hirdetés
hirdetés

KERKA VÖLGYE

Lenti szépsége osztályon felüli

A Tourinform Lentiben példaszerű térségi turizmusmenedzselő munkát végez. Ennek részeként, a helyi turisztikai adottságok jobb megismertetésére idén májusban – elsőízben – studyt szervezett.

hirdetés

Lentiről már az első benyomás is jó: nem lehet gond a helyiek környezetbarát szemléletével, hiszen az egyszerű, fehér állomásépületet csak a fecskefészkek díszítik; valamennyi alá gondos kezek csinos polcokat szereltek, a falat és az alattuk járókat, és a fészkeket is védve. A levegő is tiszta, nem csoda, hiszen rengeteg a zöld terület, sok a fa, ápoltak, szépek a parkok, a házak: egyszóval igazi fürdővárosi a környezet. A környék paradicsomi: érintetlen természet, üde, zöld ligetek, virágos rétek, szelíd dombok, kicsi települések tarkasága. A Kerka völgye egykori történelmi hátrányát előnnyé változtatta az idő: Lentivel együtt határvidék volt, mindentől – az ipari fejlődéstől is – szorosan elzárva. Ma a térség jövőjének egyik záloga az érintetlen természet.

Lenti gyógyfürdője
A három ország közeli fekvése, a kereskedelem és a gyógyvíz azok a további alapok, amelyek megélhetést kínálnak Lenti lakosainak. A már kissé lecsendesült határ menti vásározás (még most is 470 sátorhely van a heti piacon) és a számos főtéri üzlet alapozta meg az elmúlt évek anyagi fellendülését. Jelentős az üzleti és az átutazó turizmus is, de nagy a vonzóerő a város termál-, gyógyfürdőjének is (a turisták 70 százaléka külföldi). A panziók szinte kivétel nélkül igényes, osztrák színvonalat elérő kivitelűek, mint pl. a Denis Lentiben, vagy a Gosztola Gyöngye Gosztolában. Számuk állandóan nő. Pillanatnyilag 1200 kereskedelmi férőhellyel rendelkezik a város. A közvetlen közelben, a „Lenti-hegyen” szép kilátású pince/panziósor és a panoráma fekvésű Gosztola, az exkluzív fekvésű üdülőfalu is található. A 8 medencés termál-, gyógyfürdőben nyárra élményfürdőt alakítanak ki. Gyógyvize mozgásszervi megbetegedések és keringési zavarok gyógyítására alkalmas.

A turizmus igényeire gondolva, térségi összefogással mentették meg az erdei kisvasutat. Negyven kilométeren át festői szépségű tájon zötyög és kanyarog ez a kisvasút – közben csak meglepett őzeket látunk. (Az erdei vasút különvonatként előrendeléssel is igénybe vehető: tel./- fax: 92-579-033).

Csesztreg, sportüdülőközpont fából készült ilátótornya
Az egykori leszakadó kistelepülések felzárkóztatása nem könnyű: lelkes lokálpatrióták megszállott munkája szükséges hozzá. Mint Csesztreg polgármestere és az Őrség-Göcsej- Hetés Térségi Területfejlesztési Társulás elnöke, Bagó József mondja, nincs az a lehetőség, amelyet meg ne próbálnának kiaknázni. Csesztreg szép fekvésű, 915 lakosú kisközség. A település büszkesége a PHARE-támogatással létesült Üdülő- és Sportcentrum, sport és rekreációs lehetőségekkel. Modern központi épülete sportszálló (négyágyas szobák, teljes komfort), a helyi focicsapat az itteni pályán edz. A hatalmas területen áll még két tájház – népies berendezésű apartmanként értékesítik – és egy kemping.

Ez az idillikusan szép, érintetlen vidék ideális terepe az ún. szelíd, környezetbarát turizmusnak: kerékpározás, lovastúrák, gyalogtúrák, erdei gombászás, szelídgesztenye-gyűjtés, horgászat, fürdőzés szerepel a kínálatban. A természetvédelmi területek, a budafapusztai arborétum számtalan növényi ritkaságot rejtenek, ott-jártunkkor csodálatos szépségben nyílott még a rododendron.

A vadászok és horgászok nem szűkölködnek a zsákmányban. De a szabadtéri időtöltés mellett szinte minden kis település nyújt valami kulturális látnivalót: Csesztreg saját erejéből tart fenn egy tájházként eredetiben megőrzött múlt századi, szalmatetős pásztorházat. Kis, XII. századi templomát Dorfmeister-freskók díszítik. Szentgyörgyvölgyén a környék legnagyobb, eredeti festett kazettás református templomának megtekintését összeköthetjük a térség leghíresebb fazekasműhelyének meglátogatásával. A korongozást ott a helyszínen ki is lehet próbálni.

Egyre több az olyan vállalkozás, amely sikeresen használja ki a táj szépségét, tágasságát, beépítetlenségét. Utunk utolsó állomásaként még egy szabadidőközpontot látogattunk meg. Szentgyörgyvölgye közelében, egy régi kúria megvásárlásával kezdődött a GÓ-NA szabadidőközpont sikertörténete. 40 ezer m2-es a ligetes „telek”, ahol az idők múltával sporttáborok, gyerektáborok, családi összejövetelek számára alkalmas létesítmények épültek. Többágyas turistaférőhelyek mellett eredeti stílusban berendezett parasztházak apartmanként bérelhetőek, és sátorozni is lehet.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai