hirdetés

Mangalicafesztivál Debrecenben

(MTI) - Az elmúlt húsz évben negyvenötszörösére nőtt a mangalicaállomány Magyarországon, és a sertésstratégia részeként a jelenlegi 60 ezres kocaszámot 2020-ig 150 ezerre kívánják növelni - mondta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a hétvégi Debreceni Mangalica Fesztivál szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján.

hirdetés

1991 nyarán mindössze három mangalicatenyésztő volt az országban, 198 mangalica kocával. Jelenleg 150-en tenyésztik az őshonos magyar állatot, a regisztrált tenyészkocák száma 9 ezer, s évente 60 ezer hízót állítanak elő, ami a magyar sertésállomány két százaléka - mondta Tóth Péter az MTI érdeklődésére.
Tájékoztatása szerint ebből 40 ezer állatot házi vágás keretében értékesítenek, 20 ezer kerül vágóhídra. Utóbbi mennyiség felét exportálják főként Spanyolországba, Japánba, Németországba és Hollandiába.
A hétvégi Debreceni Mangalica Fesztiválon 12 tenyésztő lesz jelen - közölte Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen stratégiai alpolgármestere, jelezve, hogy ezzel megkezdődik a cívis város idei gasztronómiai nagyrendezvény-sorozata.
A fesztiválra amerikai szakmai vendégeket is várnak, az idei évtől ugyanis az Amerikai Egyesült Államok megnyitotta piacát a magyar mangalica előtt - jegyezte meg Papp László.
A rendezvényen a tenyésztők és kistermelők mellett kézműves termékek készítői, iparművészek is bemutatkozhatnak. A fesztivál idei programjából sem maradhat ki az élőállat-kiállítás: a nagytemplom előtt felépülő karámokban szőke, vörös és fecskehasú mangalicákat láthatnak majd az érdeklődők.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk