hirdetés
hirdetés

Létezik a balatoni korcsolyaszezon!

A szezon tervezhetőségre, a várható hosszára, a jég minőségére, használhatóságára, a megfelelő pályák területi eloszlására kis túlzással azt mondhatnánk, hogy a legbiztosabb a bizonytalanság. Ennek ellenére vétek lenne nem számolni azzal a mintegy húszezer emberrel, aki az idei rövid szezon idején a balatoni településeket kimondottan a korcsolyázás miatt felkereste.

hirdetés

Ezen a télen a tavalyihoz képest éppen egyhónapos késéssel, január végén, február elején alakult ki a megfelelő vastagságú jég a Balaton több pontján. Kijelölt pályát először február másodikán a füredi Esterházy strandon nyitottak, majd másnap Siófokon, a tihanyi Belső-tavon, a balatonfűzfői Föveny strandon és szombaton a keszthelyi Városi strandon nyílt újabb pálya. A felsoroltakon kívül több más olyan település volt, ahol hivatalos kijelölés nélkül, egyszerű kiszalagozással, mentő eszközök kihelyezésével, büfé megnyitásával teremtettek lehetőséget a korcsolyázáshoz csúszkáláshoz. A pályák többségén folyamatosan takarították a jégről a ráesett havat, az először kinyitók illemhelyet is biztosítottak a hivatalos nyitva tartási időben. A pályák mindegyike ingyenesen működött.

Az igazi szezon gyakorlatilag kéthetes, két hétvégés volt, mert a havazás és a hirtelen felmelegedés miatt több helyen annyira leromlott a jég minősége, hogy február 18-án már Füreden, Siófokon, Fűzfőn ki sem nyitottak. Este pedig a balatoni vízi rendészet a tó teljes területére kimondta, hogy veszélyes a jégre lépés. Ezzel gyakorlatilag szabálysértéssé minősítette a mégis korcsolyázók tettét. Egyesek vitatták a döntést, mert több helyen még napokkal később is húsz centiméteresnél vastagabb, jó felületű és szilárd állagú jeget lehetett találni, de a jelenlegi keretek között az ilyen helyzetekkel együtt kell élni.

A balatoni korcsolyaszezon az idén is jelentős helyet kapott az elektronikus médiában. Az akarattyai Gumirádli strandon belul sikerült hummeres kísérletnek köszönhetően még a nemzetközi médiába is bekerültünk. De a hazai hírportálok, rádiók, televíziók a két autó kalandja nélkül is rendszeresen informáltak az egyes településeken várható jéghelyzetről, szolgáltatásokról, rendezvényekről.

A korcsolyapályákkal kapcsolatos információkat gyűjtő balatontipp.hu portál szerkesztőinek tapasztalatai szerint a helyi adatok begyűjtésétől számítva alkalmanként 5-6 óra telt el addig, amíg az MTI segítségével egy-egy információs csomag a hazai médiában szétáramolt, alkalmanként 15-25 hírportálon - köztük a legolvasottabbakon is - megjelent.

A fogyasztói oldalról jól mutatja az érdeklődést, hogy csak a füredi Esterházy strandot február első hétvégéjén közel háromezren, a második hétvégén hat-hétezren keresték fel. Hasonlóan jelentős forgalom volt Siófokon, Keszthelyen, Balatonfűzfőn és a rövidebb időre nyitó, de rendezvényeket is szervező Alsóörsön, Fonyódon, Balatonfenyvesen és más településeken is. Balatonfüreden február 11-én úgy megteltek a parkolók, mint jó nyári napokon. A nyitva tartó éttermekben, kávézókban néha várni kellett az üres helyekre. A rendezvényeken egy-egy alkalommal néha több száz liter forralt bor fogyott, de enélkül is nagy volt a forgalom a parti büfékben.

A fentiek szerint önálló szezonként nem nagyon tervezhető a jeges időszak. A vendégeiket előre szervező szálláshelyek csak akkor építhetnek biztosan rá, ha alternatív programban is gondolkodnak a jégszezon elmaradására is felkészülve.

A gyors információ áramlásnak és a potenciális vendégkör gyors reagálásának köszönhetően mégis fontos tényező lehet a korcsolyázás a Balatonnál az egyébként is nyitva tartó vendéglátó- és szálláshelyek forgalmában. Ehhez azonban arra van szükség, hogy ajánlataikkal és szolgáltatásaikkal hasonló gyorsasággal tudjanak reagálni a jéghelyzet változására.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk