Mit tettek a Terránál az ifjú titánok?

Szombatra a turisztikai szakma egy napra a Hiltonba költözött, azonos napra és helyszínre időzítette ugyanis bemutatóját a Terra Reisen és a Green Travel is. 

A budapesti Terra prezentációt idén először vidéki road show előzte meg, amelynek három állomása Győr, Szeged és Pécs volt. "Nem repülünk, mi autóval megyünk" szögezte le Csákány Csaba, a Terra Reisen igazgatója, aki mondai téma köré építette mondanivalóját. A "ifjú titánok" több mindent is megváltoztattak az idei katalógusban és kínálatban: megváltozott a magyar és a német nyelvű katalógusok dizájnja, illetve a bennük található logók is. A hazai kiadványban az idei évtől fontossági sorrendben találhatók meg a célterületek. A titánok a magyar nyelvű katalógusban kicseréltek jó néhány szálláshelyet és hoztak negyven újat is, ebből 18-at Horvátországban, 17-et Olaszországban, 5-öt Ausztriában, 1-et pedig Szlovéniában. Az idei nyári katalógusban plusz két oldalt kapott Horvátország, Görögország nyugati parti területei viszont eltűntek a kiadványból. Habár a katalógusban új a sorrend, a tartalomjegyzékben betűrendben maradtak az úti célok.

Az igazgató a legfontosabb tudnivalókra is felhívta a figyelmet: a katalógusban inkluzív árak találhatók, útlemondási biztosítás az árban, a legtöbb horvát szállásnál 7 nappal az indulás előttig ingyenes az útlemondás, összevonható kedvezmények. Összesen több mint 200 szállodában fogadják ingyenesen a 6-12-15 éves gyerekeket. Azokat a szállodákat, ahol ilyen kedvezményt kínálnak, külön kigyűjtötték a partnerek számára. (A listát igény szerint e-mailben elkérhetik a partnerek a Terrától.) A magyar katalógusban 86 horvát, 3 szlovén, 10 osztrák, 10 olasz szállodában ingyenes a gyermekek elszállásolása. Szintén hasznos gyűjtemény lehet a partnereknek, hogy mely szálláshelyeken találhatók két légterű családi szobák, ezekből a legnagyobb választék Horvátországban van.

Néhány évvel ezelőtt kikerültek a nem nevesített apartmanok a Terra kínálatából, azonban főleg az Isztrián olyan sokan keresték ezt a szállástípust, hogy idén visszakerült a felhozatalba, tudtuk meg.

A teljes árualapban több mint 1700 szálláshely található, mégis vannak kifejezetten kedvenc szállodáik a hazai utasoknak: Toszkánában például az utasok közel kétharmada Viterbóban, a Gardenia apartmanokban szállt meg, hasonlóan sokan keresik Privlakán a Lug apartmanházat. Csákány Csaba bemutatta, hogy a tavalyi évben melyik szállodák voltak a magyar utasok körében a legnépszerűbbek. A kinti partnerek felkészültségét és szolgáltatási minőségét is jelzi, hogy az első 20 szállodában megszálló több mint 4000 utas közül mindössze heten éltek reklamációval. 

A prezentáció zárásaként a tavalyi tanulmányút képeiből is láthattak ízelítőt a partnerek. Illetve elhangzott, az egyik tiroli házat nyugodtan ajánlhatják azoknak, aki már most a last minute ajánlatok után érdeklődnek, nem tévedés, a hotel valóban 20 százalék kedvezményt ad az árból, ha a szállást az utas 14 nappal indulás előtt foglalja le.

Lapunk érdeklődésére Csákány Csaba elmondta, a tavalyi évet 30 ezer utassal zárták. Eredetileg a 2011-es eredmények elérését célozták meg, azonban év közben módosítaniuk kellett a tervet. Nyár elején 20%-os forgalomesést prognosztizáltak, amely végül nem lett ilyen magas mértékű, a mérséklődés 9%-nál állt meg. Így az új tervet sikerült túlszárnyalni. Az idei évben szeretnék megtartani a tavaly elért utasszámot. Az idei előfoglalások január végéig nagyon jól alakulnak, árulta el az igazgató. Az üzleti év a Terránál november 1-jével indul, a január végi állás szerint éves szinten 14%-os pluszban van a forgalom. "Télen volt olyan időszak, amikor a forgalom 20%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, igaz, a síajánlatok az éves forgalomnak viszonylag alacsony hányadát, nagyjából 15%-át teszik ki, ezt a minuszt azonban januárra behozták, sőt éves szinten 14%-kal meg is haladták a nyári előfoglalások, így beigazolódni látszik az az elmélet, hogy azok az utasok, akik nem tudták megengedni maguknak, hogy télen is elutazzanak, félretették azt a pénzt a nyári pihenésükre" - mondta el Csákány Csaba. 

A katalógusbemutatón a legfontosabb célország, Horvátország is kapott bemutatkozási lehetőséget, az ország látnivalóit, illetve az oda utazó magyarok utazási szokásait, jellemzőit Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének vezetője ismertette. Július elsején az ország az Európai Unió 28. csillagaként csatlakozik az unióhoz. A magyarok határátlépését a megszokotthoz képest ez nem fogja érinteni. Az igazgató beszélt az ország általános adatai mellett a természetparkok és nemzeti parkok sokaságáról, a hét UNESCO világorokségi helyszínről, illetve a magyarok körében is kedvelt kulturális rendezvényekről, fesztiválokról. Elmondta, évekig stabil hatodik helyünkről mint fő küldőpiac, Magyarország Szlovákia és Lengyelország mögé szorult. A résztvevők megismerhették az egyes régiókat, klasztereket és a Horvátországba utazó turisták főbb jellemzőiről is képet kaphattak. Magyarországról jellemzően 30-45 évesek, középfokú vagy annál magasabb végzettségűek, jellemzően a 10 000-100 000 fős városokban lakó családosok keresik fel Horvátországot. Motivációjuk jellemzően az üdülés, szórakozás. Legtöbben nem először, hanem 3-5 alkalommal felkeresték már az országot. Az információt az utazáshoz korábbi utazási tapasztalataik alapján, illetve rokonoktól gyűjtik be, ezt követi csak az internet. Nagy részük egyénileg szervezi meg utazását, foglalását általában 5-8 héttel az utazást megelőzően teszi meg. A legtöbb honfitársunk 4-7 éjszakát tölt Horvátországban, háromnegyedük ellátás nélküli szállást választ. Az aktivitások közül a fürdés után a cukrászdázás, éttermezés, vásárlás fontos még a legtöbb utas számára. A magyar turista naponta átlagosan 43 eurót költ, ennél vastagabb a szervezett keretek között érkező vendégek pénztárcája, az ő napi költésük 50,6 euró. 

A Terra partnerek egy rövid bemutatkozást hallhattak a TravelGate képviselőjétől is, akik olyan turisztikai szoftver kifejlesztésén fáradoznak, amellyel minden hazai nagy touroperator árulapja egy helyen elérhetővé válik online. 


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?