hirdetés
hirdetés

Így bővül Amszterdam repülőtere

Bár Európa egyik legnagyobb reptere a schipholi, most még tovább bővítik.

hirdetés

Bár Hollandia kis ország, rendkívül sűrűn lakott és közel 14 millió lakosa van. Mindennek ellenére itt található a világ legnagyobb tengeri kikötője – Rotterdamban – és repülőtere is az 5 legnagyobb között van Európában.

A reptérbővítés számos nehézségbe ütközik: többek között a rengeteg belső víz miatt is kell körültekintően megoldani mindennemű építkezést. Szerencsére a holland vízgazdálkodás világszínvonalú, minden talpalatnyi helyet – legyen az akár víz is – kihasználnak.

A schipholi repülőtér például egy nagyobb kiterjedésű mocsár helyén épült, az amszterdami központi pályaudvar pedig 16 ezer vasfacölöpön, szintén a vízben áll. A repülőtér körül mindenütt falvak, legelők terülnek el, és nagyon erős a zöld politikai vonal, akik szigorúan betartatják a környezetvédelmi előírásokat.

Az első építési fázis, melynek megindulását több éves kompromisszumkereső tárgyalássorozat előzte meg, máris megindult. Ennek során átalakítanak néhány beszállófolyosót, és új biztonsági szűrőket szerelnek fel a központi várócsarnokokban. A következő évre tervezték egy teljesen új, 10 repülőgép állóhelyes folyosó építését. Ezt követi majd a jelenleg is meglévő, 6. számú folyosórendszer 8 állóhelyes bővítése. Mindkettő nagyot fog lendíteni az átszálló utasok gyors mozgatásában. A munkálatok alatt a repülőtér zavartalanul üzemel.

Forrás: schiphol.nl
Forrás: schiphol.nl

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk