Komoly szerepet szán Budapestnek az Air Serbia

Március 13-án elindul az Air Serbia első Budapest - Belgrád közvetlen járata. Fokozatos járatsűrítéssel májusra már 17 járat indul majd Budapestről, amelyekkel 87 úti cél érhető majd el belgrádi átszállással.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bojan Arandelovic járatfejlesztési igazgató részletesen bemutatta a légitársaságot, amely budapesti járatindítását egyébként a szezon egyik kiemelt desztinációjának szánja.
Az Air Serbia a Szerb Köztársaság nemzeti légitársasága, és mivel törvényes jogelődje az 1927-ben Belgrádban alapított Aeroput, így a tavaly 95. születésnapját ünneplő légifuvarozó egyike a még ma is üzemelő, legrégebbi nemzeti légitársaságoknak. Jelenlegi nevén 2013 októbere óta működik. A bázisunknak számító belgrádi Nikola Tesla repülőtéren kívül a niši Nagy Konstantin repülőtérről és a Kraljevo melletti Morava nemzetközi repülőtérről is repülnek.

Dinamikusan növekednek
A járvány előtti időszakban dinamikus növekedés jellemezte a légitársaságot és a továbbiakban is erre számítanak. A 100 éves jubileum esztendejében már reményeik szerint 130 úti célt ölel majd fel az útvonalhálózatuk. 2019-ben 2,8 millió utasuk volt, ami minden eddigi teljesítményüket felülmúlta és 10 új útvonalat is bevezettek. Idén 3,5 millió utasra számítanak és 20 új útvonalat nyitnak. 21 millió eurósnyereséget könyveltek el 2022-ben, idén januárban pedig 200 ezer utasuk volt, ami 136 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Jó menetrend, gyors átszállás
A járvány előtt hosszú idő óta először indítottak New York-ba járatot, idén ez már napi gyakorisággal lesz elérhető. Kínába is visszatérnek sok év kihagyás után és Tiencsin mellett az év végére már Pekingbe és Sanghajba is indítanak járatokat. A szakember hangsúlyozta, hogy a járatsűrűségnek és a kedvező menetrendeknek köszönhetően Budapestről számos más úti cél is elérhető az Air Serbiával Európában, Közel-Keleten, Észak-Amerikában és Afrikában, és ezzel egyébként a legjobb összeköttetésekkel bíró desztinációnak is tekinthető a magyar főváros a légitársaság teljes hálózatában. A belgrádi HUB mérete ráadásul biztosítja, hogy rövid időn belül, legfeljebb 45 perc alatt le tudjon zajlani az átszállás.

Légcsavaros, de alig van hangja

Az elérhető desztinációk belgrádi átszállással például Tivat, Podgrica, Dubrovnik, Split, Zadar, Tirana, Athén, Szaloniki, Róma, Milánó, Nápoly, Firenze, Palermo, Palma De Mallorca, Madrid, Barcelona, Valencia, Tel-Aviv, New York, Chicago, Bukarest, Ankara, Isztambul, Izmir, Kairó, Larnaca, Valletta, Szarajevó és Skopje. A magyar utasok számára érdekes lehet, hogy Belgrádból átszállással számos orosz desztinációt is el tudnak érni, Moszkvát, Szentpétervárt, Szocsit és Kazanyt. A szakember szerint Belgrád azonban önmagában megér egy látogatást pezsgő éjszakai életével, színvonalas éttermeivel, izgalmas új épületeivel.

Jelenleg 31 gép üzemel a légitásaság flottájában. A budapesti légi hidat légcsavaros géppel, ATR 72-600-assal szolgálják ki. Az új generációs géptípus, - amely egyébként a leghatékonyabb üzemanyagfelhasználású regionális gép - komfortfokozata a szakember szerint azonban alig különbözik a mai sugárhajtásúakétól.

Nyári újdonságok

2023-ban 20 új útvonallal jelentkeznek és rekordévre számítanak az Air Serbiánál. Több évtizedes szünet után májustól 3 járattal visszatérnek Chicagóba, és lesznek járataik Tel-Avivba és Kairóba is. A szűkös kapacitások miatt 2024-ben térnek csak vissza Bejrútba és Ammanba. Olaszországra kiemelt hangsúlyt helyeznek idén, és négy új úti célra is repülnek: Firenzébe, Velencébe, Nápolyba és Palermóba. Lisszabonba is repülnek újdonságként, felveszik a macedón Ohridot és franciaországi Marseilles-t is az útvonalhálózatba, akárcsak Kölnt és Hamburgot. És a légitársaság történetében először programozzák Krakkót. Számos charterjáratuk is lesz még ezen kívül mediterrán üdülőhelyekre.
Arandelovic cégük előnyeként kiemelte még, hogy az Air Serbia méreténél fogva személyesebb viszonyban van az ügyfelekkel, köztük az utazási irodákkal, ezért gyorsan és könnyen képesek a felmerülő problémákat kezelni, megoldani többek között a call center szolgáltatáson keresztül.

Nem tartoznak légiszövetséghez, de komoly együttműködéseik vannak más légitársaságokkal. 2023 februártól 40 code share útvonaluk üzemel különféle légitársaságokkal. A legjelentősebb ezek közül a Turkish Airlines, de az Etihad és a Qatar Airways is fontos partnerük. Kiemelte még, hogy turista és üzleti osztályukat egyaránt a nagyvonalúság jellemzi ami a poggyászkérdést illeti: két 20, illetve 30 kg feletti bőröndöt is engedélyeznek utasonként. A vendéglátás az üzleti osztályon tetszőleges időpontban elérhető, és az ülések a transzatlanti járatokon teljesen vízszintesre alakíthatók.
Hazánkban az Aviareps látja el a légitársaság képviseletét. Tóth Attila ügyvezető kiemelte, hogy a magyaroknak a közeli államok úti céljai, mint Dubrovnik, Podgorica, Várna, Ohrid, Szófia, Bukarest könnyen elérhetők az Air Serbiával, ráadásul sokszor a low cost versenytársakénál alacsonyabb árakon.

Turizmus Online

 

 

 

 


LOT: gépbeszerzések - a Boeingtől nem kértek ajánlatot

LOT: gépbeszerzések - a Boeingtől nem kértek ajánlatot 

A társaság akár 110 gépet is vásárolhat 2028-ig.
Nyáron ismét vonatozhat a horvát tengerpart felé

Nyáron ismét vonatozhat a horvát tengerpart felé 

Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről.
Közvetlen buszjárat Zürich-be

Közvetlen buszjárat Zürich-be 

Napi közvetlen járatot indít a FlixBus márciustól Svájc legnagyobb városába.
Mongóliába utazna? Nem lesz akadálya

Mongóliába utazna? Nem lesz akadálya 

Aláírták a Mongólia és Magyarország közötti légiközlekedési kapcsolatokról szóló megállapodást.
Változás a vasúti közlekedésben - több járatot is érint

Változás a vasúti közlekedésben - több járatot is érint 

A MÁV korlátozza a vasúti forgalmat a Déli pályaudvar és Kelenföld között.
Érdemes az ünnep előtt megvenni a jegyeket, változik a menetrend

Érdemes az ünnep előtt megvenni a jegyeket, változik a menetrend 

A MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat.
Járattörlések csütörtökön az Austrian Airlines-nál

Járattörlések csütörtökön az Austrian Airlines-nál 

A pilóták és légiutas-kísérők gyűlése miatt az Austrian Airlines járatainak közel egyharmada nem közlekedik csütörtökön.
Két napos sztrájk Németországban

Két napos sztrájk Németországban 

Kedden és szerdán a Lufthansa légiutas-kísérői tiltakoznak. Budapesti járatindulásokat is érint a munkabeszüntetés.
Rádupláz a RegioJet Budapest és Bécs között

Rádupláz a RegioJet Budapest és Bécs között 

Április 4-étől a két főváros közötti RegioJet-vonatok száma napi nyolcra emelkedik.
Így számítják ki egy repülőút karbonlábnyomát

Így számítják ki egy repülőút karbonlábnyomát 

Repülőjegy-vásárláskor egyre gyakrabban jön velünk szembe az az adat, hogy mennyi karbonlábnyomot hagyunk magunk után az adott utazással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.