hirdetés
hirdetés

Kőhodályból koncertterem...

Újabb látványossággal bővült az idegenforgalmi kínálat Szomolyán, tudta meg lapunk Kövecses Zsolttól, a bükkaljai falu jegyzőjétől. Harmincöt millió forintos fejlesztéssel elkészült a turisztikai fogadó iroda és egy hozzákapcsolódó rendezvénytér is.

hirdetés

Utóbbi régen állatok elhelyezésére szolgáló kőhodály volt, amelynek érdekessége, hogy úgynevezett dácit tufába faragták. Ezen a helyen a jövőben előadásokat, hangversenyeket, koncerteket, kiállításokat szerveznek. A rendezvényteret a jövőben mint építészeti különlegességet is szeretnék bemutatni a vendégeknek. Az új létesítmény megvalósítási programja egyébként kapcsolódott ahhoz a Bükkaljai Kőkultúrára épült fejlesztési projekthez, amelyet hét környező faluban ma már különböző turisztikai attrakciók reprezentálnak. Ezeket európai uniós támogatással hozták létre.

Szomolyán, az említett újdonságok helyszínének környezetében jövőre tovább folytatják a fejlesztéseket. Szabadidő központot, továbbá a bükki kőfaragó kultúra emlékeit bemutató szabadtéri múzeumot és a Kárpát-medence kőzeteit felsorakoztató ásvány-kőzettárat hoznak létre.

A kőhodály kívülről
A kőhodály kívülről

Kövecses Zsolt azt is elmondta, hogy a Kánya-patak két oldalán elhelyezkedő faluban az elmúlt időszakban jelentős előrelépést hozott a turizmus fejlesztése. Nem titkolt céljuk, hogy a következő években tovább növeljék a vendégéjszakák számát. Bár a szomolyai vendégforgalomban idén is érzékelhető volt a szezonalitás, az új fejlesztésektől ennek mérséklődését remélik.

A falu határában található országos hírű kaptárköveket idén is az átlagosnál több érdeklődő kereste fel. Különösen a kerékpárosok, a lovas- és a bakancsos turisták körében kedvelt a látnivaló.

A kőhodály boltívei
A kőhodály boltívei

A Bükki Nemzeti Park szélén található, csendes, vendégváró falu jó lehetőséget kínál a kirándulni vágyóknak: a környező erdőben a vörös jelzést követve hat kilométernyi séta után érhető el Eger és négy kilométernyire pedig a gyógyfürdőjéről nevezetes Bogács található. Ezek a települések egyébként közúton több mint harminc kilométeres távolságra vannak Szomolyától.

Az elmúlt években Szomolyán új faluközpontot alakítottak ki és megnyitották a Faluházat is, amely egy XIX. századi polgári lakóház volt. Ott az akkori idők kispolgári életmódjára utaló berendezési tárgyakat, eszközöket mutatnak be. Az udvarán pedig rendezvénytér szolgálja a családi és a társas összejöveteleket.

Az új turisztikai fogadóiroda
Az új turisztikai fogadóiroda

A helyi idegenforgalom fontos része a borászat és a pincekultúra is. A nemes italokon kívül ugyanis a pincékben fellelhető faragott motívumok turisztikai látványosságok. Idén is sokan megfordultak a magántulajdonban levő helyi bormúzeumban, ahol a hagyományos szüreti eszközökkel, különböző méretű hordókkal ismerkedhettek meg. Emellett egy országos hírű szomolyai borász elképzelése alapján létrehozott földalatti "borkatedrális" szintén sokaknak nyújt élményt. Ott a Kárpát-medence legjobb minőségű borait állították ki, a falakat pedig a magyar hit- és mondavilágot jelképező figurákkal díszítették.

A falu jegyzője azt sem titkolta, hogy 2020-ig további elképzeléseik vannak a turizmus fejlesztésére. Az infrastruktúrától az új munkahelyek teremtéséig átfogó terveket dolgoztak ki. Ezek megvalósítása azonban nagymértékben függ attól, hogy a következő időszakban milyen pályázati lehetőségekkel számolhatnak majd támogatásokra.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk