hirdetés
hirdetés

Hogyan utaznak az európaiak?

Érdekes statisztikát készített az Eurostat, melyből kiderül, hogy a magyar turisták által eltöltött összes vendégéjszaka 60%-a belföldön realizálódik. A szlovákoknál hasonló az arány, a románok viszont csak a vendégéjszakák 16%-át töltik külföldön.

hirdetés

Szeptember 27-én volt a Turizmus Világnapja, ennek alkalmából az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat, különböző statisztikákat hozott nyilvánosságra azzal kapcsolatban, hogyan is utaznak az egyes európai nemzetek tagjai.

Az Eurostat infografikán keresztül hasonlította össze az európai lakosság utazási szokásait. Az összevetés alapja a vendégéjszakák száma és a vásárlóerő volt.

A felmérésből kiderült, hogy a magyarok a vendégéjszakák 59,9%-át belföldön töltik el, ha pihenésre vágynak. Tíz vendégéjszakából hármat töltenek külföldön és átlagosan 22 eurót fizetnek egy éjszakáért. A külföldi úti célok közül Németország, Ausztria és az USA végzett dobogós helyen.

A szomszédos országok adatai is hasonlóak, a szlovák vendégéjszakák 54,5%-a, a lengyelek 63,1%-a, sőt a románok 86,4%-a országhatáron belül realizálódik. A közeli országok közül Ausztria lóg ki a sorból, az osztrákok által eltöltött vendégéjszakáknak csupán 34,9%-a történik belföldön. A legnagyobb arányban a románok mellett a spanyolok, görögök, portugálok és az olaszok választják a saját országukat.

Az európai országok közül a luxemburgiak utaznak a legtöbbet külföldre, vendégéjszakáinak mindösszesen 0,7%-a realizálódik az országon belül, de a máltaiak és a belgák is jobban preferálják a külföldi úti célokat. Érdekesség, hogy a luxemburgiak a magyarok majdnem tízszeresét, 194 eurót költenek el átlagosan egy éjszakára.

A legnépszerűbb európai úti cél a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek volt 2014-ben, 94.3 millió eltöltött éjszakával.

Nem csak a húszéveseké a világ

A statisztikai vizsgálat különösen nagy hangsúlyt fektetett a 65 éven felüliek utazási szokásaira. A 2014-es adatok szerint az összes vendégéjszakák 20%-át ez a korcsoport tölti el. Közvetlenül utánuk a 35-44 évesek (18%), majd az 55-64 évesek (17%) következtek.

Forrás: ec.europa.eu
Forrás: ec.europa.eu

A 65 év felettiek összes vendégéjszakán belüli aránya a franciák és a ciprusiak között volt a legmagasabb (25%), majd a csehek, a görögök és a svédek (24%) következtek. A legalacsonyabb relatív részesedéssel a máltai (9%), majd a bolgár, lett és szlovén (10%) nyugdíjasok bírtak.

Magyarország a maga 15%-ával azon tagországok közé tartozik, ahol az idősek kisebb arányban veszik ki részüket a turisztikai forgalomból, mint az EU-s átlag.

Balázs Zsuzsanna
a szerző cikkei

(forrás: Eurostat, Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk