hirdetés
hirdetés

Megkezdték az alsóörsi vitorláskikötő építését

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 352 millió forintos önerős beruházásával 150 férőhelyes vitorláskikötő épül Alsóörsön jövő év tavaszára, miután a fejlesztés terve zöld utat kapott az önkormányzat tulajdonában lévő társaság közgyűlésétől - közölte Kollár József vezérigazgató az MTI-vel hétfőn.

hirdetés

A vezérigazgató beszámolója szerint az alsóörsi közforgalmú kikötő egyik oldalára ráépülő új beruházással mintegy 2 ezerre emelkedik a hajózási társaság vitorlás-kikötőhelyeinek száma. Tíz egységből álló kikötőláncával a cégé a balatoni piac harmada.

Az alsóörsi beruházást már másfél évtizede tervezik, kész kiviteli tervekkel és engedélyekkel rendelkezik, így a hétvégén hozott egyhangú közgyűlési döntés után a Bahart ipari flottája már elkezdte a mederkotrási munkálatokat. Hamarosan megkezdődik a vitorláspontonok, az úszó rendszerelemek és a kiszolgáló létesítmények, továbbá egy 51 férőhelyes parkoló megépítése. A beruházás részeként megújul a személyhajóállomás épülete, ahol a vitorláskikötőhöz tartozó szolgáltató tereket, vizesblokkokat, személyzeti tereket és kikötőmesteri irodát alakítják ki. Megépül a közforgalmi kikötő új pénztárépülete is, váróteremmel és részben akadálymentesített mosdókkal.

A projekt megvalósítását az indokolja, hogy évről évre nő a vitorlások száma a Balatonon, becslések szerint a következő öt évben mintegy 2 ezer újabb kikötőhely iránti lesz igény - mondta a vezérigazgató.

Az új vitorláskikötő a tervek szerint 2016. május 1-jén nyitja meg kapuit, kedvezményekkel várva bérlőit. Az MTI információi szerint Alsóörsön magánvállalkozásban épül egy másik, 350 férőhelyes új vitorláskikötő is, amelynek már elkészült a hullámtörő gátja. A Bahart gyorsított beruházási döntésében valószínűleg szerepet játszott ennek a gátnak a megépülése is, hiszen a közforgalmú kikötő meglévő mólójával együtt lehetővé teszi, hogy a szokásos fajlagos költségek feléért épüljenek meg az új Bahart-kikötő vitorlásférőhelyei.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk