahol meg-megcsúszik az idemerészkedő kíváncsi, szandálos turista lába, de az olajfaligetek semmihez sem fogható nehéz, buja illata megéri a tanulmányutat.

Parga, medence, citromfa

Az egyik legjobb görög üdülőhelynek nem véletlenül tartott Pargán minden megtalálható. Bájos, a hegyen meredeken felfelé kapaszkodó városka, zegzugos utcákkal. Impozáns erőd panorámával, remek strandok, jó éttermek, gyorsbüfék, kávézók, szórakozóhelyek, turistahajók. Ami Parga óriási előnye, hogy mintegy tíz-tizenöt percnyi járásra a tengerparttól, számos olyan apartman-ház található, amely már nyugodt, csendes. A Garden névre hallgatóban például – ahová a jó szerencsénk vetett bennünket – a medencét citromfák veszik körül. A turista úszik egyet, letép a fáról egy citromot, meghámozza, ismét úszik, aztán este kiül az erkélyre, és hallgatja a kabócák koncertjét. Ezen a vidám helyen volt kegyetlenebb is az élet. A XIX. század elején Nagy-Britannia eladta a birtokában lévő városkát a török Ali pasának, és ekkor egy szomorú estén, sőt, talán történelmük valaha volt legszomorúbb estéjén a pargaiak úgy döntöttek, elhagyják a városukat, és elköltöznek Korfura. Száz év múlva, az első világháború után azonban ismét teljes lakosságcsere történt, a törökök elmentek, a görögök visszajöttek, és maradtak a mai napig.

Olümpia és Zakynthos

Korfu és Parga után a következő állomás az ókori olimpiák helyszíne, Olümpia, ahol a győztesek homlokát mivel mással, mint olajfaággal díszítették. Ez viszont már a Peloponnészosz-félszigeten van, és ehhez, ha északról halad délre az utazó, át kell menni a Korinthoszi-öblön, mégpedig a világ egyik legszebb, 2004-ben átadott hídján, Pátra városánál. A kétezer évvel ezelőtti olimpiákon egyébként más volt a fair play, mint modern társain, például, megengedett volt az ujjkitörés vagy fojtogatás. A vesztes sokszor kínjában adta meg magát a fojtogató „bajnoknak”.

Olümpia után ismét kompra szállunk, irány Odüsszeusz hajdani tartományának része, Zakynthos szigete, ahol szintén mindent megtalál az utazó: homokos, kavicsos, sziklás tengerpartot, egyszerű és luxus apartmant, nyugodt és bulis helyet. Zakynthos védjegye egy csempészhajó, 1980-ban vette üldözőbe a görög haditengerészet, ám vihar tört ki, nyomukat vesztették, igaz, a csempészhajó is zátonyra futott a Navagio-öbölben. A legénység elmenekült, a legendák szerint a lakosság rövid időn belül szétkapta a rakományt (dohány, bor stb.), és állítólag egyes házak pincéjében még mindig található némi ereklye a harmincéves csempészáruból. A hajó mára rozsdamarta roncs lett – ám Zakynthos fő látványossága, és a fényképező, fürdőző turisták kedvence.

A sziget híres a pompás strandjairól: akad zajosabb (Laganas, a sziget „Ibizája”), van csendesebb, családoknak való (Kalamaki), van ahol álcserepes teknősökkel is találkozhatunk (Gerakas), akad sziklás (Porto Zoro), puha homokos (Alykanas, Banana Beach), és létezik olyan, ahol mindez együtt van meg (Argasi). Van szörfös kedvenc (Alykes), és akad kénes vizű (Xigia), ami állítólag megszépíti a bőrt. Ami a sorok szerzőjének még nagyon tetszett, az Tsilivi városka aranyhomokja, kristálytiszta vize, valamint a szépen kiépített tengerparti sétánya volt, ahol esténként a padokon békésen üldögélő párocskákat egy-egy pillanatra megvilágította közelben elhaladó gépkocsik arra tévedt fényszórója.

(Az útért köszönet az Aeolus Utazási Irodának)

 

Tisztában a magyar helyzettel

A görögök egyébként élénken figyelik az európai országok közül azokat, akiknél hasonlóan alakult, vált nagyon nehézzé a gazdasági helyzet. Többször megtörtént, utoljára Zakynthoson, hogy a görög salátát a mellém letelepedő vendéglős társaságában költöttem el, aki nagyon kezdett érdeklődni, amikor kiderült, magyar vagyok. „Nálatok valamivel jobb a helyzet, de mi minden hónapban fizetjük a krízis árát, és ez legalább tíz évig így fog menni” – mondta. „Két fiam van, egyiknek sincs munkája, menjenek külföldre?” Nem, nem az a megoldás, hogy a fiatalok kimennek külföldre, vigasztaltam, de sok biztatót nem tudtam mondani a görög cimborának.

 

Aeolus Hungary – a hatodik nyár

Az Aeolus Hungary Utazási Iroda Magyarországon idén a hatodik nyári szezonjában jár. Az irodát 17 évvel ezelőtt a görög származású Yannis és Adonis Iliopoulos alapította Szlovákiában, és az Aeolus mára Szlovákia három piacvezető utazásszervezőinek egyike. Tíz helyi fiókirodán kívül Csehországban kettő, Magyarországon (Budapesten) egy irodával rendelkeznek. Idén több kizárólagos, egyedi programajánlatot készítettek a magyar utazók részére. Szerveznek 11-12 napos nyaralásokat repülővel Budapestről Zakynthos és Korfu szigetekre, Krétán egyedüli irodaként szerveznek utakat a sziget déli részére. Továbbá: elviszik utasaikat a kevésbé ismert, közvetlenül Budapestről nem elérhető, autentikus görög szigetekre is, mint Skopelos, Lesbos, Karpathos, Santorini – mindezek 11-12 napos turnusokban, közvetlen charterekkel Pozsonyból, ingyenes oda-vissza transzferrel a pozsonyi reptérre. Autóbuszos útjaik is hosszú (13-15-17 napos) időtartamban foglalhatók, számos görög helyszínre, többek között Pargára, Korfura, Zakynthosra, az Olimposzi-riviérára, a Chalkidiki-félszigetre (Sarti, Polychrono).


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.