Le a kalappal a barcelonai városlakók előtt!

Hihetetlen, hogyan reagáltak a spanyolok a barcelonai terrortámadásra. Mindannyian tanulhatnánk tőlük!

Barcelonán, a harag és a bosszúvágy helyett a hihetetlen mértékű összefogás és jóság hulláma söpör végig, ezzel is üzenve a terroristáknak: nem félünk!

Íme, 15 példa a példátlan összefogásra és emberi magatartásra a katalán fővárosból:

1. A városlakók internet-szerte kisállatok képeit rakják fel a közösségi médiába, hogy ezzel is támogassák a rendőrség felhívását, miszerint ne szivárogtassanak ki információt vagy képeket, felvételeket a terrortámadásokról. Hogy ez a fontos rendőri figyelmeztetés mindenkihez eljusson, az egész város összefogott. Ezt pedig mi mással érhetnék el leghatékonyabban, mint cuki cicás képekkel? Azokat mindenki megnézi, elolvassa, alatta pedig megtalálja az üzenetet: ne adj ki információt a támadásokról, mert azzal lehet, hogy a terroristák munkáját segíted!

2. Pár órával a támadás után létrehozták a #BedInBarcelona hashtaget, hogy akinek aznap szüksége volt szállásra, megoldhassa ingyen. Az önzetlen városlakók a hashtag használatával ingyenesen bocsájtották azok rendelkezésére otthonaikat augusztus 17-én, akik a lezárt övezetben éltek és nem mehettek haza aznap.

3. A Turismo de Barcelona (Barcelona Turizmusa) ingyenes szállást kínált több hotelben is, szintén a terrortámadás napján, hogy a La Rambla utcában megszálló, de onnan kinnrekedt turistáknak meg tudják oldani az éjszakát. 'Jöjjenek, fogadjuk őket, amíg a La Ramblát újra meg nem nyitják' - fogalmazott Joan Gaspart, a szervezet elnöke.

4. A barcelonai taxik az aznapi káosz után ingyenesen fuvarozták el az utasokat a környékről.

5. Ugyanezt tette a magánautó hálózat, a Cabify is. Az ehhez tartozó kód, amit be kellett mondani a sofőrnek: UNIDOS0817, azaz kb. 'Összefogás0817', a számok a dátumra utalnak.

6. Barcelona városa aznap este ingyenes tömegközlekedést biztosított a városban mozgóknak. Ingyen használhatták a buszt és a metrót is.

7. A Snau nevű cég, amely házi kedvencek ellátására szakosodott, ingyen vigyáz a sérültek vagy családtagjaik kutyájára, amíg ők a kórházban tartózkodnak.

8. Az Eulen sztrájkbizottsága, amely a barcelonai repülőtér biztonsági embereit tömöríti, bizonytalan időre elhalasztotta épp folyamatban lévő sztrájkját.

9. Bár a kórházak jelezték, hogy elegendő tartalékokkal rendelkeznek, a városlakók önzetlenül akár egy órát is sorba álltak, hogy vért adhassanak.

10. A Facebook is segített: a szokásos 'safety check' alkalmazáson felül, amelyen keresztül mindenki megnézheti, hogy az érintett zónában tartózkodó ismerősének nem esett-e baja, még egy alkalmazást bocsájtott a város rendelkezésére. Ebben összekötötte a terrortámadás miatt segítséget kérőket a segítséget felajánlókkal.

11. Miközben megszületett a '#StopIslam' (állítsuk meg az iszlámot) hashtag, ennek ellenkezője is elterjedt a közösségi médiában, ez pedig a '#StopIslamofobia' (állítsuk meg az iszlamofóbiát). Egy közszereplő írta a Twitterén: 'Édesanyám két utcányira járt a Las Ramblas-tól. Egy marokkói taxis ingyen hazavitte őt és azt mondta, nem mindenki egyforma'.

12. A FNAC üzletláncban rekedt embereknél a bolt dolgozói mindent elkövettek, hogy kényelmesen érezzék magukat a nehéz órákban: vizet osztogattak, nyugtatgatták a tömeget és még a mobiltelefonokat is fel lehetett náluk tölteni. A terrortámadás után az emberek az utcáról a boltokba menekültek, és mivel az utcát és az épületeket a rendőrség lezárta, nem volt egyszerű a kijutás. Egy kommentelő írja, hogy lánya az egyik ilyen üzletközpontban dolgozik, és három órára voltak bezárva a turistákkal.

13. A rendőrök és a mentősök kivételesen szívós és kemény munkájának köszönhetően a fizikai rend másnapra helyreállt Barcelona központjában.

14. Nem csak a városközpont egy utcája volt érintett az ügyben, hanem a környéken minden utca. Az autósok többórás dugóba kényszerültek az útlezárások és a szigorú ellenőrzés miatt. Nekik az ottani lakosok siettek a segítségükre: vizet és élelmet kínáltak a sofőröknek, még késő este is.

15. A több tucatnyi külföldi sérülthöz önkéntes tolmácsok siettek a kórházakba, hogy a rendőrséggel zajló kommunikációjuk zökkenőmentes legyen.

 

Forrás: Buzzfeed


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.