London: pálmafák a betondzsungel közepén

A nyár ellenére időről időre gyakori kiadós záporok zavarják meg a brit főváros nyüzsgő napjait. Esernyős turisták százai járkálnak szerte a városban, de ez nem szegi a kedvüket, a csapadékkal is megbarátkoznak. Aki ezekben a napokban Londonban jár, jól láthatja hogy már beindult az idei idegenforgalmi főszezon. Rengeteg a vendég, a világ minden részéről jönnek a látogatók.

Mert Londonnak varázsa van. A piros emeletes buszok, a metrók tele vannak táskás, esőköpenyes emberekkel. Közülük sokan indulnak a Temze-parti egykori erődbe, a Tower-be. London egyik jelképe ez, ahol naponta több ezer kíváncsi turista fordul meg. A több tornyú épületet az utóbbi időben teljesen felújították. A főbejárat előtti téren szabadtéri színpadot emeltek, ahol naponta más-más együttes, illetve kórus lép fel.

Börtönőrruhás idegenvezetők

Ott jártunkkor például az egyik iskola ütőshangszereket megszólaltató csapata szórakoztatta a turistákat. Az erődbeli tájékoztatókat pedig a hagyományos, fekete alapon piros csíkos öltözetű híres börtönőrök - a beefeaterek - adták, és több nyelvű, nyomtatott térképeket nyújtottak át a látogatóknak a Tower egyes részeiről. Többféle vezetett túra közül választhattunk, mi a Tower meséi mellett döntöttünk.

Ahogy mondják, London citadellája, az európai kontinens legrégibb erődje jó állapotban maradt meg az utókornak. Kezdetben csak egy toronyból állt, viszont az elmúlt több mint kilencszáz évben - mióta építették - a tornyok együttese alakult ki, amelyek ma is látogathatók. Az erőd hosszú története során királyi palotaként, börtönként, vesztőhelyként és fegyvertárként is szolgált. Ma múzeum és a királyi ékszerek fontos bemutatóhelye. Becses darabokat őriznek itt, ám az ékszerek közül a legértékesebb Viktória királynő koronája, amely 1838-ban készült és közel háromezer gyémántot tartalmaz. Sétánk során filmen ismerkedhettünk meg a mai uralkodó, a 90 esztendős II. Erzsébet királynő 1953-as beiktatási ceremóniájával.

A fehér torony varázsa

A túránk kihagyhatatlan része volt a fehér torony, amely a Tower legrégebbi épülete, még Hódító Vilmos kezdte el építtetni. Érdekessége, hogy királyi rezidenciaként is működött, melynek tanácsterméből írányították az országot. Most ezen a helyen az egykori lovagok páncéljait tanulmányozhattuk. Közülük is a legkiemelkedőbb a lovon ülő VIII. Henrik páncéljai. A torony felső és középső részén ma különböző fegyverek láthatók, alul pedig a különleges ágyúk gyűjteménye érdemel figyelmet. Az udvaron levő régi ágyúk mellett a királyi őrség katonái állnak vigyázva és időnként a puskájukkal járva tisztelegnek a régi fegyverek előtt.

A Tower Bridge története

A Tower Bridge szintén London egyik jelképe a maga különlegességével. Nem véletlenül, noha csak jóval később, 1894-ben adták át két gótikus kőtornyával. Itt kiállításon ismerhettük meg a híd építésének történetét, és láthattuk az eredeti gőzgépeket és akkumulátorokat is, amelyekkel korábban működtették a hidat. Ma viszont villamosenergia segíti ezt. A Tower Bridge kilátójából csodálatos panoráma nyílik Londonra, amely még szitáló esőben is sokakat meghökkent. Érdekesség, hogy az akkori brit Parlament előírásainak megfelelően a hídnak nemcsak a gyalogos forgalmat kellett biztosítania, hanem a legnagyobb tengerjáró hajók áthaladását is. Ezért kettős hidat építettek. A felnyitható középső nyílást egy kétszárnyú billenőhíd alkotja, míg a két gótikus kőtornyot több mint negyven méter magasan gyaloghíd köti össze.



Botanikus kert a négyemeletes épületben

A sétát követően London belvárosba indultunk, a metróval gyorsan célhoz is értünk. A fővárosban folyamatosan zajlanak a beruházások, egymás után nőnek ki az újabb lakó- és irodaházak a földből. Az égbe emelkedő házak belső udvaraiban kávézókat, sörözőket, éttermeket nyitottak, előttük szabadtéri bútorokat és hordókba ültetett fákat helyeztek el.

A házak között egy négyemeletes épületet is találtunk, amely a környék kulturális központja, mellette pedig iskola várja a diákokat. A centrumban könyvtárat, színházat, 5D-s mozit, művészeti galériát és konzervatóriumi termet rendeztek be. A hangversenyekre érkezőket ritka különlegesség fogadja: a terem egy különálló részében ugyanis botanikus kertet fedeztünk fel, ritka növényekkel. Kevesen gondolnák, hogy London szívében egy ház emeletén élő pálmákkal és lombos fákkal találkozhat. A kert megtekintése egyébként külön programot kínál a vendégeknek. Aztán amikor letekintettünk a konzervatórium teremablakából, a belső udvaron egy hosszan elnyúló tavat láttunk virágokkal teli padkákkal és nádassal. Szemet gyönyörködtető látvány volt, az emberi alkotóvágy szép példája a modern London közepén.


Ugyancsak ebből az ablakból ráláttunk az egykori londoni városfal maradványaira is, amelyet a régészek tártak fel. A modern mellett ez az antik rész is a brit főváros különlegessége. A kulturális központ záró szárnya pedig a London Múzeum - a Museum of London -, ahol a világváros története elevenedett meg előttünk a kezdetektől napjainkig.


Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.
Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy

Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy 

Nincs rá jobb szó, dögletes meleg van Borneón – de túl lehet lendülni rajta.
A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak

A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak 

Stuttgart az itt megrendezendő öt izgalmas mérkőzésen túl is tartogat számos látnivalót és izgalmas programot.
Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken

Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken 

A Kanári-szigetek lakosai tiltakozásokat és sztrájkokat terveznek a túlturizmus elleni védekezés érdekében.
Ezek a színes programok várnak Opatijában

Ezek a színes programok várnak Opatijában  

Izgalmas programok, zenei fesztiválok és koncertek.
Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel!

Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel! 

Az engedély nélküli utazásszervezőkkel való utazás veszélyeire figyelmeztet a MUISZ.
Elindult a Mezopotámia Expressz

Elindult a Mezopotámia Expressz 

Az új vasútvonallal felfedezhetjük Törökország kultúrális kincseit.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.