hirdetés
hirdetés

Látott már Picasso-festményt és minaretet marcipánból?

Kereken egy évtizeddel ezelőtt, 2005 őszén nyitották meg Eger belvárosában, a Minaret mellett lévő egykori Harangöntő-házban a Kopcsik Marcipániát. A mestercukrász Kopcsik Lajos munkáiból berendezett kiállítóhely azóta a hevesi megyeszékhely egyik meghatározó turisztikai látványossága.

hirdetés

Az elmúlt tíz évben mintegy 300 ezer látogató kereste fel a tárlatot. A kiállítóhely vitrinjeiben főként a magyar értékeket képviselő képző-, ipar- és népművészeti remekek másai, illetve híres festők, mint a spanyol Pablo Picasso, vagy a francia Claude Monet alkotásai ihlette, cukorból készült képek láthatók. A bemutató leglátványosabb eleme a barokk szoba, amely Európában is egyedülálló alkotás, és 2008-ban készítette a mester.

A nevezetes barokk szoba marcipánból 2008-ból (Fotó: Mentusz Károly)
A nevezetes barokk szoba marcipánból 2008-ból (Fotó: Mentusz Károly)


Pablo Picasso A három muzsikusának marcipánmásolata (Fotó: Mentusz Károly)
Pablo Picasso A három muzsikusának marcipánmásolata (Fotó: Mentusz Károly)


Kalocsai kötény és különböző hímzésű párnák marcipánból (Fotó: Mentusz Károly)
Kalocsai kötény és különböző hímzésű párnák marcipánból (Fotó: Mentusz Károly)


A tárlat helye az egri Harangöntő-ház (Fotó: Mentusz Károly)
A tárlat helye az egri Harangöntő-ház (Fotó: Mentusz Károly)


Kopcsik Lajos mestercukrász az érmeivel (Fotó: Mentusz Károly)
Kopcsik Lajos mestercukrász az érmeivel (Fotó: Mentusz Károly)

A kiállított tárgyak cukortésztából – porcukorból és zselatinból –, valamint úgynevezett glazúrból – porcukorból és tojásfehérjéből – készültek. A színezésük pedig temperával történt. Az első tíz esztendő eredményeiről ünnepség keretében emlékeztek meg, miközben a tárlat Kopcsik Lajos két újabb alkotásával gazdagodott.

Az idén 74 éves mester eddigi életét a vendéglátásban töltötte. Immár több mint negyedszázada tevékenykedik Egerben, ahol korábban cukrászüzemeket vezetett. Már szakmai pályafutásának a kezdetén is számos országos, illetve megyei versenyen vett részt. A munkái szinte minden esetben a legnagyobb elismerésben részesültek. Azután folyamatos résztvevője lett a legrangosabb magyar és külföldi megmérettetéseknek. Ennek köszönhetően országos, majd nemzetközi hírnévre is szert tett.

Új alkotás a Pom Pom (Fotó: Mentusz Károly)
Új alkotás a Pom Pom (Fotó: Mentusz Károly)
Jelenet a Lúdas Matyi című meséből (Fotó: Mentusz Károly)
Jelenet a Lúdas Matyi című meséből (Fotó: Mentusz Károly)


A Gárdonyi Géza emléksarok (Fotó: Mentusz Károly)
A Gárdonyi Géza emléksarok (Fotó: Mentusz Károly)
Az egri Minaret marcipánból (Fotó: Mentusz Károly)
Az egri Minaret marcipánból (Fotó: Mentusz Károly)

Kopcsik Lajos a Frankfurtban rendezett Szakács Olimpián egyéni aranyérmet nyert, a berlini Szakács Olimpián pedig tíz aranyérmet szerzett. Ezután a karlsruhei nemzetközi versenyen négy egyéni aranyérem birtokosa lett, Luxemburgban a Szakács- és Cukrász Világbajnokságon pedig hat egyéni aranyéremmel jutalmazták. 2001-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 2005-ben pedig megnyílt műveinek önálló kiállítása, a Kopcsik Marcipánia Egerben.

A jeles mestercukrászt többször magas állami elismerésben is részesítették. Emellett szülővárosa, Sajószentpéter, valamint Eger díszpolgárává választották. Kiemelkedő alkotómunkájának elismeréseként nemrég Pro Agria életműdíjat adományoztak neki. Alkotásaival ma is szívesen népszerűsíti a hevesi megyeszékhelyet és igyekszik hozzájárulni a magyar gasztronómia európai megismertetéséhez is.

Velencei karneváli maszkok (Fotó: Mentusz Károly)
Velencei karneváli maszkok (Fotó: Mentusz Károly)


Részlet a kiállításról (Fotó: Mentusz Károly)
Részlet a kiállításról (Fotó: Mentusz Károly)


Az egri várvédő kapitány, Dobó István címere (Fotó: Mentusz Károly)
Az egri várvédő kapitány, Dobó István címere (Fotó: Mentusz Károly)


Európai Uniós torta 2004-ből (Fotó: Mentusz Károly)
Európai Uniós torta 2004-ből (Fotó: Mentusz Károly)


Kártyák és mesefigurák (Fotó: Mentusz Károly)
Kártyák és mesefigurák (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk