Látott már Picasso-festményt és minaretet marcipánból?

Kereken egy évtizeddel ezelőtt, 2005 őszén nyitották meg Eger belvárosában, a Minaret mellett lévő egykori Harangöntő-házban a Kopcsik Marcipániát. A mestercukrász Kopcsik Lajos munkáiból berendezett kiállítóhely azóta a hevesi megyeszékhely egyik meghatározó turisztikai látványossága.

Az elmúlt tíz évben mintegy 300 ezer látogató kereste fel a tárlatot. A kiállítóhely vitrinjeiben főként a magyar értékeket képviselő képző-, ipar- és népművészeti remekek másai, illetve híres festők, mint a spanyol Pablo Picasso, vagy a francia Claude Monet alkotásai ihlette, cukorból készült képek láthatók. A bemutató leglátványosabb eleme a barokk szoba, amely Európában is egyedülálló alkotás, és 2008-ban készítette a mester.

A kiállított tárgyak cukortésztából – porcukorból és zselatinból –, valamint úgynevezett glazúrból – porcukorból és tojásfehérjéből – készültek. A színezésük pedig temperával történt. Az első tíz esztendő eredményeiről ünnepség keretében emlékeztek meg, miközben a tárlat Kopcsik Lajos két újabb alkotásával gazdagodott.

Az idén 74 éves mester eddigi életét a vendéglátásban töltötte. Immár több mint negyedszázada tevékenykedik Egerben, ahol korábban cukrászüzemeket vezetett. Már szakmai pályafutásának a kezdetén is számos országos, illetve megyei versenyen vett részt. A munkái szinte minden esetben a legnagyobb elismerésben részesültek. Azután folyamatos résztvevője lett a legrangosabb magyar és külföldi megmérettetéseknek. Ennek köszönhetően országos, majd nemzetközi hírnévre is szert tett.

Kopcsik Lajos a Frankfurtban rendezett Szakács Olimpián egyéni aranyérmet nyert, a berlini Szakács Olimpián pedig tíz aranyérmet szerzett. Ezután a karlsruhei nemzetközi versenyen négy egyéni aranyérem birtokosa lett, Luxemburgban a Szakács- és Cukrász Világbajnokságon pedig hat egyéni aranyéremmel jutalmazták. 2001-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 2005-ben pedig megnyílt műveinek önálló kiállítása, a Kopcsik Marcipánia Egerben.

A jeles mestercukrászt többször magas állami elismerésben is részesítették. Emellett szülővárosa, Sajószentpéter, valamint Eger díszpolgárává választották. Kiemelkedő alkotómunkájának elismeréseként nemrég Pro Agria életműdíjat adományoztak neki. Alkotásaival ma is szívesen népszerűsíti a hevesi megyeszékhelyet és igyekszik hozzájárulni a magyar gasztronómia európai megismertetéséhez is.


Új feladatkörök és bővülő csapat a Karthago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Karthago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.
Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben

Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben 

Mindezek fokozott ellenőrzésére készül a fogyasztóvédelmi hatóság a tavaszi-nyári turisztikai szezonban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.