hirdetés
hirdetés

Így alakulnak a nyári szálláshelyfoglalások

Itthon Siófok, Horvátországban Crikvenica a befutó az utazók körében. Csehországban Karlovy Vary, Romániában a Fekete-tenger partján fekvő Mamaia lett a legvonzóbb a foglalási darabszámok alapján – derült ki a Szallas.hu friss közleményéből.

hirdetés

A szállásfoglaló portál a nemzetközi integráció révén a közép-európai régiós adatokra rálátva a magyar és horvát szállásfoglalási statisztikák mellett a román és a cseh átlagárakról és top úticélokról adott jelentést. Hazánkban, országos viszonylatban Siófok, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Eger, Budapest, Hévíz, Gyula, Szeged, Zalakaros és Pécs vonzza a legtöbb vendéget a főszezonban. A Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Keszthely és Balatonlelle a nyár sláger úti céljai az utazók körében. Horvátországban a tengerpart ékkövei, Crikvenica, Vir, Medulin, Zadar és Pula a legfelkapottabb települések. Csehországban a (gyógy-) fürdővárosok a befutók: Karlovy Vary, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně zsebelték be a legtöbb foglalást.

Balatonra menjünk vagy a „horvát riviérára”?

A szállásárak között akadnak eltérések az egyes országok és szálláskategóriák között is. A Balatonon például Horvátországhoz képest egy apartman egy éjszakára egy főnek átlagosan másfél százalékkal drágább. Azonban a 3 csillagos hotelek 16 százalékkal, míg a 4 csillagos hotelek 24 százalékkal olcsóbbak itthon. A legnépszerűbb hazai településen, Siófokon, egy apartmanban 9 606 forintot, egy 3 csillagos hotelben 13 680 forintot, egy 4 csillagos hotelben pedig 21 266 forintot kell átlagosan fizetni éjszakánként egy főnek.

A Horvátországba szóló foglalások 33 százalékát nagyobb, 24 százalékát kisebb gyerek(ek)kel utazó családok teszik ki, míg a Balatonon ez az arány 19% és 23%. A párok ezzel szemben a balatoni foglalások 40 százalékát, és az adriai foglalások 32 százalékát teszik ki, a fiatal párokra a legjellemzőbb, hogy a magyar tengert választják az Adria helyett.

„Elmondható az is, hogy az adriai nyaralások hosszabbak, mint a balatoniak: előbbi átlaga 5-6 éjszaka, utóbbi átlaga 3-4 éjszaka – mondta Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere. – Horvátországban az idősebb párok töltik a legtöbb időt, átlagosan 6,29 éjszakát, míg a magyar tengert a családok élvezik ki legtovább, átlagosan 3,69 éjszakát foglalnak.”Átlagos /fő/éj árak összehasonlítása Magyarországon, országos viszonylatban, az aktív foglalások mennyisége szerinti legnépszerűbb településeken, 3 gyakori szállástípus alapján, 2021 nyarán:

Csehország

Csehországban nyáron is a nagynevű gyógyfürdők mozgatják meg a turistatömegeket. A foglalási darabszámok alapján Karlovy Vary a vendégek kedvence, ahol egy apartmant már átlagosan 8 884 Ft/fő/éj körül, négycsillagos hotelszobát pedig 19 010 Ft/fő/éj áron foglalhatunk.

Átlagos /fő/éj árak összehasonlítása Csehországban, az aktív foglalások mennyisége szerinti legnépszerűbb településeken, 3 gyakori szállástípus alapján, 2021 nyarán:  

Románia

Romániában a Fekete-tenger partján lévő Mamaia, továbbá Brassó és a szintén tengerparti Eforie Nord a legnépszerűbb desztinációk. Keleti szomszédainknál az apartmanok közül is vannak csillaggal jelölt és csillag nélküli kategóriák. Átlagosan 4000 Ft/fő/éj és 9700 Ft/fő/éj kerül egy csillag nélküli vagy 3 csillagos apartman a frekventált településeken, míg hotelben kb. 9 400 Ft/fő/éj és 19 000 Ft/fő/éj körül kalkulálhatunk.

Átlagos /fő/éj árak összehasonlítása Romániában, az aktív foglalások mennyisége szerinti legnépszerűbb településeken, 3 népszerű szállástípus alapján, 2021 nyarán:

 

Lengyelországban Gdansk, Krakkó és Varsó a legkeresettebb úti célok a nyáron. Ezeken a településeken átlagosan 6 200 - 10 000 Ft körül kóstál egy éjszaka fejenként.

További toplisták:

TOP 5 település foglalási darabszám szerint 2021-ben:

 

Balaton Horvátország

1. Siófok Crikvenica

2. Balatonfüred Vir

3. Hévíz Medulin

4. Keszthely Zadar

5. Balatonlelle Pula

 

Ezeken a településeken foglalunk a legnagyobb értékben (átlagos foglalási érték szerint - kosárérték) 2021-ben:

 

Balaton Horvátország

1. Balatonszárszó Novalja

2. Balatonkeresztúr Vodice

3. Balatonfenyves Pag

4. Cserszegtomaj Rabac

5. Alsóörs Lopar

 

Ezeken a településeken foglalunk a legkisebb értékben (átlagos foglalási érték szerint - kosárérték) 2021-ben:

 

Balaton Horvátország

1. Zánka Senj

2. Balatonfőkajár Rovinj

3. Balatonakarattya Split

4. Köveskál Opatija

5. Badacsonylábdihegy Novi Vinodolski

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk