hirdetés
hirdetés

Lakóbusszal török tájakon

Nincs közel, de ha valaki lakóbusszal vagy lakókocsival rendelkezik, esetleg bérel egyet, a nyári forróság elmúlta után kicsit visszatérhet ismét az éppen elviselhető, kellemes nyárba, ha a török határ felé veszi az irányt.

hirdetés

A most ajánlott útvonal Çanakkaléból indul, és az Égei-tenger északi részének történelmi szívében kanyarog, majd egészen Antalyáig, a Török Riviéra kedvelt kikötővárosáig tart.

 

Odüsszeusz nyomában

Çanakkale, a kiindulópont különösen azoknak kínál számtalan lehetőséget, akiket érdekelnek a történelmi emlékek. Çanakkale tartományában felfedezheti Trója ősi városát, felkutathatja Homérosz Iliász és Odüsszeia eposzának eredetét, és ellátogathat a Trója Múzeumba, amely elnyerte az Európai Múzeumi Akadémia különdíját.

Amikor az utazó megérkezik Ayvacıkba, Çanakkale gyönyörű negyedébe, feltérképezheti az ókori Assos városát is. Ayvacık az Ida-hegy lábánál számos kempingezési és glampingezési lehetőséggel rendelkezik, itt nyugodtan lehet parkolni és megpihenni.

 

Lassú városok közt vezet tovább az út

A Çanakkale és İzmir közötti útvonalon haladva mindvégig élvezni lehet a tenger-homok-nap hármasát, és olyan festői helyszínekre bukkanni, mint a történelmi tengerészváros, Foça, vagy az articsókájáról híres Urla és Seferihisar, amely Törökország huszonegy „lassú városa" közül elsőként csatlakozott a Citta slow mozgalomhoz.

A történelmi házairól és ízletes borairól híres Şirince, valamint Çeşme és Alaçatı népszerű üdülőrégiói szintén ezen az útvonalon találhatók. İzmirben több fontos történelmi város is található. Itt van például Epheszosz, Pergamon (Pergamum) és Klazomenai is. Az ízletes égei-tengeri konyha – amely a tenger gyümölcseinek és a fűszernövények széles skáláját foglalja magában – megismerése ezen a vidéken kihagyhatatlan.

Bodrum, ami mindig is a turisták kedvelt úti célja

A Földközi-tenger és az Égei-tenger találkozásánál, az útvonal folytatásában fekvő Muğla tartományban számos olyan tengerparti város fekszik, mint Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datça és Köyceğiz, amelyek mindegyike turistaparadicsom. Ezen a gyönyörű útvonalon, ahol a kék és zöld egymásba fonódik, található Bodrum, amely tartalmas programokkal várja. Ez az üdülőközpont élénk szórakozási lehetőségeket kínál a híres Bodrumi Vízalatti Múzeummal és a Halikarnasszoszi Mauzóleummal. Mélyen gyökerező civilizációk nyomait fedezheti fel Lagina, Herakleia, Stratonikeia és Knidos ókori városokban. Knidos különösen a fekvése miatt lenyűgöző. A Datça-félsziget legvégén található pompás Knidos ókori városban tett sétát követően ellátogathat Datçába, ahol, mivel mindig lassú és nyugodt az élet, tökéletes kikapcsolódásra ad alkalmat. 

A világ egyik legszebb strandjánál

Ezen az útvonalon keresheti fel Ölüdenizt és a Babadağ lábánál fekvő Pillangó-völgy strandját is, amelyet a világ legszebb strandjai között tartanak számon. A Világörökség-védelmi Alapítvány a Babadağot azon száz hegy közé sorolta, amelyek sürgős védelemre szorulnak.

A régió számos olyan lehetőséget kínál, ahol fenyőfák árnyékában parkolhatja le a lakókocsiját. Itt-tartózkodása alatt kipróbálhatja Törökország leghíresebb siklóernyős útvonalát is Babadağ határában.

Antalya - a legtöbb kék zászlós stranddal rendelkező üdülőhely

Az ajánlott útvonal Antalyába, a Török Riviéra szívébe vezet tovább. Ez a legtöbb kék zászlós stranddal rendelkező város, amely tengerpartjáról és rendkívüli természeti szépségéről ismert: ezen tulajdonságai tették lehetővé, hogy a régió évezredek óta települési központ lehessen.

A történelmi gazdagság magában foglalja Xanthosz ókori várost és kultikus központját, Letoont, illetve Sidét, Pergét, Aszpendoszt, Myrát és Patarát; itt barangolva felfedezheti a város ókori városrészeit.

A világ lélegzetelállító túraútvonalai közé tartozik az Antalya tartományában található Lükiai Út, a Pisidiai Kulturális Örökség útja és a Szent Pál út. A tartomány határain belül található Kaş, amely Törökország és a világ egyik kiemelkedő búvárközpontja. Amikor megérkezik Kaşba, ne hagyja ki a Kaputaş strandot sem, amely a földkerekség egyik legszebb strandja.

(forrás: TGA Türkiye , Fotók: TGA Türkiye)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk