hirdetés
hirdetés

Még nem vonták vissza a csődbe ment utazási iroda engedélyét

Amíg nincs hivatalos bejelentés, addig a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nem vonhatja vissza az utazási iroda működési engedélyét, így azonban a vagyoni biztosíték sem szabadítható fel.

hirdetés

Mint arról pénteken beszámoltunk, a Törökországba utaztató Sunport Travel Kft. 2014. június 6-án felfüggesztette tevékenységét, csődbe ment, a vállalkozás tulajdonosa már nem tartózkodik az országban – erről a Sunport Travel alkalmazottjai értesítették partnereiket.

Június 10-én, kedden Békési Tamás, az MKEH főosztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy a csődről hivatalos bejelentés egyelőre nem érkezett a hivatalhoz, a Sunport Travel Kft. csupán egy utaslistát küldött számukra a károsultakról – ami összesen 338 főt jelent –, és utastól sem érkezett eddig panasz. Az MKEH kérte az Uniqa biztosítót, hogy az utasoktól érkezett esetleges kárigényt továbbítsák nekik, hogy meg tudják kezdeni az intézkedést. Amíg azonban nem kapnak semmiféle hivatalos bejelentést, addig az engedély visszavonására és így a vagyoni biztosíték felszabadítására sincsen lehetőség. Így az MKEH jelenleg információkat gyűjt. Az MKEH figyelembe vette a suntimes.hu weboldalon megjelent közleményt is, miszerint az utazási iroda 2014. június 6-án megszüntette tevékenységét, azonban a weboldal üzemeltetőjeként nem a Sunport Travel Kft., hanem még a korábbi cégnév, a Suntimes Kft. van feltüntetve, így hivatalosnak ezt sem tekinthetik. Fontos megvizsgálni azt is, hogy a Sunport Travel Kft.-nek elég lesz-e a vagyoni biztosítéka arra, hogy fedezze az összes kárigényt.

Szerkesztőségünkben rövid számítást végeztünk, és arra jutottunk, hogy nem valószínű, hogy elegendő lesz az utasok teljes körű kártalanítására a Sunport Travel 27,99 millió forintos vagyoni biztosítéka, mivel az iroda legolcsóbb, first minute ára 114 ezer forint plusz 32 ezer forint illeték volt, vagyis minimum 150 ezer forintot kellett befizetni egy utasnak.

Ha ezt a legalacsonyabb összeget szorozzuk be 338 utassal, már akkor is több mint 50 millió forint jön ki. Ezzel szemben voltak 2-300 ezer forintos útjaik is. Ugyanakkor valószínű, hogy sokan még nem fizették be a teljes részvételi díjat, esetükben tehát csak az előleg képezi a kártalanítás alapját. 

A Sunport Travelnek három antalyai charterjáraton voltak bérelt helyei, a június 8-tól induló vasárnapi, a június 11-től induló szerdai és a június 13-tól induló pénteki gépeken. A Green Travelnek – amelynek chartergépein bérelt helyeket a Suntimes – törvényileg nincsen felelőssége az utasok irányába, hiszen az utasok a szerződést a Sunport Travel Kft.-vel kötötték.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk