hirdetés
hirdetés

Megújul a debreceni Déri Múzeum állandó kiállítása

 Megújul a debreceni Déri Múzeum állandó kiállítása a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának pályázatán elnyert százmillió forintból - jelentették be a város és a múzeum vezetői hétfőn a helyszínen.

hirdetés

Puskás István (Fidesz-KDNP) kulturális alpolgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, a Déri Múzeum Debrecen örökségének letéteményese, olyan kiállítóhely, ahol jelen van a nagyvilág, de a legfontosabb feladata "a debreceni örökség bemutatása, a debreceni identitás megfogalmazása a muzeológia eszközeivel".

Fotó: derimuzeum.hu
Fotó: derimuzeum.hu

A Géniusz Program forrásából most ez, a város örökségét, a cívis identitást bemutató állandó kiállítás újul meg, amelynek alapja a múzeumalapító Déri Frigyes hagyatéka és az azóta összegyűjtött értékek. Utóbbi kapcsán Angi János múzeumigazgató megjegyezte: az új kiállítással "a hangulatot is beemelik a tárgyak közé", olyan interaktív installációkat is alkalmaznak, amelyek a mai közönség, a múzeumba járó fiatalabb korosztály számára is élményszerűvé teszik a Debrecen történetét a régészeti feltárásoktól az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakáig bemutató állandó tárlatot.

A 2023-ra megújuló kiállítás kialakításába színházi látványtervezőket is bevonnak - tette hozzá az igazgató. Novák Ádám, a projekt szakmai felelőse a részletekről szólva elmondta: teljesen megváltoztatják a tárlatot, amely eddig kronológiai sorrendben mutatta be a város történetét. Koncepciójuk szerint a jövőben virtuális tereket is felhasználva, tematikus feldolgozásban, történeteken keresztül - például egy átlagpolgár vagy Méliusz-Juhász Péter, Rakovszky Dániel és Fazekas Mihály életén át - nyújtanak majd bepillantást Debrecen történelmébe.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk