hirdetés
hirdetés

Két keréken Burgenlandban

Milyen újdonságokkal várja Burgenland az idei évben is a kerékpáros turistákat? Milyen előnyökkel jár a klubtagok számára a Burgenland és a Magyar Kerékpárosklub között született együttműködés? Milyen velocipéddel, stepperbike-kal vagy YikeBike-kal közlekedni? - mindez kiderült az osztrák tartomány és a kerékpárosklub pénteki sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A legfiatalabb osztrák tartományban, Burgenlandban már a nyolcvanas években elkezdték intenzíven fejleszteni a kerékpáros infrastruktúrát, mára a régiót 2500 km-nyi kerékpárút hálózza be, mondta el felvezetőjében Klaus Sommer, Burgenland médiakapcsolati kollégája, aki a tartomány friss ajánlatairól Michaela Fischbach-ot, a Burgenland Tourismus Magyarországért is felelős munkatársát faggatta.

Elhangzott, a kedvező időjárás miatt a kerékpáros turizmus szezonja áprilistól novemberig tart, a lankás utaknak köszönhetően az egész család élvezheti a tartományban a pedálozást. Három burgenlandi kerékpárútvonal is átnyúlik a határon Magyarországra. Ebből a legismertebb és a legnépszerűbb az UNESCO világörökségen áthaladó Fertő tavi kerékpárút, amelyet az ADFC (Osztrák Kerékpárosklub) öt csillaggal tüntetett ki. A tavat körülölelő út 135 km hosszú, ebből a magyar szakasza 38 km. A magyar határ mentén halad és azon túl is folytatódik a B57 "Weinidylle" kerékpárút, ami, ahogy a neve is mutatja kis szőlőskerteket, romantikus pincesorokat érint. Az összesen 212 km-es hosszúságából 60 km  esik a magyar oldalra. Burgenland legdélibb csücskében található az új, három országot érintő 80 km-es "Hármashatár" kerékpárútvonal, ami Ausztriát, Magyarországot és Szlovéniát köti össze a Rába-Őrség-Goricko Natúrparkokon áthaladva.

Ausztriában is egyre népszerűbbek az e-bike-ok, Burgenlandban is sok e-bike- és solar-töltőállomást találhatnak a bicajosok. A Fertő tó is felkészült az e-bikerek fogadására: Pomogytól Fraknóig 23 töltőállomás található. Dél-Burgenlandban 18 kölcsönzőben több mint 130 e-bike várja, hogy a vendégek nyergükben felfedezzék a tájat, megkóstolják a helyi termékeket.

Habár a kerékpáros útvonalak kitáblázottsága kiemelkedően jó, a Burgenland Tourismus a bringásoknak egy online interaktív túravezető felületet is indított, amelyen bárki megtervezheti utazását. Az oldalon útleírások, képek is találhatók, megadhatók a magassági profilok és úthosszok, az útvonal térképe pedig PDF, vagy GPS-Track formátumban le is tölthető. 

Várhatóan a magyar vendégek körében is népszerű lesz a nextbike hálózat, amelynek lényege, hogy a háromsebességes kerékpárok a Fertő-tó körül a hét minden napján, a nap 24 órájában bármikor, bárhol bérelhetők és bárhol le is adhatók. Az igénybe vételükhöz mindössze egy egyszeri regisztrációra van szükség, ezután már a kerékpár a mobiltelefon segítségével sms-ben, alkalmazás vagy QR-kód segítségével egyszerűen kölcsönözhető.

Az idei év újdonsága a Magyar Kerékpárosklub és az osztrák tartomány között született együttműködés, amelynek előnyeit szintén péntektől kezdve élvezhetik a klubtagok, akik 10%-os kedvezményt kapnak egy tucatnyi burgenlandi szálláshelyen. A kedvezményt adó szolgáltatók köre várhatóan tovább bővül. A jövőben ez az együttműködés remélhetőleg mindkét fél számára előnyökkel jár majd, és még vonzóbbá teszi a régiót a magyar bringások körében.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke röviden beszélt társaságuk céljairól, elmondta, mikor nekifogtak a kerékpározás népszerűsítésének, egész Magyarország területén mindössze annyi kerékpárút volt, mint Burgenlandban. Mostanra a hazai kerékpárutak hossza elérte a 4000 kilométert. Egyre többen túráznak is kerékpárral honfitársaink közül, bár jellemzően a magyarok főként közlekedésre használják bringájukat.  A napokban ért véget a klub "Bringázz a munkába!" kampánya, amelynek egyik támogatója a Burgenland Tourismus volt. A most indult együttműködéssel kapcsolatban elmondta, a kerékpárosklub tagjai számos helyen kapnak exkluzív kedvezményeket, azonban most először került a kedvezményt nyújtók körébe határon kívüli szolgáltató.

A Magyar Kerékpárosklub két partnerének, a Yellow Zebra Toursnak és a Mobilitynek köszönhetően a vállalkozó szellemű újságírók számos kerékpárkülönlegességet is kipróbálhattak a tájékoztatót követően.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk