hirdetés
hirdetés

Másfél millió kalória Észak-Magyarországon

Magyarország legmagasabb hegyvidékét a vidéki vendégszeretet, a mátrai hangulatok, a kiváló borok és ételek jellemzik. Ezt fedeztük fel a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága és a Gyöngyös-Mátra TDM Szervezet közös szervezésű útjában.

hirdetés

A program rendezőinek az volt a célja, hogy a résztvevők megismerjék az északi régió egyik újrapozicionált és népszerű térségét, a Mátrát. Ez hazánknak olyan tájegysége, ahol a természetjárás és a hegyi wellness-szállodák kínálatát kiváló gasztronómiai élményekkel tetőzik. Magyarország legmagasabb hegyvidékét ugyanis a vidéki vendégszeretet, a mátrai hangulatok, a kiváló borok és ételek jellemzik.

Üvegliftet terveznek a nagytemplom tornyába

Az újságírókat a Mátra fővárosában, a Tourinform Irodában fogadták, majd Benkő Bélának, a Gyöngyös-Mátra TDM Szervezet menedzserének kalauzolásával rövid városnéző sétára indultak. Először a közel egymilliárd forintos költséggel teljes felújításra váró zsinagógát Weisz Péter, a helyi zsidó hitközség vezetője mutatta be. A bazilikaszerű épület az eredetinek megfelelő porcelánkupolát kap, visszaállítják a régi ablakokat, illetve régi pompájában díszlenek majd a kupolán a Róth Miksa (1865-1944) által egykor festett színes üvegek is. A tervek szerint a zsinagógában egy kis éttermet is nyitnak majd, ahol kóser ételeket kínálnak.

A Fő téri kéttornyú nagytemplom (Fotó: Mentusz Károly)
A Fő téri kéttornyú nagytemplom (Fotó: Mentusz Károly)


A felújított gyöngyösi városháza, közelében a szabadtéri színpaddal (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított gyöngyösi városháza, közelében a szabadtéri színpaddal (Fotó: Mentusz Károly)


A zsinagóga kupolája, Róth Miksa festett üvegeivel (Fotó: Menetusz Károly)
A zsinagóga kupolája, Róth Miksa festett üvegeivel (Fotó: Menetusz Károly)


A séta során Benkő Béla a Károly Róbert király által alapított Gyöngyös történetéről beszélt. Az uralkodónak szobrot is emeltek, amelyet a Fő téri katolikus nagytemplom mellett állítottak fel. A templom egyik tornyába üvegliftet terveznek, ahol kiállítóhely is lesz. A menedzser bemutatta a város centrumában felújított városházát és a szabadtéri színpadot, ahol különböző eseményeket tartanak. Megmutatta a nagytemplommal szemben található városmakettet is, amely Gyöngyös épületeit és utcáit szemlélteti.

A továbbiakban arról is beszélt, hogy a Gyöngyös-Mátra TDM számos akcióval járul hozzá a térség turizmusának erősítéséhez. Az egyik sikertörténet az a Mátrai Gyermektérkép, amelyet a 2015-ös budapesti Utazás kiállításon mutattak be. A térképet a családi turizmus erősítésére adták ki és az elmúlt időszakban be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. A kiadványhoz kincskereső játék is társul, garantált ajándékokkal. Ezek megszerzéséhez viszont több mátrai látványosságot kell felkeresniük az érdeklődőknek.

Benkő Béla menedzser (Fotó: Mentusz Károly)
Benkő Béla menedzser (Fotó: Mentusz Károly)


A városalapító Károly Róbert szobra (Fotó: Mentusz Károly)
A városalapító Károly Róbert szobra (Fotó: Mentusz Károly)

Még több turistára számítanak az északi régióban

A rövid sétát követően a program a gyöngyösi Kékes Étteremben folytatódott, ahol az újságírók a város Borostyán Néptánc Együttesének produkcióját csodálhatták meg. A vendégeknek Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője tartott prezentációt. Kiemelte, hogy ez a régió hazánk harmadik legkedveltebb része, ahol több mint kétmillió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek. Ez a szám tavaly tovább növekedett, és ez az irány az idei első két hónapban tovább is folytatódott. Céljuk, hogy a jövőben még több turista látogassa meg a régiót, és így bevétel is tovább nőhet.

Az igazgató arra is emlékeztetett, hogy a Magyar Turizmus Zrt. 2016-ra a Gasztroélmények évét hirdette meg. Ehhez az észak-magyarországi régió is csatlakozott, és megfogalmazta a tematikus ajánlatait. A TDM-ek bevonásával kampányt szerveznek, ezzel is szeretnék népszerűsíteni az éttermeket, a helyi termékeket és ízeket. Régiós gasztrokampányuk jelképes címe: Másfél millió kalória Észak-Magyarországon. Ezzel párhuzamosan elkészítik a térség gasztronómiai térképét is, valamint programokat szerveznek az érdeklődő nagyközönségnek. Így például nosztalgiavonatot indítanak Budapestről a régióba, továbbá együttműködéssel mutatkozik be az egri és a tokaji borvidék, hogy a legjobb termékeit népszerűsítse.

Ezt követően a Gyöngyös-Mátra TDM elnöke, Nagy Róbert arról beszélt, hogy hazánk legmagasabb hegyvidékén jelenleg is több ezren pihennek és túráznak. A Mátra egyre előkelőbb helyet tölt be a hazai turisztikai térképen, elsősorban a belföldiek körében vált kedvelt úti céllá. A vendégéjszakák száma alapján Gyöngyös a legnépszerűbb magyar településekből összeállított toplistán a 24. helyet foglalja el. Ezzel megelőzte Tihanyt, Székesfehérvárt és Velencét. Tavaly jelentősen nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, összesen bruttó 1,4 milliárd forintot könyvelhettek el a szállásdíjbevételekből.

Molnár Anita (Fotó: Menetusz Károly)
Molnár Anita (Fotó: Menetusz Károly)


Tájjelegű sajtok, lekvárok és borok

Az elnök azt is kiemelte, hogy attrakciókban sincs hiány, mert a Kékestető - mint az ország legmagasabb pontja - önmagában is vonzerő. A megújult Sástó - amely hazánk legmagasabban fekvő tava -, az ott található kemping és az Oxigén Adrenalin Park, vagy a mátrafüredi Hegyi Sportok Bázisa bővülő kínálattal szolgálja a térség turizmusát. A galyatetői kilátó pedig nemrég rangos nemzetközi díjat nyert, amely világviszonylatban is különlegességnek számít. Mindezek mellett a gyógyulásért, a különleges helyi ételekért, illetve borokért is érdemes felkeresni a Mátrát. A Gyöngyös-Mátra TDM a Mátra Jövője TDM-mel közösen a jövőben is igyekszik segíteni a turisztikai fejlesztéseket. A tájjellegű sajtok, lekvárok, borok mellett egy mátrai fűszerkeverék létrehozását is tervezik, emellett gasztronómiai tanösvény kialakítása is várható.

A tájékoztatók után Nagy Zoltán mesterszakács, királyi főszakács, a Fehér Asztal Lovagrend tagja mátrai gasztronómiai túrára invitálta az újságírókat. Hangsúlyozta, hogy a Kékes Étterem konyháján kiváló ételeket készítenek, melyekhez a mátrai történelmi borvidék ismert borászainak termékeit szolgálják fel.

Mikszáth Kálmán egyik ínyencsége volt

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mátra különleges helyzetben van, hiszen tavasztól télig folyamatosan kínálnak programokat. Idén is tartanak például bornapokat, konferenciákat, ősszel pedig szüreti napokat rendeznek. Arra is kitért, hogy ezen a vidéken élnek a palócok, akik speciális ételeket készítenek, így a vendégek figyelmébe ajánlotta a palóclevest, amelyet Mikszáth Kálmán egyik kedvencének tartottak.

Ezután ismertette a menüsort. Előételként medvehagymás kecskesajtot ajánlott, majd palócleves következett, főételként pedig a mátrai betyárról elnevezett Vidróczki pecsenyét kóstoltuk meg. A desszertnek epervelővel kínált túrógombócot szolgáltak fel, mindezekhez pedig kiváló mátrai szőlőből érlelt borokat töltöttek a poharakba.

Előételnek nagyrédei  kecskesajtot szolgáltak fel (Fotó: Mentusz Károly)
Előételnek nagyrédei kecskesajtot szolgáltak fel (Fotó: Mentusz Károly)


A főétel, Vidróczki- pecsenye volt (Fotó: Mentusz Károly)
A főétel, Vidróczki- pecsenye volt (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai