Lett gasztro lett a hónap slágere

Gasztrovonalon erősít idén Lettország, és legfőképp a főváros, Riga. Pedig eddig sem takarékoskodtak a lett konyhákon, idén azonban egyértelműen a kulináriának osztották a főszerepet.

 2017-et a gasztronómia évének szentelik a lettek. Ennek keretében számos baltikumi étterem speciális menüt és mesterkurzusokat állított össze, gasztrofesztiválok sorát rendezik, gasztrotúrák érik egymást (amelynek során piacokra, helyi farmokba, sörfőzdékbe és ki, a természetbe, a zöldbe invitálják a vendégeket), valamint tematikus éttermi heteket rendeznek, amelyben az egyik program minden alkalommal a rigai központi vásárcsarnok felkeresése. Ez a különleges épület amúgy egyáltalán nem piacnak épült, hiszen az egymásba kapcsolódó hangárokat eredetileg a németek építették az I. világháború idején, zeppelin léghajóik számára.

Wild at Palate az idei év szlogenje Rigában és környékén, tudtuk meg a budapesti Lett Nagykövetségen, április 6-án tartott szakmai tájékoztatón. Ahol többek közt elhangzott, hogy idén Riga és a környező Gauja Nemzeti Park nyerte el az előkelő European Region of Gastronomy címet.

Riga sosem alszik, mondta a turisztikai szakértő, és sokan tartják a fővárost a hipszterek kedvelt helyének is. A Wild at Palate különben azt jelenti, hallhattuk Inese Strava turisztikai szakértőtől, a Lett Befektetési és Fejlesztési Ügynökség turisztikai vezetőjétől, hogy a vadon termő növények, az ország 3000 tavában, 2000 folyójában, a Balti-tengerben, valamint az óriási területeket beborító erdőkben fellelhető növények (elsősorban piros bogyósok, gyümölcsök) és erdei, mezei, tengeri, tavi, valamint a folyókban élő állatok szerepelnek alapanyagként az idei kulináris kínálatban.

Nemcsak a gasztronómia szerepelt különben a szakmai tájékoztató programjában, más információ is elhangzott. Többek közt az, hogy a rigai repülőtérről 89 desztináció felé indulnak az airBaltic járatai, tavaly itt már 5,4 millió utast regisztráltak, és Budapestre a nyári menetrend idején már hetente négyszer közlekednek. Az airBaltic különben 30 új desztinációt vett fel kínálatába, többek közt Abu Dhabiba, Cataniába és Madridba is szállítanak utasokat. Flottájának legújabb tagjai a Bombardier CS300-asok, amelyen basic, premium és business osztályon lehet helyet foglalni.Lettország, benne elsősorban Riga nagyon közkedvelt úticél. 2015-ben 6,8 millióan érkeztek a Balti-tengeri országba, közülük a legtöbben orosz, német, litván, észt, brit, skandináv nyelvterületekről érkeztek. Magyarországról tavaly 6 ezren jutottak el Lettországba, és ez nagyon komoly növekedés, hiszen 40 százalékos növekedést jelent az előző mért időszakhoz képest.

A turisták különben elsősorban a fővárost keresik fel, ahol különleges és híres az építészet: a szecesszió egyik fellegvárának számít Riga. Emellett Jurmalába, a közeli tengerparti városba is sokan látogatnak (sok orosz ajkú vesz itt magának üdülőt), emellett divatos még Sigulda Gauja Nemzeti Park, Rundala palotája és történelmi helyei, valamint Bauska vára. Nem mindennapi ajánlat Liepeja, ahol egykor börtön volt, ma pedig múzeumként látogatható. És idén nyílt meg a Riga Motor Múzeum – ahol különleges kétkerekű járgányokat állítottak ki.

Végül Bogáts Balázs a Budapest Airport képviseletében beszámolt a jelen lévő turisztikai szakembereknek a reptéren folyó fejlesztésekről, valamint tőle hallhattuk azt is, hogy tavaly 26 ezer utas indult a magyar reptérről Lettország irányába (az airBaltic mellett más légitársaság kínálatában is szerepel Riga), ami jelentős utasforgalmat jelent, és minden bizonnyal idén ez az utasszám növekedni fog.

További információk: www.latvia.travel

Forrás: Vendég & Hotel


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.