hirdetés

Lassan alakul a turizmuselemző állami adatbázis

Sok szálloda nem küldi még az adatokat, de ahonnan igen, ott a külföldi szállóvendégeket lecsekkolja az idegenrendészet - írta a Napi.hu.

hirdetés

A magyarországi szállodákban már mintegy másfél hónapja, július 1-jén kötelezően elindult a digitális adatszolgáltatás a Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (Ntak) rendszerébe, a szálláshelyek az adatszolgáltatási kötelezettségeiket csak Ntak kompatibilis szoftverekkel teljesíthetik, a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) pedig összesen 9 cég 12 fajta szoftvere kapott engedélyt. Közülük a román hátterű Bit Soft Hu Kft. négy szoftverét is engedélyezték. 

A lap rendszerre rálátó forrása szerint a mintegy ezer hazai szálloda közül ugyan még sokan nem teljesítik a kötelezettségüket, de így is, a nyári csúcsszezonban naponta több tízezer adat érkezik be a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló MTÜ-hez a szállodai vendégekről.

"Tehát az Ntak összesített adatokat gyűjt be. Természetesen megvan a képessége arra, hogy személyi adatokat tartson nyilván, de azokat kódolja, és azokat csak és kizárólag a bűnügyi hatóságok használhatják fel, ezeket a Turisztikai Ügynökség nem látja. Egyedül a külföldiek esetében továbbítunk adatokat folyamatosan az idegenrendészeti szervek részére, az viszont törvényi kötelezettségünk" - fogalmazott Rogán Antal, a kabinetirodát vezető miniszter a parlament gazdasági bizottságának június 20-i ülésén.

Ez még csak a kezdet, hiszen szeptembertől már a szintén mintegy ezer hazai panziótól is várja az adatokat az MTÜ. Az ügynökség ráadásul szigorú ellenőrzést és kemény szankcionálást is kilátásba helyezett azoknak a házaknak, amelyek nem teljesítik törvényi kötelezettségüket. Előbb figyelmeztetés, majd pénzbírság, végső esetben pedig bezárás lehet a szankciója annak a hotelnek vagy panziónak, amely nem küld adatokat a vendégekről.

Ráadásul az Ntak hibátlan működése volt a feltétele annak, hogy jövő évtől 18 százalékról 5 százalékra csökkenhet a szálláshely-szolgáltatás áfája. A kormány szerint a rendszer kizárólag statisztikai célú, ilyen adatkörökbe tartozó adatok digitális kezelésére alkalmas - semmilyen, a vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem rögzít, és nem is fogad be. A rendszerben a legfontosabb turisztikai mérőszámokat lehet látni, azaz, hogy hány turista, melyik országból, hány napot tölt az adott szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe és mennyi pénzt költ.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk