hirdetés

Kötelező oltásról, VIZA alkalmazásról, szállodai lopásokról

Az MSZÉSZ esztergomi őszi Közgyűlésének első, szemináriumi napján dr. Salamon András a legkritikusabban fogadott rendeleteket értelmezte jogi szempontból, illetve abban segített, mi a jó megoldás a gyakorlatban.

hirdetés

Elsőként a jogász szakember a kötelező oltás elrendelhetőségének kérdését vette górcső alá. Kijelentette, ez egy olyan kifogásolható kormányrendelet, ami ráadásul nem is igazán értelemben vett rendelet, hanem valójában egy ajánlás, egy lehetőség. Hiszen ennek betartása a meglévő munkavállalóknál a közösen aláírt munkaszerződést jelentené, erre pedig nem kötelezhető senki. Hiszen a munkaadó nem rendelheti el egyoldalúan a munkavállaló felé az új helyzetet, mert ez kimeríti a jogsértés területét.

Ráadásul, fejtette ki dr. Salamon András, új belépő esetén sem kötelezheti a munkaadó kötelező oltás meglétére a hozzájuk érkezőt, hiszen a régebben ott dolgozóknak sem kellett ennek a kitételnek eleget tennie - így aki frissen lép be a céghez, rá sem lehet ez érvényes.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

A VIZÁ-val (okmányolvasó használata a szállodákban) kapcsolatban pedig elmondta, itt is felmerül a kötelező-nem kötelező dilemma, hiszen ezt a jogszabály nem írja egyértelműen elő. Majd kitért az okmányolvasó + adatlap kombóra is: ebben az esetben a jogász szakember mindkét megoldás együttes használata mellett tette le a voksát, mert, mint mondta, az adatlap (vagy más szóval bejelentőlap) polgárjogi szerződést jelent, míg a VIZA feladata és jogi szerepe egész más.

Végül a szállodai lopásokról is szó volt. Ezzel kapcsolatban a szakértő megállapította, minden, amit elvisznek egy szállodából a vendégek, az lopásnak minősül, hiszen a legutolsó tollig minden tárgy, használati eszköz a szálláshely tulajdonát képezi. Egy kérdésre adott válasz alapján pedig kiderült, nem szükséges pont tetten érni a vendéget, amikor elemeli az adott tárgyat a szobából vagy valamelyik közös helyiségből, ha bizonyított a későbbi időpontban is az ok-okozati összefüggés, akkor a hotel jogosan tehet feljelentést az elkövető ellen.

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk