hirdetés

Milyen a befektetői piac szállodai fronton?

A szállodaszövetség szerdai közgyűlésén hallott tanácsadók tapasztalai alapján eléggé sokrétű és meglehetősen ellentmondásos ez a terület. Egyikük szerint még kivárnak a befektetők, a másik szerint megrohamozták Budapestet. Abban mindannyian egyetértenek: hogy izgalmas időszak van mögöttük, és a következő időszak sem ad tétlenségre okot.

hirdetés

A beszélgetés résztvevői: Hegedüs Attila (BDO),  Radvánszki Attila (Horwath HTL), Takács Péter (VLK Cresa), moderátor: Flesch Tamás 

Milyen most befektetői kedv?

Izgalmas évnek nevezte az ideit és az elmúlt esztendőt is a Horwath Consulting szakértője, Radvánszki Attila, aki szerint sokkal több a befektető, mint ahány eladó ingatlan van itthon a piacon.

A BDO-s Hegedűs Attila szerint kettős "arcú" most a piac mindamellett, hogy mindenki tisztában van azzal, nincs munkaerő, alacsony az átlagár, kevés a vendég és a bérkérdés is égető probléma.

A VLK Cresa szakértője, Takács Péter arról beszélt, hogy kezdenek visszatérni a magyar piacra a befektetők, azonban valós tranzakciókkal cégük még egyelőre nem számol. Valamint azt is megjegyezte, hogy Budapestet pont egy kiemelt időszakban törte derékba a covid-járvány, épp emelkedőben volt az átlagár, kiemelkedően jó volt a foglaltság a szálláshelyeken, aztán egyik pillanatról a másikra kiürült a város.

A beszélgetés résztveői (balról jobbra) Flesch Tamás, Takács Péter, Hegedűs Attila, Radvánszki Attila
A beszélgetés résztveői (balról jobbra) Flesch Tamás, Takács Péter, Hegedűs Attila, Radvánszki Attila
 

A VLK szakértője úgy ítélte meg, van, aki 6 százalékos hozammal számol, azonban azzal mindenki tisztában van befektetői oldalról, hogy a 2019-ben hozott mutatós számok egyhamar még nem érhetők el, a következő két évben mindenki nullás bevétellel kalkulál.

Horwath HTL-es tapasztalatok alapján szakértőjük szerint komplikált időszak következik, ráadásul a politika is sokszor belenyúl a befektetői elképzelésekbe. Kérdés az, vajon van-e szükség valóban ennyi fejlesztésre, hotelkialakításra? Szerinte biztos, hogy komoly versenyhelyzet várható az elkövetkező időkben.

Többfunkciós épületek, változtatható profillal rendelkező szálláshelyek

A VLK szakértője ehhez hozzátette, elsősorban Budapest belvárosa iránt van kereslet. A másodlagos, harmadlagos lokációjú kerületekben sokkal kevesebben keresnek szálláshelyeknek kialakítható épületeket. Bécsi példát is említett, miszerint az osztrák fővárosban az újranyitás során a korábbi szállodák mintegy 20 százaléka nem is szálláshelyként, hanem egész más funkcióval fog újra megnyitni. Szerinte egyébként a befektetők körében nem ritka, hogy olyan épületeket keresnek, amelynek funkciója megváltoztatható: azaz át lehessen építeni akár lakóépületté vagy irodává, ha arra van igény, kereslet.

A válsághelyzet felgyorsítja a trendeket

Végül abban mind megegyeztek a meghívott szakértők, hogy a covid-időszak felgyorsított olyan megoldásokat a szállodaiparban - pl. a digitalizáció előtérbe kerülését a munkaerő problémák megoldására -, amelyek valószínűleg később következtek volna be, ha nem áll elő a válsághelyzet.

A fejlesztői aktivitással kapcsolatban pedig megjegyezték, ha nem is idén, de 2-3 éven belül minden bizonnyal kedvezőre fordulhat a helyzet. Sőt, egyikük kijelentette (BDO), már akár jövő nyártól kezve dinamizálódhat a fejlesztői piac. Viszont a VLK szakértője azért ehhez figyelmezetőleg hozzátette, nem szabad elfelejteni az építőipar jelenlegi helyzetét: emiatt az elkövetkező 1-2 évben sem Budapesten, sem vidéken igazi fellendülés nem lesz. 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online / Fotó: MSZÉSZ / Csárdás Ferenc)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk