Márton-napi libalakoma Sóstógyógyfürdőn

Márton-napi libalakomára és az új bor ünnepére várja a Sóstói Múzeumfalu november 8-án látogatóit.

Kisgyörgy Tamás, a skanzen munkatársa elmondta az MTI-nek: a Márton-naphoz kapcsolódó hagyományokat elevenítik fel a rendezvényen, a réges régi hiedelmektől kezdve egészen a mai hóbortokig.

A középpontban persze a torkoskodás lesz, mert Márton napján libát enni szinte kötelező, hiszen aki azt elmulasztja - tartja a mondás - jövőre egész évben éhezni fog. S a lakoma után új borral ajánlatos koccintani, hiszen - a népi hiedelem alapján - minél többet iszik valaki, annál egészségesebb lesz a jövőben.

A Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő múzeumfalu november 8-án 10 órakor nyitja meg kapuit a libalakomára érkezők előtt, akiket a bejáratnál libazsíros Márton-falattal, tepertővel és persze új borral fogadnak. A Márton nevű látogatókat és az élő libával érkezőket pedig külön meglepetéssel várják.

A program a skanzen anarcsi portáján folytatódik majd, ahol libabecsinált levest és sült libacombot párolt káposztával szolgálnak fel. Régi népi ínyencségek, sütőtök, héjában sült krumpli, libasütemény és persze forró tea is asztalra kerül.

Libák a kifutón

Az ebéd után 14 órától rendezik a libaszépségversenyt, a környék legszebb lúdjait vonultatják fel a tenyésztők, akik még a helyszínen is benevezhetik házi szárnyasaikat a vetélkedőre. 

Kisgyörgy Tamás kiemelte: a zsűri és a közönség együtt választja ki a legszebb libát, amelyet a külcsín és a belső tulajdonság, valamint a kierőszakolt "zsindelyszaggató gágogás" összhatása határoz majd meg.

Más látnivaló is bőven lesz: a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola növendékei Márton-napi legényest táncolnak el, a Burattino Bábszínház tagjai libás darabot mutatnak be, a Kuckó Művésztanya társulata pedig utcaszínházi előadást tart. A múzeumfalu kádármesterei hordót készítenek az új bornak, természetesen a régi, donga összehúzásos módszerrel.

A kézműves foglalkozásokon pedig a legkisebbek is kipróbálhatják a liba-hímzést, a Márton-napi lámpás- és cirokseprű készítést, a lúdtollas írást és még a mesekuckóba is bejuthatnak.

Akik pedig a jövő téli, tavaszi időjárásra szeretnének következtetni a jeles napon, megtudhatják mi várható. Amennyiben ugyanis Márton fehér lovon jön, azaz havazik, akkor enyhe, ha meg "barna a ló színe", kemény tél várható. S a tavasz ugyanolyan lesz, mint amilyen az időjárás Márton napján: jeges-havas csapadékhullás esetén korán jön a kikelet, ha viszont "sima" eső esik, fagyos és aszályosan száraz lesz az évszak - a népi megfigyelések szerint.

Forrás: MTI


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.